POTVRĐENO IZ DORH-a

JUTARNJI OTKRIVA: ŽALAC IMA STATUS OKRIVLJENE Ministrica se sumnjiči za izazivanje prometne nesreće, a vještačit će se i brzina kojom je vozila

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima otvorilo je, kako nam je potvrđeno u odgovoru na naš upit, formalno istraživanje protiv ministrice Gabrijele Žalac kao okrivljenice za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće.

Iz odgovora spomenutog tužiteljstva proizlazi, iako nije izrekom navedeno, da je ministrica Žalac o tome u međuvremenu i obaviještena te da joj je kao okrivljenici uručena pouka o pravima.

Radi se zapravo o posve uobičajenoj proceduri kod sličnih prometnih nesreća propisanoj zakonom kako bi se mogle provesti sve potrebne dokazne radnje i kako bi se na koncu mogla donijeti odluka o odbacivanju prijave protiv okrivljene osobe ili podizanja optužnice.

Odstupanje od procedure

Međutim, u konkretnom slučaju od početka se donekle odstupalo od uobičajene prakse. Podsjetimo, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac sudjelovala je u prometnoj nesreći koja se dogodila 9. ožujka u Ulici sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima. Automobilom je, kako je tada priopćila policija, naletjela na djevojčicu koja je pretrčavala kolnik na mjestu gdje nema obilježenog pješačkog prijelaza.

Inače, u cijeloj toj ulici nema ni jednog pješačkog prijelaza. Djevojčica je zadobila tešku tjelesnu ozljedu u vidu prijeloma noge. Iako se baratalo informacijama da je ministrica Žalac vozila brzinom manjom od propisanog ograničenja te da je djevojčica istrčala na kolnik, tek treba na adekvatan način utvrditi pod kojim je okolnostima došlo do naleta, te je li se Gabrijela Žalac, ipak ogriješila o stroge odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji propisuje da je vozač “dužan obratiti pažnju na pješake koji se nalaze na kolniku ili stupaju na kolnik”. Zato je ključno provođenje dokazne radnje prometnog vještačenja.

Najprije je policija u ovom slučaju, iako se u sličnim situacijama uobičajeno podnose kaznene prijave protiv vozača ili vozačice, nadležnom državnom odvjetništvu podnijela tzv. posebno izvješće. Potom je državno odvjetništvo, kako su se javno očitovali i vinkovačko tužiteljstvo i Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, na temelju tog policijskog izvješća pokrenulo - izvide.

Međutim, sukladno Zakonu o kaznenom postupku u okviru izvida istražitelji ne mogu provoditi dokazne radnje poput ispitivanja svjedoka ili vještaka, osim u iznimnim slučajevima. Mogu samo prikupljati podatke i obavijesti od građana, kako bi odlučili o kaznenoj prijavi protiv potencijalno osumnjičene osobe. Te podatke zapravo je neposredno nakon same nesreće prikupila policija tijekom očevida i kroz razgovore sa sudionicima i mogućim očevicima.

A da bi se građani mogli ispitati u svojstvu svjedoka i da bi se moglo naložiti provođenje vještačenja, nadležno državno odvjetništvo mora otvoriti istragu za teža kaznena djela, odnosno istraživanje za blaža. No, u tom slučaju istraživanje se provodi protiv - okrivljenika. Tužiteljstvo je pritom dužno u roku od tri dana od provođenja prve dokazne radnje o tome izvijestiti okrivljenu osobu, te joj uz to uručiti i pouku o pravima, odnosno dokument iz kojega je vidljivo za što je se sumnjiči, s uputom o tome koja prava ima u postupku.

Pouka o pravima

Zbog svega toga upitali smo Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima temeljem koje odredbe ZKP-a su naložili provođenje vještačenja, kako su sami navodili, u okviru izvida. Odgovorili su nam da su u ovom predmetu ipak otvorili istraživanje.

“Vezano za Vaš upit obavještavamo Vas da ovo državno odvjetništvo provodi istraživanje sukladno čl. 213. st. 1. ZKP-a u tijeku kojeg je provedena dokazna radnja ispitivanja svjedoka te naloženo kombinirano sudsko-medicinsko i prometno vještačenje”, naveli su iz ODO Vinkovci. Nisu izravno odgovorili jesu li o tome obavijestili ministricu Žalac, ali su napomenuli da su poduzete sve radnje “sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku (čl. 213. st. 2. ZKP-a)”, a upravo ta odredba odnosi se na obvezu obavještavanja okrivljenika.

A onda su još jednom napomenuli kako “pojedinosti iz postupanja u ovoj fazi nisu dostupne javnosti budući da su izvidi tajni jednako kao što je i istraživanje nejavno”. Kada istraživanje bude dovršeno, dodali su, javnost će pravovremeno biti obaviještena o državnoodvjetničkoj odluci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:04