BIO SPREMAN SKOČITI

KOD ŽIRJA IZGORIO I POTONUO LUKSUZNI SUPERGLISER Njegov vlasnik jedva spasio živu glavu, a poslije je bio na rubu suza

 Marko Huljev: Ne mogu prežaliti gliser, a opet kada sam vidio svoju djecu i suprugu, bio sam presretan jer sam ostao živ i zdrav

U srijedu kasno navečer, oko 22,30 sati, između otočića Kosmerka i rta Balkun, nekoliko milja zapadno od otoka Žirja, zapalio se, izgorio i potonuo 10-metarski superluksuzni gliser 'Regal Commodore 202 vodičke registracije. Na svu sreću, njegov vlasnik 38-godišnji Vodičanin Marko Huljev - Baćo, koji je bio jedini na njemu u trenutku havarije, prošao je lakšim opeklinama lica. Zbog tih ozljeda, ali zbog činjenice da se nagutao dima, Huljev je prenoćio u šibenskoj bolnici, a u četvrtak ujutro pušten je kući. S plamtećeg glisera Huljev se uspio prebaciti na sedmometarsku brodicu Komižanina Tonija Zankija, koji živi u Vodicama, a s kojim je zajedno te kobne večeri otišao u lov na lignje.

- Bili smo zajedno brod do broda kod otočića Vrtljače. Toni je ostao panulavati, a ja sam odlučio premjestiti se na drugo poziciju. Dok sam glisirao, čuo sam nekakvo gušenje motora. Prebacio sam komande u ler, sišao do strojarnice i odmah osjetio miris paljevine, ali otvorenog plamena nije bilo. Međutim, nekoliko sekundi kasnije, zbog dotoka zraka, suknula je vatra iz motora i oblizala mi lice. Odbacilo me unatrag i laktom sam pogodio u stol. Sreća je da sam pogodio laktom jer da sam udario glavom, ostao bi ležati i sad me više ne bi bilo. Pokušao sam gasiti, ali vatra se brzo širila i preostalo mi je samo spašavati sebe – ispričao nam je dramatične trenutke Marko Huljev, dan nakon nesreće u kojoj je ostao bez glisera vrijednog 80 tisuća eura.

Uspio je ostati pribran, kaže, te je odmah mobitelom pozvao prijatelja Zankija koji je sa svojom brodicom od njegove pozicije bio udaljen oko dvije nautičke milje.

- Toni je do mene došao za deset minuta. Vatra je već bila zahvatila cijeli gliser, a ja sam stajao na vrhu pramca i bio spreman skočiti u more, kad se pojavio Toni sa svojom brodicom. On mi je pružio prvu pomoć, a nakon sat i pol vremena stigao je brod Pomorske policija sa liječničkim timom Hitne pomoći te su me oni zbrinuli i prevezli u bolnici – kazao nam je Marko Huljev.

Još uvijek je u stanju šoka, dodaje, i ne može prežaliti svoj gliser koji je njegovoj obitelj bio životna egzistencija i u kojega je, nakon što ga je kupio polovnoga uložio znatna sredstva.

- Gliser je bio sve meni i mojoj obitelji, od njega smo živjeli. Registrirao sam obrt i njime tijekom ljeta vozio turiste na izlete. Iznajmljivao sam ga za turističke izlete po našem arhipelagu i u nacionalne parkove, ali uvijek sa mnom za kormilom. Ne mogu ga nikako prežaliti. A opet kad sam nakon nesreće vidio svoju djecu i suprugu, bio sam presretan. Najbitnije je da sam ostao živ i zdrav – zaključio je Marko Huljev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:05