NA SLOBODI

KAMENIČKI IŠETAO IZ REMETINCA Vozaču koji je skrivio strašnu nesreću na Ilici ukinuli istražni zatvor i do daljnjeg oduzeli vozačku

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Marin Kamenički (20), mladić koji je divljom vožnjom na Ilici ugasio dva života, u srijedu je išetao iz zatvora Remetinec u kojem je proveo točno 35 dana.

Jednomjesečni pritvor mu je 29. kolovoza, nakon otpuštanja s bolničkog liječenja, odredio sudac istrage Županijskoga suda u Zagrebu, i to zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Na to je rješenje obrana Marina Kameničkog uložila žalbu, no izvanraspravno vijeće Županijskoga suda je nije uvažilo.

Divlja vožnja

Međutim, prije nekoliko je dana sudac istrage morao donijeti novu odluku o pritvaranju te je Kameničkom pritvor produljio na još dva mjeseca. I na tu se odluku obrana žalila, ponudivši pritom blažu mjeru kao opciju - da se Kameničkog pusti na slobodu u zamjenu za oduzimanje vozačke dozvole. Potonje je u konačnici izvanraspravno vijeće prihvatilo pa će se mladi poduzetnik u daljnjem tijeku postupka braniti sa slobode. Svoje pritvorske dane proveo je većim dijelom na maloljetničkom odjelu zatvora Remetinec jer je riječ o mlađem punoljetniku.

A zbog nepromišljene vožnje 23. kolovoza u 21.15 sati na zagrebačkoj Ilici, kada je svojom suludom vožnjom u skupocjenom Mercedesu C63 AMG izazvao nesreću u kojoj su poginule njegova suputnica Laura S. (22) i Nadica H. (64), koja je bila u drugom vozilu, prijeti mu od tri do 12 godina zatvora.

Iako je nakon nesreće potvrđeno da u vrijeme sudara nije bio pod utjecajem alkohola ni opijata, tijekom njegova bolničkog liječenja u urinu su mu nađeni tragovi THC-a. Nakon izlaska iz bolnice dočekala ga je majka koja se reporterima nezadovoljno obratila riječima: “Pustite jadno dijete na miru”. Umjesto s njom kući, preuzela ga je policija te je odveden na krim-istraživanje gdje, pak, nije bio razgovorljiv.

Jako mu je žao

Napomenuo je samo da nije u stanju iznositi svoju obranu, da je u jako teškom stanju zbog čega pije tablete i da mu je “jako žao svega što se dogodilo”.

Što se tiče same istrage, ona i dalje traje. Još uvijek nije poznata točna brzina. Otkrit će je vještak prometne struke u svom vještačkom nalazu, a pripomoći će i podaci iz tzv. crne kutije, odnosno CDR-a (crash data recorder), koja pamti podatke senzora nekoliko trenutaka prije otvaranja zračnih jastuka, a na osnovi čega se može napraviti i 3D animacija.

No, ono u što je Državno odvjetništvo jedino sigurno jest da je vozio najmanje 50 km/h brže od dopuštene brzine i da je upravljao izuzetno snažnim vozilom koje je bilo iznad njegovih mogućnosti upravljanja.

Policija još traži crveni auto s kojim se Kamenički utrkivao

Na mjestu očevida jedan od svjedoka odmah je rekao da je vidio kako se Mercedes utrkuje s drugim automobilom. Policajci su s obližnjih zgrada, pa i sa zgrade Ravnateljstva policije, skinuli snimke nadzornih kamera i na njima je, navodno, vidljivo kako se Mercedes koji vozi Kamenički između drugih vozila de facto utrkuje s nepoznatim autom za koji je na snimkama, s obzirom na lošu kvalitetu i jako veliku brzinu kretanja, vidljivo tek da je crvene boje.

Premda je u tom trenutku promet na tom dijelu ceste bio izrazito gust, vidi se kako dvije jurilice jurišaju svaka u svojoj traci u smjeru Zaprešića. Jedan od njih je Mercedes Marina Kameničkog koji je neposredno nakon toga skrivio sudar u kojem su sudjelovala još tri vozila, dok je drugi crveni automobil nepoznate marke.

Policija i tužiteljstvo posumnjali su da se iz tih snimaka može pretpostaviti da su se ta dva vozila utrkivala, no je li to doista bilo tako ili je riječ o pukoj slučajnosti da su se t e večeri na istoj prometnici našla dva vozača “gladna” brzine, koja su jurila u istom smjeru, još nije utvrđeno.

Kriminalisti nade polažu i na mobitel Marina Kameničkog koji bi im, eventualno, mogao pomoći u rješavanju misterija, odnosno je li se možda u vremenu prije nesreće čuo s nekim tko možda vozi crveni auto za kojim se traga. Kamo god istraga odvela istražitelje i kakva god presuda bude donesena na kraju postupka, to neće biti nikakva utjeha dvjema obiteljima koje su izgubile svoje najmilije. (Hajdi Karakaš Jakubin)

Nakon nesreće 5 dana proveo u bolnici, a potom 35 dana u Remetincu

23. 8. 2018. u 21.15 sati dogodila se prometna nesreća na zagrebačkoj Ilici, kada je 20-godišnji Marin Kamenički suludom vožnjom u skupocjenom Mercedesu C 63 AMG izazvao stravičnu nesreću u kojoj je poginula njegova suputnica Laura S.(22), a u drugom vozilu Nadica H. (64). U jednom trenutku izgubio je kontrolu nad vozilom, prešao u suprotni trak i zabio se u Opel Astru, potom u Renault Clio pa u Mercedes. Osim dvoje poginulih, troje ih je ozlijeđeno, među njima i on.

28. 8. 2018. u 8 sati ujutro otpušten je s bolničkog liječenja iz KB-a Sveti Duh gdje ga je dočekala majka, no umjesto da ide s njom kući, policija ga je preuzela i odvela na krim-obradu zbog izazivanja prometne nesreće. U bolnici je bio zbog lakših ozljeda i natučenja po tijelu. Zadobio je i gnječno-razdernu ranu na glavi koja je obrađena i sašivena.

29. 8. 2018. Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. To rješenje Kameničkova obrana uložila je žalbu smatrajući da mu nije mjesto u zatvoru jer da nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela

3. 10. 2018. Nakon 35 dana provedenih u pritvoru u zatvoru Remetinec, odlukom izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu Marin Kamenički je pušten na slobodu uz mjeru opreza koju je predložila obrana. Naime, do daljnjega mu je oduzeta vozačka dozvola

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:43