UŽAS U KRIŽEVCIMA

KARLU SU SMRSKANA ČAK ČETIRI KRALJEŠKA Talentirani golman se bori za život, vozač koji je izazvao nesreću vozio je bez dozvole, Sokačev otac je shrvan

Liječnici zagrebačke Klinike za traumatologiju bore se za život perspektivnog golmana koji je nakon operacije kralježnice u induciranoj komi
Karlo Sokač (u krugu)
 CROPIX

Karlo Sokač (19), mladi nogometaš NK Radnik Križevci, nakon teške prometne nesreće bori se za život. U kritičnom je stanju u induciranoj komi nakon operacije kralježnice u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju i liječnici zasad predviđaju da će na Odjelu intenzivne njege ostati najmanje sedam do deset dana.

- Sad je najvažnije da preživi - shrvan je otac Davor Sokač, koji je odmah nakon dojave o nesreći i prebacivanju Karla iz koprivničke u zagrebačku bolnicu otišao s njim u Zagreb i vrijeme provodi u bolnici nadajući se najboljem.

Vozač uhićen

Karlo se s dvojicom prijatelja na Silvestrovo deset minuta prije ponoći uputio s jedne novogodišnje zabave na drugu kad je njihov BMW, bjelovarskih registarskih oznaka, u ulici Radnički dol zbog neprilagođene brzine sletio s ceste u putni kanal i punom brzinom udario u betonski stup.

- U utorak 31. prosinca oko 23.50 sati u Križevcima, u ulici Radnički dol, vozač (19) je prije položenog vozačkog ispita upravljao osobnim automobilom BMW bjelovarskih registarskih oznaka. Zbog neprilagođene brzine osobni automobil je sletio izvan kolnika u lijevi putni jarak i bočnom stranom udario u betonski stup električne mreže.

U prometnoj nesreći je teške tjelesne ozljede zadobio 19-godišnji putnik. Vozač nije bio pod utjecajem alkohola, ali mu je u Domu zdravlja Križevci vađena krv i izuzet urin zbog utvrđivanja prisutnosti alkohola ili droga u organizmu. Vozač je uhićen i provodi se kriminalističko istraživanje - službeno su priopćili jučer iz koprivničke Policijske uprave.

Vozač i suvozač prošli su bez ozljeda dok je Karlo, koji je sjedio na stražnjem sjedalu, pretrpio teške ozljede kralježnice.

Bez vozačke

- Kralješci su mu, od drugog do šestog, smrskani. Pretpostavljam da je on, dva metra visok, udario glavom u niski krov automobila i došlo je do puknuća kralježnice - rekao je Karlov otac Davor Sokač.

Autom je upravljao Karlov prijatelj iz djetinjstva s kojim je odrastao. Mladi vozač je autom, kako doznajemo, upravljao bez vozačke dozvole, nije bio pod utjecajem alkohola, a je li konzumirao druga opojna sredstva otkrit će pretraga krvi i urina.

Karlo je jutros nakratko bio budan.

- Bio je jako nervozan i rastresen jer nije mogao micati rukama i nogama. Za njega je to, siguran sam, bilo strašno - govori otac.

On se trudi biti hrabar i pribran, svjestan da samo hladne glave može pomoći sinu. Na Facebook postu je objavio: “Dragi prijatelji, hvala vam svima na podršci. Oprostite, ne mogu odgovarati na sve pozive i poruke. Mojem Karlu sada počinje najvažnija utakmica, ona na bolničkom krevetu. Sine moj, uvijek sam ti govorio da je život borba. Neka ti dragi Bog pomogne. Karlo moj, ljubavi moja”.

Prvi trener

Karlo je, slažu se nogometni stručnjaci koji su imali priliku raditi s njim, bio vrstan golman pred kojim je bila budućnost, a nadaju se da i dalje jest.

Nogometom se počeo baviti sa 7,5 godina u NK Križevci. Na turniru u Ivanić Gradu ostavio je odličan dojam, što su vidjeli i skauti zagrebačkog Dinama te ponudili Karlovim roditeljima da prijeđe u Zagreb.

- Godinu dana je bio u Dinamu pa godinu u NK Varaždin odakle se opet vratio u Dinamo i u Zagrebu proveo još godinu i pol, nakon čega se vratio u prvi klub, sad promijenjenog naziva NK Radnik. Dok je igrao u Varaždinu, dvaput je bio u kampu hrvatske nogometne reprezentacije u Puli - ispričao nam je Stevo Brujić Brujo, prvi trener Karla Sokača, legenda križevačkog nogometa koji mu je prenio svoje vratarsko znanje i vještine.

Sva vratarska vještina Karla Sokača došla je do izražaja u jesenskoj utakmici njegova NK Radnik protiv zagrebačkog Dinama kad je branio odlično. Tek nakon što je njihov bivši golman napustio vrata, Dinamo je zabio nekoliko golova. Dinamo je u Križevce došao na 110. rođendan križevačkog nogometa, na prijateljsku utakmicu s Radnikom.

Jednu osobinu Karla Sokača kao golmana svi ističu - hrabrost.

- Ni kao mali se nije bojao niti jedne lopte, a pucali su mu na gol i vršnjaci, ali i stariji da vide tog ‘malog neustrašivog’. Bio je prava sportska zvijer. Ničega ga nije bilo strah, sve je volio probati i okušati se i u ekstremnim sportskim disciplinama - priča trener Brujo kojemu je jučer bio jedan od najtežih dana u životu otkad ga je u 5 ujutro nazvao Karlov otac Davor Sokač i rekao mu za nesreću.

Otac u bolnici

Iako zasad stanje ne izgleda dobro, svi se nadaju da će njegov mladi i zdravi, sportski organizam uspjeti prevladati teške ozljede. - Jedino što je Karlo želio raditi u životu i čemu se posvetio jest igranje nogometa. Za njega karijera vratara nije bila izvjesna, samo je bilo izvjesno kad će opet u neki prvoligaški klub, iako vjerujem da bi on prije mogao završiti vani - rekao nam je otac na telefon dok je u bolnici čekao možebitne promjene u zdravstvenom stanju teško ozlijeđenog sina.

Kao prvi nogometni uzor Karlo Sokač je navodio svog trenera Bruju s kojim je u svojim počecima trenirao četiri puta tjedno, a idol mu je legendarni vratar Juventusa i talijanske nogometne reprezentacije Gianluigi Gigi Buffon. - Jako voli Buffona, ali i brani kao on. Hrabrost i neustrašivost na golu im je zajednička - slažu se trener Brujo i otac Davor.

U svakom je slučaju, kako neslužbeno saznajemo, u tijeku bio već dogovoreni transfer Karla Sokača u koprivnički Slaven Belupo.

Iz Dinama ga zvali u njemački Bayern

Mladi Sokač poznato je ime u nogometnim krugovima: talentirani golman Radnika branio je, naime, u omladinskoj školi Dinama prije nekoliko godina, gdje je očito bio zaintrigirao mnoge s obzirom na to da su ga otamo zvali na probu u veliki Bayern! Gdje, ipak, nije prošao...

Sokač je dijete iz Koprivnice, koje je u Dinamo stiglo iz Slaven Belupa, a Dinamovi skauti, kažu, primijetili su ga na međunarodnom turniru u Ivanić Gradu, gdje je osvojio titulu najboljeg vratara turnira. Tada ga je kao devetogodišnjaka u susretu ekipa dobi do 12 godina na gol Križevčana stavio trener Vedran Bukal.

U mlađim kategorijama bio je i u selekcijskim kampovima HNS-a pod paskom Romea Jozaka, a pregledavanjem knjiga svlačionicu je dijelio sa Šegom, Kotarskim, Baturinom, Franjićem... (T. Juranović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:57