ALARMANTNO

Opasni kriminalci 4 mjeseca živjeli u Hrvatskoj: U Splitu su čekali nalog koga će likvidirati

Članovi međunarodne kriminalne organizacije uhićeni su 2. kolovoza u Nikšiću, a prije toga skrivali su se u Dalmaciji
 Savo Prelevic/AFP

Dvojica kolumbijskih plaćenih ubojica, Caicedo Bandoya Juan David (29) i Costana Casa Jose Aleksander (43), koje je crnogorska policija uhitila 2. kolovoza u Nikšiću, skoro četiri mjeseca boravili su u Splitu i okolici, pokazuju operativni podaci do kojih su došli crnogorski istražitelji, doznaje Jutarnji list.

Oni su navodno u ožujku ušli u Hrvatsku, a krajem srpnja ilegalno su prešli u Crnu Goru gdje su uhićeni. Tijekom ispitivanja istražiteljima su rekli da su u Hrvatskoj boravili skoro četiri mjeseca, čekajući da doznaju svoju metu.

Uhićeni su navodno prije nego što su saznali za čije su ubojstvo angažirani i koji ih je od crnogorskih zaraćenih klanova unajmio. I to navodno tijekom rustinske kontrole.

Crnogorski policajci angažirani u Sektoru za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije 2. kolovoza uhitili su 25-godišnjeg crnogorskog državljanina Gorana Brajovića koji je u automobilu vozio dvojicu Kolumbijaca. Kako je tada priopćeno, njih su trojica privedeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo stvaranja kriminalne organizacije, zbog čega je nadležnost nad njima prešla u ruke Specijalnog tužiteljstva za organizirani kriminal i korupciju.

“Kako se osnovano sumnja, osumnjičene osobe su članovi kriminalne organizacije koja je djelovala na međunarodnom nivou, a koja je formirana s ciljem izvršenja neodređenog broja teških kaznenih djela protiv života i tijela. Dosadašnja kriminalistička istraga ukazuje da su navedene osobe na teritoriju Crne Gore poduzele aktivnosti usmjerene s ciljem izvršenja teškog kaznenog djela protiv života i tijela te je pravovremenim aktivnostima službenika Uprave policije i lišenjem slobode osumnjičenih spriječeno izvršenje planiranog kaznenog djela”, priopćila je crnogorska policija. Tada je također najavila da će u suradnji s partnerskim službama država u regiji intenzivirati mjere i radnje usmjerene ka identifikaciji ostalih članova navedene kriminalne organizacije”.

image
Ermal Meta/AFP

Crnogorski mediji prenijeli su da je kriminalni trojac uhićen kad su nedaleko od Nikšića zaustavljeni navodno zbog rutinske kontrole prometa.

Tada su im prišli pripadnici policijskog Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i stavili im lisice na ruke.
Istražitelji su prethodno imali operativna saznanja da trojac priprema ubojstvo, što je potvrđeno poslije tijekom saslušanja dvojice Kolumbijaca.

Za ubojstva su angažirani profesionalci i kriminalci u usponu, navode tamošnji mediji. U ratu dva crnogorska kriminalna klana, Kavačkog i Škaljarskog, koji su imena dobili po predgrađima Kotora - grada iz kojeg potječu njihovi vođe, od 2015. godine ubijeno je više od 50 osoba.

U ubojstvima su, prema pisanju regionalnih medija, najčešće korišteni plaćeni ubojice iz regije ili mladići koji su tek pristupili tim kriminalnim organizacijama, poput Mitra Markovića (25) i Petra Laličića (20) koji su se nakon ubojstva Bogdana Milića sredinom prošle godine krili u Šibeniku gdje su i uhićeni u kolovozu 2019., a obojica su imali krivotvorene hrvatske putovnice.

Najzanimljivije uhićenje plaćenog ubojice, za kojeg se smatra da ga je angažirao Kavački klan, dogodilo se 2015. u Kotoru. Tada je slučajno, tijekom rutinske kontrole prometa, uhićen Gregory Michael Ferraris koji je sa suučesnikom Aleksandrom Markovićem s Cetinja pripremao ubojstvo visokopozicioniranog člana Škaljarskog klana Gorana Đuričkovića.
Kod Ferrarisa je policija tada pronašla fotografiju njegove mete, a na saslušanju u policiji priznao je da je bio angažiran za ubojstvo Đuričkovića.

Južnoafrikanac, koji je u vrijeme uhićenja imao 24 godine, rekao je tužiteljima da je u kampu Legije stranaca u Francuskoj upoznao Aleksandra Markovića, člana Kavačkog klana.

Marković mu je ponudio 50 tisuća eura za likvidaciju, što je on prihvatio, piše u izjavi koju je Ferraris dao tužiteljima, a koju su prije objavili mediji.

Ferraris je doputovao u Crnu Goru i u Budvi je čekao da obavi posao. Ispričao je kako mu je Marković rekao da je njegova meta, Goran Đuričković, umiješan u krađu 200 kilograma kokaina u Španjolskoj 2014. godine, koja je bila povod za početak rata dva klana.

image
Savo Prelevic/AFP

“Rekao mi je da u njega pucam najmanje pet puta kako bih ga ubio i da bih tim ubojstvom upozorio sve one koji se u Crnoj Gori bave drogom”, naveo je Ferraris u izjavi.

Tužiteljima je također ispričao kako mu je Marković rekao da je Kavački klan za jedno ubojstvo angažirao američkog plaćenika koji se tek vratio iz Iraka.

Ferraris je 2016. osuđen na pet godina zatvora zbog kaznenog djela stvaranja kriminalne organizacije, a u travnju 2020. dobio je uvjetni otpust i deportiran je iz Crne Gore u Južnoafričku Republiku.

Njegova meta Goran Đuričković živio je još samo pet mjeseci nakon uhićenja Ferrarisa. Ubijen je u listopadu 2015. godine snajperom dok je sjedio u svom kafiću u Budvi. Ubojica je prema Đuričkoviću ispalio tri metka, od kojih ga je jedan pogodio, a dva su se odbila o zidine.

Za njegovo ubojstvo optužen je Srđan Popović iz Republike Srpske, koji je uhićen u Austriji u ljeto 2018. godine. Mediji su tada prenijeli da je obučen za rukovanje i korištenje snajperskog oružja i drugog naoružanja te za precizno gađanje iz pištolja čak i po noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:53