TEŠKE RIJEČI

'KOMENTIRAO SAM ČLANAK, ZBOG TOGA MI JE U KUĆU DOŠLA POLICIJA' Mladić iz Sl. Broda kažnjen jer je vulgarno kritizirao policijsku akciju

 Profimedia, Alamy

Čitatelji portala Ebrod.net Ivica Golemović i Ivan (prezime mu nije navedeno) novčano su kažnjeni zbog uvredljivih komentara koje su putem Facebooka uputili djelatnicima policije, piše isti portal.

Spomenuti dvojac kazne je zaradio zbog komentiranja članka u kojem je Ebrod.net izvijestio da su policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske 18. ožujka oko 9:30 sati prilikom "ulične redukcije" na području općine Donji Andrijevci kod 19-godišnjaka pronašli sedam paketića marihuane ukupne težine oko 40 grama te da su policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod istoga dana u 16:40 u u Osječkoj ulici zaustavili osobni automobil slavonskobrodskih registracijskih oznaka u kojem je kod 25-godišnjeg suvozača pronađeno 8,5 grama marihuane.

Prema sudskom spisu, Ivica Golemović tu je vijest komentirao ovako: "Neka mi protresu ku**c i stave si ga u usta". Ivan je isti članak komentirao ovako: "Ma de lešinari". Zbog tih su komentara kažnjeni s novčanim kaznama u iznosu od 700 kuna (Golemović) i 400 kuna (Ivan).

- Otprilike mjesec dana nakon što sam postavio komentar policijski auto mi je došao pred kuću. Pitao sam ih o čemu se radi, na što mi je jedan policajac pokazao isprintani papir na kojem je bio moj komentar. Rekli su mi da se moram javiti u stanicu, ako je moguće u toku dana. Ja sam odmah otišao i tamo su me dva policajca ispitala. Nisam dugo bio u stanici, duže sam čekao da me prime. Pitali su me zašto sam to napisao, rekli su mi da moraju napraviti izjavu i da navedem neki razlog za napisani komentar. Izjasnio sam se zašto sam to napisao i pitao što slijedi dalje. Rekli su da ću dobiti poziv na sud i da tamo kažem isto što sam rekao njima. To je bilo otprilike to. Nakon mjesec dana došla mi je kazna. Nisam išao ni na sud ni nigdje, samo su mi poslali prekršajni nalog i kaznu. Inače, rekao sam da nikog nisam osobno uvrijedio niti mislio zlo određenoj osobi, na to sam dobio odgovor da je to uvreda policije i države, rekao je Golemović za Ebrod.net.

Policija je za Ebrod.net pojasnila po kojoj su osnovi djelovali u ovom slučaju.

- Policija kao ovlašteni tužitelj temeljem članka 160. Prekršajnog zakona (NN 39/13), može pokrenuti prekršajni postupak protiv osoba koje ih vrijeđaju ili omalovažavaju, odnosno postupanje i rad prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe. Nema razlike između vrijeđanja ili omalovažavanja za vrijeme postupanja policije ili vrijeđanja i omalovažavanja naknadno neprimjerenim komentarima na društvenim mrežama. Nakon utvrđivanja podataka osobe, policija podnosi optužni prijedlog Općinskom sudu zbog počinjenog prekršajima iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Predviđena kazna za navedeni prekršaj je od 200 do 750 kuna ili kazna zatvora do 30 dana, stajalo je u dopisu koji je redakciji poslao Krešimir Šimić, policijski službenik zadužen za odnose s javnošću u Policijskoj upravi Brodsko-posavskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:17