POJEDINOSTI UŽASA

KAKO JE TIHI UBOJICA USMRTIO TALIJANSKOG TURISTA I OTROVAO JOŠ 5 LJUDI Dvoje djece i dalje kritično: Nakon MR-a kod oboje su uočene promjene na mozgu

 
 Maja Jurović / CROPIX

Obdukcija talijanskog turista koji je u utorak ujutro pronađen mrtav na motornom jedrenjaku Atlantia pokazala je da je talijanski turist Eugenio Vinci preminuo zbog udisanja ugljikova monoksida, koji oštećuje prvenstveno mozak, a potom i druge vitalne organe.

Istovremeno, njegov sin od pet godina i kći od 14, koji se nalaze na liječenju u Jedinici intenzivnog liječenja djece (JILD) Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, i dalje su životno ugroženi, usprkos nešto stabilnijem zdravstvenom stanju.

Njih je dvoje u srijedu odvedeno na kontrolni MR mozga da bi se utvrdilo je li udisanje ugljičnog monoksida kod njih izazvalo oštećenje mozga. Neslužbeno doznajemo da je nalaz MR-a mozga oboje djece pokazao određene promjene na mozgu, no u ovom se trenutku ne može znati o kakvim se oštećenjima radi i koliko će one utjecati na oporavak.

Promjene su nastale zbog hipoksije, odnosno nedostatka kisika u mozgu.

I dalje otrovan

Preostale tri osobe koje se nalaze na liječenju u KBC-u Split, a koje su također boravile na brodu Atlantia bolje su i nisu životno ugrožene.

- Majka dvoje djece, 46-godišnja talijanska državljanka, zadržana je na Infektologiji i njezino je zdravstveno stanje u srijedu bilo bolje nego prilikom primanja u bolnicu.

Ostalo dvoje talijanskih državljana, muškarac (64) i žena (56), medicinski su obrađeni u dnevnoj bolnici i pušteni, ali će u četvrtak ponovno doći k nama na Infektologiju da bismo im napravili nove laboratorijske pretrage - rekao je mr. sc. dr. Ante Srzić, specijalist infektolog s Klinike za infektologiju KBC-a Split.

A da je zrak u jedrenjaku Atlantia i dalje opasan uvjerili su u srijedu i policajci koji su radili očevid.

- Cijelo jutro policija ulazi i izlazi iz potpaljublja. Čovjek s maskom i bocom za kisik uđe, pa se zadrži možda par minuta, pa opet izađe. Plinovi u potpalublju su očito prejaki. Ubrzo je stigla Hitna pomoć pa je u pratnji dvojice, pak, van izašao drugi čovjek kojem je na leđima pisalo krim policija.

Njega su uveli u vozilo Hitne, a koliko se moglo vidjeti kroz staklo, unutra su ga hladili nekim fasciklom - ispričao je za Jutarnji svjedok očevidac.

Kako smo uspjeli doznati, s krim tehničarom u vozilu Hitne odvezen je preventivno u ambulantu i vještak jer su obojica zbog lošeg zraka u potpalublju, osjetila nelagodu. Prema informacijama kojima raspolažemo, njih dvojica će zdravstveno biti dobro, a glavni uzrok tragedije, kako se neslužbeno može čuti, leži u agregatu na brodu odakle se širi toksičan plin.

Briga za djecu

Osim hvarskih i splitskih policajaca, na mjestu očevida se nalaze i njihove talijanske kolege.

U povodu tragičnog događaja na Hvaru u srijedu je u KBC-u Split na Klinici za pedijatriju održana konferencija za novinare.

- Dječak i djevojčica i dalje su životno ugroženi, riječ je o višeorganskom zatajenju. Njihove životne funkcije podržavamo lijekovima. Laboratorijski nalazi pokazuju povećanje karboksihemoglobina u krvi, što je najvjerojatnije posljedica udisanja ugljikova monoksida. Od udisanja tog plina najviše stradavaju mozak, srce, cirkulacija, jetra i bubrezi. U ovom je trenutku teško predvidjeti koliko će njihovo liječenje trajati. Svakako bih htjela pohvaliti liječnika u Hvaru koji je prvi izišao na mjesto događaja - rekla je doc. dr. Branka Polić, voditeljica JILD-a.

Kako doznajemo, bubrežna je funkcija kod djece dobra, što ulijeva određenu dozu optimizma.

- One uvećane vrijednosti karboksihemoglobina koje smo mi evidentirali nisu bile takve da ugrožavaju život djece, odnosno one su već bile u opadanju. Međutim, puno je važnije bilo utvrditi, što nije bilo moguće, kolike su te vrijednosti bile u trenutku udisanja plina. One su zasigurno bile ugrožavajuće, što pokazuje i zdravstveno stanje djece - rekla je doc. dr. Polić. Jedan od onih koji su u startu rekli da najvjerojatnije nije riječ o trovanju hranom bio je mr. sc. dr. Ante Srzić.

Hrana isključena

- Ovakvu burnu reakciju organizma, da je u pitanju bilo trovanje hranom, mogao je izazvati samo botulizam, o čemu se u ovom slučaju nije radilo, jer prošlo je premalo vremena od konzumacije hrane da bi se botulizam pojavio. Uz to, djeca, koja su u bolnicu dovedena u najtežem stanju, nisu jela ništa od inkriminirane hrane - rekao je dr. Srzić.

Na konferenciji za novinare još su sudjelovali zamjenik ravnatelja KBC-a Split doc. dr. Krešimir Dolić, pomoćnik ravnatelja dr. Anton Marović, toksikologinja prof. dr. Davorka Sutlović, kao i prof. dr. Milan Kujundžić, ministar zdravstva RH, koji je u KBC Split došao iz Zagvozda.

- Prije svega bih htio pohvaliti zaposlenike KBC-a Split. Nadamo se da će uz veliko znanje zaposlenika ovog Referentnog centra za pedijatriju, i uz malo sreće, djeca preživjeti i da neće imati nikakve posljedice - kratko je rekao ministar Kujundžić.

Žrtva ne može ni znati da je udahnula smrtonosnu dozu ugljičnog monoksida

Zašto je ugljični monoksid opasan za zdravlje, a u većim koncentracijama i za život objašnjava toksikolog Franjo Plavšić. Naglašava da kod te vrste trovanja dolazi do vezivanja CO za hemoglobin, a potom nastaje karboksihemoglobin, spoj koji stvara hipoksiju, odnosno nedostatak kisika potrebnog za rad svih organa. “Naravno, težina posljedica udisanja CO ovisi o njegovoj koncentraciji u zraku”, objašnjava Plavšić. Dodaje da su oštećenja koja tako nastaju na, primjerice, mozgu velika i bez mogućnosti oporavka.

Što je ugljični monoksid?

Ugljični monoksid (CO) je bezbojni plin bez mirisa i okusa, ne iritira sluznicu. Upravo zbog toga je vrlo opasan jer ga ugrožena osoba ne može osjetiti niti prepoznati opasnost od trovanja. Pomoći mogu detektori koji zvučnim signalom upozoravaju da se prostorija puni ugljičnim monoksidom. Naime, do njegova ‘curenja’ može doći izgaranjem plina, krutih goriva, ali i tekućina poput raznih motornih ulja. U slučaju da u prostoriji nema dovoljno kisika, CO postaje smrtonosan.

Zašto se CO zove tihi ubojica?

S obzirom na to da se zbog svojih svojstava ne može prepoznati, s razlogom ga zovu i tihi ubojica jer žrtve ne mogu na vrijeme reagirati. Zbog toga su smrtne posljedice za one koji su mu izloženi česte. Razlog pogubnosti ovoga plina, čije žrtve najčešće stradaju zimi zbog raznih vrsta grijanja, je što se pri udisanju veže uz hemoglobin, jednako kao i kisik. No, ugljični se monoksid 150 do 300 puta lakše veže od kisika, a to znači da će nakon njegova udisanja ‘istisnuti’ zrak iz krvotoka pa će se žrtva zapravo ugušiti.

Kolika koncentracija ugljičnog monoksida postaje opasna?

Već koncentracija od samo 0,04 posto može biti smrtonosna ako joj je osoba dovoljno dugo izložena. Stručnjaci kažu da čak i sto puta manja koncentracija kod djelatnika koji rade u prostorima s raznim ‘loživim’ uređajima tijekom osam sati može izazvati glavobolju. Kad je koncentracija veća od 1 posto, žrtva će se onesvijestiti već nakon nekoliko udaha, a nakon nekoliko minuta će umrijeti.

Koji su simptomi trovanja ugljičnim monoksidom?

Simptomi akutnog trovanja ugljičnim monoksidom uvelike su slični gripi. Naime, CO djeluje na središnji živčani sustav pa izaziva glavobolju, vrtoglavicu, grčeve, konfuznost, bol u prsima, prestanak disanja, ubrzani rad srca, povišeni tlak, komu... Može doći i do zatajivanja rada drugih organa poput pluća, bubrega, odumiranja mišića, oštećenja srčanog mišića.

Kako pomoći osobi otrovanoj ugljičnim monoksidom?

Nužno je otvoriti sve prozore ili iznijeti osobu na svježi zrak, ako je bez svijesti pokušati oživljavanje te pozvati Hitnu pomoć kako bi pacijent što prije dobio stručnu pomoć.

Koje su posljedice trovanja ugljičnim monoksidom?

Kod jakih trovanja može doći do degenerativnih promjena na mozgu, odnosno do trajnog oštećenja s različitom razinom invalidnosti. Čak i u malim koncentracijama može utjecati na smanjenje protoka krvi kroz srce. (Goranka Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:06