SRĐAN MLAĐAN

KAKO IZGLEDA ŽIVOT SISAČKOG MONSTRUMA IZA LEPOGLAVSKIH REŠETAKA Ima pravo na posjet dvaput mjesečno, dolaze mu roditelji i iscjelitelji

Uskoro će biti svjedok na suđenju Dariju Šišakoviću za pokušaj ubojstva Roberta Matanića
 Robert Belošević / CROPIX

Jednog vikenda u siječnju ove godine Srđana Mlađana posjetili su u lepoglavskoj kaznionici njegovi roditelji koje je do Lepoglave dovezla supruga Zdenka Jaroša, bivšeg osuđenika s kojim se Mlađan i dopisivao i s kojim je imao posebni šifrarnik koji su razotkrile službe zadužene za zatvorsku sigurnost.

Osim njih, jedna od rijetkih osoba izvan kaznionice koja je razgovarala s njim je vjerska iscjeliteljica.

- Ne mogu vam reći ništa o tim razgovorima jer za to nemam ovlaštenje - bilo je sve što nam je rekla Božena Čizmin, jedna od vjerskih iscjeliteljica koja ima priliku razgovarati s osuđenicima iz lepoglavske kaznionice među kojima je i Mlađan.

Veliki rizik

“Sisački monstrum” izdržava kaznu do 4. svibnja 2027. godine i ima pravo na dva posjeta mjesečno i na kontakt s odvjetnikom bez nadzora te ne smije primati hranu izvan kaznionice. S roditeljima kad mu dođu u posjet u razgovoru može provesti sat vremena i to su uglavnom sve pogodnosti zatvorskog sustava koje on može koristiti. Nikad mu nije bio odobren izlazak iz zatvora niti pod nadzorom jer su sigurnosne procjene takve da se smatra prevelikim rizikom dozvoliti mu izlazak iz kaznionice.

Kad dođe vrijeme rasprave i njegova svjedočenja na varaždinskom Županijskom sudu za pokušaj ubojstva Roberta Matanića, za što se sudi Dariju Šišakoviću i trebalo se održati u četvrtak, no odgođeno je zbog Šišakovićeva zdravstvenog stanja, policija i pravosudna policija će ga pod posebnim mjerama osiguranja dovesti iz Lepoglave u sud i osiguravati raspravu u sudu.

Dok se nisu iselili iz Hrvatske, Mlađana su prije Čizmin posjećivali Pavica i Mate Rašić, supružnici koji zatvorenicima pomažu u obnavljanju vjere. Kako su tada ispričali medijima, pravosudni suci su ih upozoravali da je riječ o iznimno opasnoj osobi.

Pavica mu je na prvom susretu dala knjigu dr. Tomislava Ivančića “Dijagnoza duše i hagioterapija”. Uzeo ju je, iako su joj u kaznionici kada je prijavljivala susret i ono što će mu ponijeti rekli da uzalud nosi takvu knjigu jer njega takve stvari ne zanimanju. No, na kraju su često čitali i Bibliju. Zamolio ju je da posjeti njegove roditelje te kazao kako bi volio da opet dođe. Pitao ju je bi li mu željela pisati te su razmijenili adrese. Bilo je to iznad njezinih očekivanja.

Uznemirujuće pismo

Na kraju susreta pitala ga je može li ga zagrliti, dopustio je, te je i on njih zagrlio. Iako je bilo predviđeno više susreta, nakon što je Srđan Mlađan u jednom pismu osuđeniku izvan zatvora napisao kako jedva čeka da vidi “mlado meso”, a to se odnosilo na Pavičinu kćer koja je trebala doći s roditeljima u jednu od posjeta, reagirali su u lepoglavskoj kaznionici i do posjeta obitelji Rašić s kćerkom nije došlo.

Pavici je Mlađan predao i pismo koje je napisao 7. veljače 2011. godine u legoplavskoj kaznionici za roditelje Elizabete Šubić, a koje je na kraju došlo do njih i silno ih uznemirilo.

Podsjetimo, najpoznatiji hrvatski osuđenik Srđan Mlađan je 3. siječnja 1998. godine u Sisku ubio srednjoškolku Elizabetu Šubić, a nekoliko dana nakon toga 7. veljače 1998. godine usmrtio je sisačkog umirovljenika Petra Jančića.

Iz zatvora bi trebao izaći na svoj 46. rođendan

Srđan Mlađan još je kao maloljetnik došao u sukob sa zakonom, a nakon dvostrukog ubojstva u Petrinji, kada je ubio srednjoškolku i umirovljenika osuđen je, prema Zakonu o maloljetnicima, na tada maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora što je i tada izazvalo zgražanje i negodovanje.

Kasnije je za ubojstvo policajca Vranjkovića osuđen na 15 godina zatvora, a bio je osuđen i na četiri godine zatvora zbog pljačke. Ako na 46. rođendan 4. svibnja 2027. godine izađe živ iz kaznionice, iza sebe će imati 30 godina zatvorskog staža. Zlokobno zvuče njegove riječi kojima je identificirao svoj životni cilj: “Još razmišljam o tome.... Nisam završio s poslom!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:35