DAVID CARDONA

KOLUMBIJAC S AMERIČKE TJERALICE PAO U ZAGREBU Islamističkim teroristima u Africi kupovao oružje kako bi kokain sigurno stigao u Europu

 
 CROPIX/REUTERS

Kolumbijski poduzetnik David Cardona (54), kojega američke vlasti traže zbog organiziranja međunarodne trgovine kokainom i povezanosti s islamističkim terorističkim skupinama, uhićen je u ponedjeljak na području Zagreba.

Cardona je uhićen temeljem američke Interpolove tjeralice, protiv njega je pokrenut postupak izručenja i određen mu je ekstradicijski pritvor.

Doletio avionom

Cardonin odvjetnik Emir Midžić potvrdio nam je uhićenje, napomenuvši da se njegov branjenik ne protivi izručenju. Više od toga nam nije mogao reći. U slučaju kada se osumnjičenik ne protivi izručenju provodi se tzv. pojednostavljeni postupak izručenja te na kraju odluku ne treba donositi ministar pravosuđa.

Kako neslužbeno doznajemo, Cardona je uhićen nedugo nakon što je ušao u Hrvatsku, a navodno je doletio avionom. Međutim, već najmanje pola godine, protiv njega su američke vlasti vodile tajnu istragu zbog sumnji u kršenja nekoliko saveznih zakona.

Ranije osuđivan

Naime, Amerikanci sumnjaju da je Cardona jedan od organizatora u međunarodnoj skupini krijumčara kokaina koja je dosad prevezla više stotina kilograma te droge. U sklopu te istrage, koja je završila službenim sumnjičenjem Cardone za nekoliko kaznenih djela, američke vlasti su već zaplijenile jedan brod na kojem se nalazila pošiljka kokaina, čije se organiziranje povezuje s Cardonom.

Riječ je, navodno, o jednoj zapljeni na području Malih Antila tijekom ljeta ove godine, kada je zaplijenjeno oko 600 kilograma kokaina. Istražujući navedenu zapljenu, američki istražitelji počeli su sve više i više analizirati misterioznoga Kolumbijca koji je već ranije u Italiji bio osuđen zbog krijumčarenja kokaina.

Daljnjom istragom, a koja je podrazumijevala i nadzor Cardonine komunikacije, američki istražitelji su otkrili dvije stvari.

Najprije da se Cardona, među ostalim, koncentrirao na prebacivanje kokaina na područje Europe te da pritom surađuje s islamističkim terorističkim skupinama s područja Malija. Naime, kako je još 2013. otkrio britanski list Telegraph, terorističke skupine povezane s al-Qa’idom i Islamskom državom na području zapadne Afrike, novac za financiranje terorističkih aktivnosti između ostaloga zarađuju tako da pružaju zaštitu pošiljkama kokaina koje južnoamerički karteli preko tog dijela svijeta kasnije plasiraju u Europu.

Američke vlasti sumnjaju da je Cardona bio posrednik baš u sličnoj aktivnosti, i to da je u nju bio uključen prilično direktno - trebao je nabaviti oružje kojim bi njegova krijumčarska grupa platila islamističke teroriste.

Česti kontakti s teroristima

Iz podataka koje su američke agencije prikupile o Cardoni, on je bio osoba koja je u zamjenu za zaštitu pošiljki kokaina, trebao jednoj terorističkoj skupini iz Malija nabaviti velike količine oružja. Radilo se između ostaloga i o naočalama za noćno gledanje te o prijenosnim raketnim sustavima zemlja-zrak, poput ruskih sustava SA-7 Strela i SA-18 Igla. Riječ je o vrlo opasnom oružju u rukama terorista jer predstavlja veliku prijetnju za rušenje putničkih zrakoplova.

Cardona je baš u povodu takvoga jednog transfera navodno imao kontakte s konkretnom skupinom Ansar al-Din (Čuvari vjere). Riječ je o organizaciji povezanoj s al-Qa’idom islamskoga Magreba (AQIM), a Cardona je navodno dogovarao posao “oružje za kokain”, odnosno, vrlo vjerojatno, pravo prolaza za pošiljke kokaina te je navodno baš u Zagrebu bio dogovoren sastanak s dobavljačima oružja. (M.D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:08