DRAMA

KAKO SU MIHI MUNJI PROPUCALI OBJE NOGE ISPRED KUĆNOG PRAGA Napadači su znali kad će izaći van, čekali su ga u autu, a čini se da im je on i uzvratio

 Tom Dubravec / CROPIX

Stanovnike splitske ulice Škrape u ponedjeljak ujutro uznemirila je prisutnost policije koja je blokirala ulicu nakon dojave da se oko 9 sati čula pucnjava iz vatrenog oružja.

Kako smo neslužbeno doznali, hicima iz najvjerojatnije pištolja ranjen je Miho F., i to na svom kućnom pragu, odnosno u dvorištu obiteljske kuće. Napadači su najvjerojatnije znali kad će izaći iz kuće te su ga čekali u autu.

Odbio suradnju

U pucnjavi su mu pogodili navodno obje noge. Doznajemo da je jedna od čahura pronađena i u dvorištu, a odmah nasuprot izlaza iz dvorišta na ulici se mogao vidjeti parkirani Mercedes čija je lijeva zadnja guma bila izbušena, vjerojatno kad ju je pogodio hitac, što ukazuje na mogućnost da je Miho zapucao prema svojim napadačima.

Miho F. hospitaliziran je u splitskoj bolnici i u ponedjeljak je, doznajemo, odbijao bilo kakvu suradnju s policajcima i bilo kakav razgovor o tome tko bi mogao biti napadač.

Prije šest godina, u kolovozu 2011. godine, već je bilo problema u Ulici Škrape kada je nepoznat netko iz vatrenog oružja propucao nadstrešnicu i pročelje stana na Škrapama, vlasništvo njegove majke. Koliko je javnosti poznato, onaj tko je tada pucao po kući do danas nije otkriven.

A Miho F. od tinejdžerskih dana ima problema sa zakonom pa nije niti čudo što s njima ne želi razgovarati.

Prije tri i pol godine, u kolovozu 2014. godine pobjegao je iz prostorija splitske Druge policijske postaje na Bačvicama te je tada u medijima dobio nadimak - Miho Munja. Pisalo se tada kako su ga tada policajci uhitili zbog sumnje da je povezan s razbojstvom nad jednom starijom gospođom kojoj je ukradeno nekoliko tisuća kuna.

Mladić je nakon uhićenja vezan, kako bi to policija stručno rekla, “sredstvima za vezivanje” te je tijekom jutra doveden u prostorije kriminalističkog odjela na drugom katu postaje na kriminalističku obradu. Cijelo je vrijeme mirno sjedio vezan lisičinama i normalno, bez ikakve agresije, razgovarao s inspektorima i odgovarao na pitanja.

Udario policajca

Upravo je takva njegova kooperativnost, nakon nekoliko sati ispitivanja, oko 16 sati dovela do toga da je jedan od inspektora koji je provodio obradu odlučio mladiću, s obzirom na “primjereno ponašanje”, skinuti lisičine s ruku. Kad mu je skinuo lisičine s ruku, inspektor je u jednom trenutku okrenuo leđa mladiću gledajući neke papire vezane uz obradu, a Miho je tada iskoristio činjenicu da su vrata prostorije bila odškrinuta te je “brzinom munje” skočio sa stolice, projurio kroz vrata i počeo bježati hodnikom.

Policajac je počeo trčati za njim, no nije ga uspio sustići pa je ovaj pretrčao dva kata i izjurio iz postaje. Uhićen je tek 50-ak dana kasnije kada ga je na ulici prepoznao jedan policajac.

Jedan od “najzvučnijih” njegovih “istupa” bio je u prosincu 2010. godine, kada je, kao 18-godišnjak, sa svojim vršnjakom u lučici Zenta, s broda bivšeg Hajdukova trenera Igora Tudora, ukrao signalne rakete koje su onda ispaljivali u zrak. To je dovelo do toga da su tri broda potpuno izgorjela, a četvrti je bio dosta oštećen. Tada je utvrđeno da je ukupna šteta oko tri milijuna kuna, a obojica su bila osumnjičena za uništenje i oštećenje tuđe stvari i općeopasnu radnju. Miho je do tada već prikupio više od 20 kaznenih prijava, i to za krađe, razbojstva, nasilje, teško ozljeđivanje.

U svibnju 2012. godine Miho se opet našao “na tapetu” jer je na fešti sv. Križa izazvao incident zbog kojeg je policija prekinula feštu. Među mnoštvom je nekontrolirano mahao signalnom raketom, a potom je udario rukom po licu jednog od policajaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:21