ZLOČIN OTPRIJE 20 GODINA

JUTARNJI PRVI DOZNAJE IDENTITET MUŠKARCA OSUMNJIČENOG ZA LIKVIDACIJU IBRAHIMA DEDIĆA Državljanin je čak tri zemlje, bio je sudionik Domovinskog rata

 
Ibrahim Dedić (gore desno) i očevid nakon njegova ubojstva (glavna fotografija)
 R. Šuvar / CROPIX, B. Beribak / CROPIX

Zagrebačka policija za ubojstvo Ibrahima Dedića kaznenu prijavu podnijela je protiv samo jednog osumnjičenika, dok će drugi biti pušten na slobodu.

Osumnjičeni je 49-godišnji državljanin Švicarske, Hrvatske i Nizozemske, bio je sudionik Domovinskog rata te je bio pripadnik nekoliko profesionalnih postrojba HV-a. Posljednjih 10-ak godina živio je u Švicarskoj, gdje je i rođen.

Jutarnji doznaje da se osumnjičeni zove Tomislav Viktor Basa.

Policija je čekala nekoliko godina da Basa dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je 3. srpnja daleke 1999. na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Ibrahima Dedića. Voditelj službe općeg kriminaliteta zagrebačke policije Zvonimir Petrović kazao je da je riječ o višegodišnjem vrlo složenom istraživanju tijekom kojeg je proveden veći broj "izvidnih i dokaznih radnji" te vještačenja, među kojima i biološko.

Kako neslužbeno doznajemo, na ispitivanju na kriminalističkoj policiji Basa se branio šutnjom te je odbijao bilo kakvu komunikaciju s istražiteljima.

Uz uhićenog 49-godišnjaka, za ubojstvo vlasnika Promdei banke osumnjičena su još dvojica nepoznatih počinitelja.

U vezi s ovim zločinom, razriješenim nakon 21 godine, policija je u srijedu privela još jednu osobu koja će biti puštena jer nije potvrđena sumnja da je sudjelovala u Dedićevu ubojstvu.

Policija je potvrdila da je na određenoj razini surađivala sa zemljama u kojima se osumnjičeni nalazio, ali iz taktičkih razloga ne do kraja jer je dolazak osumnjičenika bio ključan. Policija nije željela govoriti o detaljima pa je ostalo nepoznato koji je trag nakon više od 20 godina doveo do osumnjičenika, što je motiv ubojstva i je li riječ o plaćenom ubojici.

- Mogu reći da policija cijelo vrijeme nije zaboravila taj slučaj, da su se cijelo vrijeme prikupljala saznanja koja su se dodatno provjeravala i razrađivala tako da se razradom jednog prikupljenog saznanja došlo do sumnje kod konkretnog počinitelja - rekao je Petrović.

Oružje kojim je u 51. godini ubijen vlasnik Promdei banke još nije pronađeno pa policija nastavlja istraživanje u tom smjeru iako očekuju da će to zbog proteka vremena biti teško.

Dedić, jedna od medijski eksponiranijih osoba tijekom devedesetih, vlasnik propale Promdei banke, ubijen je na svojemu kućnome pragu u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu, a nakon što je već preživio nekoliko pokušaja atentata. Nepoznate osobe na njega su otvorile vatru iz nekoliko smjerova, a zatim pobjegli u crnome BMW-u.

Upravo zbog činjenice da se više puta nalazio na meti atentatora, Dedić je prije svoje smrti u nekoliko navrata istupao u medije, tražeći pomoć države i javno govoreći da zna da će biti ubijen. Usprkos njegovim pozivima u pomoć, ubojice, najvjerojatnije profesionalci, u svojemu su naumu i uspjeli 3. srpnja 1999.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:07