OŽENIO ELIJU MOLNAR

KAKO SVE SRĐAN MLAĐAN MOŽE KAPITALIZIRATI SVOJE VJENČANJE Najokrutniji hrvatski ubojica sada kao oženjen čovjek može tražiti raniji izlazak iz zatvora

 
Elia Molnar (lijevo) i Srđan Mlađan (desno)
 HANZA MEDIA/Facebook

Činjenica da je stupio u brak, jednome od najozloglašenijih hrvatskih ubojica Srđanu Mlađanu, osim osobne sreće, otvara i nekoliko novih mogućnosti za brži izlazak iz zatvora. Naime, postoje tri različita pravna instituta preko kojih se nova okolnost da je netko sada oženjen, može i pravno kapitalizirati, a o svim tim pravnim lijekovima odlučuju sudovi. Prva od tih instituta je tzv. neprava obnova postupka, odnosno ono što je raniji zakon nazivao izvanredno ublažavanje kazne.

Osuđenik može sudu koji ga je osudio, a u slučaju Mlađana to je Županijski sud u Zagrebu, podnijeti prijedlog da mu se kazna ublaži zbog činjenice da je sada oženjen, da se mora brinuti za svoju suprugu i slično. Takvi prijedlozi se temelje na činjenici da su nastupile nove okolnosti koje nisu postojale u vrijeme izricanja presude. O prijedlogu odlučuje izvanraspravno vijeće, a na odluku vijeća postoji pravo žalbe Vrhovnom sudu. Drugi institut je prijedlog za prekid kazne. Mlađan od suca izvršenja Županijskoga suda u Varaždinu može tražiti da mu se privremeno prekine izdržavanje kazne u Lepoglavi kako bi npr. bio sa svojom suprugom.

Prekid se ne uračunava u izdržanu kaznu, a nakon njega se osuđenik mora vratiti u kaznionicu. Treći institut je zahtjev za prijevremeni otpust koji Mlađan može tražiti također od suca izvršenja Županijskoga suda u Varaždinu. Riječ je o institutu koji dozvoljava zatvoreniku da nakon pola izdržane kazne traži da mu se ostatak izdržavanja ostatka kazne daje uvjetno, odnosno da ga provede na slobodi ako ne počini novo kazneno djelo, ili ne prekrši uvjete - poput javljanja sucu izvršenja, zabrane napuštanja mjesta boravka i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:01