AKCIJA

JUTARNJI PRVI DOZNAJE: DESECI UHIĆENIH U POLICIJSKOM UDARU NA NARKOMAFIJU Pala mreža krijumčara, doznali smo kako su operirali i gdje su sve pohapšeni

Ilustracija
 CROPIX

Oko 40 osoba, najviše državljana Hrvatske i Slovenije, uhićeno je tijekom utorka u nekoliko zemalja u finalizaciji velike akcije policija nekoliko država, zbog sumnji da su bavili organiziranim krijumčarenjem i prodajom velikih količina kokaina, heroina, amfetamina i marihuane.

Prema zaključcima tajne policijske istrage koja je trajala oko dvije godine, mreža ove navodne organizacije se prostirala na području Hrvatske, Slovenije, Češke, Njemačke, Austrije, Njemačke, Italije, BiH, Španjolske, ali i zemalja Južne Amerike od kuda su nabavljali kokain, te neuobičajeno, i Irana, od kuda su nabavljali heroin. Sumnja se da je skupina nabavila, prokrijumčarila i preprodala više desetaka kilograma kokaina, oko deset kilograma heroina, više desetaka kilograma amfetamina i metamfetamina, te iste tolike količine marihuane, kao i nekoliko kilograma hašiša.

U koordiniranoj akciji koju su vodili hrvatski PNUSKOK, te slovenska policija, a uz pomoć austrijskih kolega, skoro dvije godine policija je uz sudske naloge tajno snimala telefonske razgovore osumnjičenika te ih tajno pratila. Tijekom te dvije godine zabilježeni su i odlasci vođa skupine u zemlje Južne Amerike te u Iran od kuda su navodno dogovarali kupnju droge. Droga bi zatim dolazila na područje Hrvatske i Slovenije gdje bi je skladištili, i prodavali.

Jedno od glavnih skladišta droge navodno se nalazilo na području Ljubljane. Droga je zatim slana u druge države poput Hrvatske i BiH te u druge zemlje Europske unije.

Tijekom posljednjih godinu dana u sklopu tajne akcije policija je na području Hrvatske i Austrije izvela i nekoliko presretanja pošiljki droge, no te pojedinačne zapljene i uhićenja su napravljene tako da su predstavljane kao posljedica rutinskih policijskih i graničnih kontrola. Međutim, u posljednja 24 sata krenulo se u finalizaciju akciju te je diljem RH i Slovenije obavljeno više desetaka uhićenja, a zatim i pretraga stanova. Između ostaloga, kako smo supjeli doznati, radi se o Zagrebu, Istri, primorju i Slavoniji.

Kao organizatori ove grupe identificirani su jedan Slovenac, te 33-godišnji državljanin Hrvatske i BiH, koji je živio u blizini Virovitice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 23:52