SMRT U ČAKOVCU

Kako je rutinska terapija prerasla u tragediju? Liječnici: ‘Nikad nismo čuli za ovakav slučaj‘

Antun je rutinski otišao na hemodijalizu u Opću bolnicu i za nekoliko je sati trebao biti kod kuće. Nažalost, nikad se neće vratiti...
Čakovečka bolnica/Ilustracija
 Marko Todorov/Cropix

- Molim vas nemojte me ništa pitati. Ne mogu sad – zavapio je Mario Toplek kad smo mu srijedu predvečer, pokucali na vrata obiteljske kuće u predgrađu Varaždina.

Mario ne može vjerovati da se njegov otac Antun Toplek, zbog medicinske greške, neće više nikad vratiti iz čakovečke bolnice.

A taj je dan, utorak 29. rujna, izgledao baš kao i svaki drugi. Antun je rutinski otišao na hemodijalizu u Opću bolnicu i za nekoliko je sati trebao biti kod kuće.

Iz bolnice se nije, i neće se vratiti.

Nakon što mu je medicinska sestra nešto uštrcala u venu, Antunu su počeli redom otkazivati organi.

Iz bolnice kažu da su "poduzete mjere maksimalnog intenzivnog i reanimacijskog liječenja", ali sve bezuspješno.

Što se zapravo dogodilo?

'Greške se događaju'

Iz Županijske bolnice Čakovec prvo je priopćeno da se radilo o "krivoj supstanci, a koja se inače redovno primjenjuje u postupku hemodijalize", što bi laiku sugeriralo da se radi o nečemu na što je Antun Toplek bio alergičan. Nedugo nakon ove informacije objavljene u službenom priopćenju ŽB Čakovec, ravnatelj dr.sc. Tomislav Novinščak medijima je izjavio da je Antunu u venu ubrizgan lijek isključivo namijenjen lokalnoj primjeni, da bi pročelnica županijskog Zavoda za zdravstvo i predsjednica Upravnog vijeća bolnice, neizravno potvrdila da je medicinska sestra nesretnom Antunu u venu ubrizgala dezinficijens. U tom je trenutku s njom navodno bila i kolegica.

image
Tomislav Novinščak
Marko Todorov/Cropix

- Greške se događaju – bio je njezin komentirala je Sonja Tošić Grlač. Kad ju je novinar Nove TV upitao je li Antunu umjesto fiziološke otopine ubrizgana medicinska kemikalija za dezinficiranje.

- Dezinficijens je u bolnicama sredstvo koje se uobičajeno nalazi na bolničkim kolicima koje medicinske sestre imaju sa sobom i s kojih uzimaju potrebne preparate.

Medicinski dezinficijens izuzetno je toksična otopina.

Čim je saznao što se dogodilo njegovom ocu, Mario je otišao u Policijsku upravu Čakovec i podnio kaznenu prijavu. Bilo je to u utorak navečer, a obitelj su u bolnici primili u srijedu ujutro.

U međuvremenu je i Ministarstvo zdravstva, potvrdio je ministar Vili Beroš, poslalo u ŽB Čakovec unutarnju kontrolu.

- Riječ je o teškom, tragičnom događaju koji predstavlja izuzetak u hrvatskom zdravstvenom sustavu, a Ministarstvo zdravstva učinit će sve u okviru svojih nadležnosti da spriječi ovakve događaje u budućnosti. Najtragičnije je što je događaj završio smrtnim ishodom pacijenta - rekao je ministar Beroš.

Dodao je da se detalji tragedije tek trebaju utvrditi, "ali budući da je greška priznata, pri utvrđivanju se činjenica, ne očekuje neće puno upitnih detalja".

Ministar kaže da neće dalje spekulirati, jer ne želi dezinformirati javnost.

- Riječ je o sumnji na stručnu pogrešku, koju treba dokazati – zaključio je Vili Beroš.

image
Vili Beroš
Robert Anic/Pool/Pixsell/Cropix

Sestra otišla na bolovanje

Medicinska sestra koja je nepažnjom skrivila smrt Antuna Topleka otišla je na bolovanje.

Jedino po čemu se ovaj Antunov dolazak na hemodijalizu trebao razlikovati od dosadašnjih, bilo je to što je ovih dana bio u samoizolaciji, kao kontakt osobe oboljele od Covida-19.

Ravnatelju čakovečke bolnice, dr. Tomislavu Novinščaku, kaže, ovo je prvi put u njegovoj tri desetljeća dugoj bolničkoj karijeri, da se ovakvo što dogodilo.

Ravnatelj Novinščak po struci je specijalist kirurgije, ali dugi je niz godina u upravnoj bolničkoj strukturi. Odbor za zdravstvo Skupštine Međimurske županije u ožujku je na izvanrednoj tematskoj sjednici zatražio njegovu smjenu s mjesta ravnatelja Županijske bolnice. Istovremeno, ravnatelj uživa veliko povjerenje međimurskog župana Matije Posavca, a samo lani je u bolnicu uspio privući deset liječnika specijalista, od čega sedam ortopeda iz susjedne Opće bolnice Varaždin.

Tko će preuzeti odgovornost?

Hoće li ravnatelj, unatoč dobrim rezultatima, ostati na svom radnom mjestu, danas je upitno. Jasno je, kaže struka, da će netko morati preuzeti odgovornost ili biti proglašen(a) odgovornim. No, hoće li to biti Tomislav Novinščak, rano je reći.

Nije ravnatelj jedini koji za ovakav slučaj nije čuo. Zvali smo desetak liječnika iz zagrebačkih bolnica, nitko od njih nije čuo da je nekome ubrizgan dezinficijens. Svi se slažu da se radi o "vrlo bizarnom slučaju".

Velika je ovo tragedija za obitelj Toplek.

Antun Toplek iz međimurskog je sela Štefanec. Obitelj s dvojicom odraslih sinova međusobno je jako vezana.

Mario Toplek u srijedu je, blijed i s podočnjacima ispod očiju izgledao kao čovjek koji je zaboravio što je san. Njegov se život u jednom rutinskom trenutku pretvorio u noćnu moru. U polumraku kuće u varaždinskom predgrađu, kojom odjekuje tišina, Mario i sam pokušava shvatiti što se dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:08