TEŠKA NESREĆA U RIJECI

Kočnice su otkazale nakon stručnog pregleda

 Davor Žunić/Cropix

RIJEKA - Od Škrljeva vlak nije kočio. Prvo smo pokušali s prvim stupnjem kočenja, a onda i s punim kočenjem, no bez uspjeha... Ne želim nikoga optuživati, ali da ostaje činjenica kako nakon pregleda u Škrljevu vlak više nije kočio - izjavio je za Jutarnji list strojovođa Nenad Juričić.

On je s kolegom Miroslavom Kruličićem vozio teretni vlak koji je iskočio iz tračnica pri brzini većoj od sto kilometara na sat.

- Vlak je od Moravica do Škrljeva potpuno normalno kočio. Bez problema smo prošli cijelu dionicu, uključujući veliku nizbrdicu. Stalti smo u Škrljevu kako bismo “odmorili” kompresor na lokomotivi jer smo imali gubitke zraka. Naime, od Meje se kompresor počeo češće paliti i radi dodatne sigurnosti odlučili smo potražiti stručnu pomoć - rekao je strojovođa.

U Škrljevu je, objašnjava Juričić, stručna osoba, pregledač vagona, odradila svoj dio posla i dopustila nastavak vožnje.

- Šta je on napravio, ne znam, ali nakon toga kočnice više nisu radile. Kad smo ostali bez zraka, ostali smo i bez kočnica - kaže još prilično potreseni Juričić.

Vagoni lomili sve oko sebe

- Probudila me grozna tutnjava. Potres, pomislio sam i izletio van. Na pruzi bili su zdrobljeni kontejneri, dijelovi vlaka razletjeli su se posvuda, nas u kućama spasilo je samo to što je pruga u usjeku - opisuje Ševćet Kurteš nesreću koja se u noći s petka na subotu dogodila na prilazu sporednom gradskom kolodvoru Pećine, u gusto naseljenom kvartu.

Čudo je što nitko, pa ni strojovođe, nisu teže ozlijeđeni, jer dijelovi vlaka letjeli su posvuda, a golemi limeni kontejneri zgužvani su kao papir.

Vagoni su lomili su sve oko sebe, stupove električnih kabela, drvene pragove između tračnica, a kamenje i golemi teški dijelovi vlaka razletjeli su se posvuda. Kamenje koje je podivljala grdosija razbacala oštetilo je brojne parkirane automobile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:42