VELIKA AKCIJA USKOKA

Korumpiranim carinicima i trgovcima određena jamstva: Ako želi na slobodu, Kinez Guo mora platiti 350 tisuća kuna

 Tea Cimaš/CROPIX

RIJEKA - Uhićeni carinici, špediteri i trgovci osumnjičeni za primanje i davanje mita , odlukom istražnog suca Duška Tišme, mogu se braniti sa slobode ukoliko uplate jamstva.

Za 10 riječkih carinika iz carinskih ispostava Škrljevo i Luka Rijeka sud je odredio jamstvo u visini od 250 tisuća kuna, za špeditere Zlatka Perića i Matka Sladića te zagrebačkog trgovca Smiljana Jozića jamstvo je 300 tisuća kuna, dok je za Kineze Gua Xiaochuna iz Vukovara koji je ujedno državljanin Republike Hrvatske i Yang Zhihana, državljanina Kine, visina jamstva 350 tisuća kuna zbog opasnosti od bijega iz zemlje.

Žalbeni rok za sučevu odluku je tri dana, a USKOK će najvjerojatnije podnijeti žalbu jer su tražili pritvor za osumnjičenike bez mogućnosti jamstva, i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ponavljanje djela i u slučaju Kineza bijega iz zemlje. Žalba se može očekivati i od dijela odvjetnika osumnjičenika koji su tražili bezuvjetno puštanje na slobodu.

S obzirom da se radi o medijski eksponiranom slučaju, realno je za očekivati da se žalba riješi u najkraćem mogućem roku tako da bi, ukoliko ne dođe do promjene, osumnjičenici mogli izaći na slobodu kroz desetak dana. Iako se radi o visokim svotama, osumnjičenici mogu jamčiti i svojim nekretninama, ili to za njih mogu učiniti rodbina i prijatelji, tako da se može očekivati da će svi uskoro napustiti istražni zatvor.

Da podsjetimo, u velikoj USKOK-ovo akciji u utorak su uhićeni riječki carinici Boris Orešković, Katica Uljar, Željko Kamenar, Nenad Ribić, Zdravko Širola, Slavko Santini, Silvio Herljević, Nikola Kovačević, Srećko Miculinić i Andy John Buneta, špediteri Zlatko Perić i Matko Sladić te trgovci Smiljan Jozić, Gua Xiaochun i Yang Zhihan. USKOK carinike sumnjiči da su, uz posredstvo špeditera, a na narudžbu trgovaca, lažno iskazivali vrijednost i količinu robe uvezene iz Kine i Italije te na taj način oštetili državu za 8 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:48