SLUČAJ IVE POPOVIĆ

KRALJICA OBMANE: FIZIJATRICA KOJU SU SVI OBOŽAVALI POSUĐIVALA MILIJUNE KOJE NIJE VRAĆALA Prevarila niz imućnih građana, čak i rođenu sestru i šogora

Iva Popović
 Marko Todorov / CROPIX

Nakon nešto više od godine dana "pauziranja", na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje dr. Ivi Popović (39), fizijatrici iz Klinike za traumatologiju, optuženoj da je prevarila 31 osobu od koje je posudila 20 milijuna kuna i za sebe zadržala 9,4 milijuna. U međuvremenu je dodala prezime Rabić i postala majka, a na sudu je, zbog proteka vremena, ponovila da se ne smatra krivom.

Dosad je ispitano 15-ak svjedoka, a prvi u novom "valu" svjedočio je fizijatričin šogor Željko P. (51), sveučilišni profesor, koji joj je posudio oko 1,7 milijuna kuna, i kojem je na kraju ostala dužna još 102.818 kuna. I njemu je, kao i većini oštećenih, Popović ispričala da je od vlasnika Dinersa Žarka Kraljevića naslijedila milijune eura i da joj trebaju novci na njezinom tekućem dok ne sjedne nasljedstvo, ali i da želi otvoriti privatnu praksu. Fizijatričin šogor prvo joj je posudio 15.000 kuna u svibnju 2012., sutradan još 35.000 kuna, a dio mu je odmah i vraćala.

Nasljedstvo

- Od svibnja 2012. do 21. siječnja 2013. preko tekućeg sam joj uplatio oko 1,7 milijuna kuna. Njezin partner Tugomir radi na istom fakultetu kao i ja, pa sam ga pitao o čemu se radi s tim novcem, ali me uvjerio da je sve ok. I moja supruga je Ivi, kao svojoj sestri, posuđivala novac koji je preuzimala u našoj kući. Iva nam je novac vraćala preko nepoznatih muških osoba. Dogovor o posudbi između Ive i moje žene je bio usmeni, a nju je oštetila za 65.000 eura i 178.618 kuna – ispričao je transfer novca Željko P., šogor okrivljene. Kad je uvidio sa suprugom da im još uvijek duguje pozamašnu svotu novca i da se Iva "na njihove molbe o povratu oglušuje", Željko P. je odlučio poduzeti pravne korake, no prije toga su on i supruga svoju muku odlučili podijeliti sa djecom, ali su doživjeli novi šok.

- Kad smo se supruga i ja dogovorili da ćemo sve objasniti djeci, saznali smo u razgovoru da je Iva pozvala u ožujku 2013. našeg malodobnog sina da joj dođe u Traumu, da ga treba. Sin je otišao k njoj, a ona mu je rekla da napiše izjavu koju mu je izdiktirala i da je vlastoručno potpiše ili da ću ja, u protivnom, kao njegov otac završiti u zatvoru, a on u popravnom domu. Primjerak te izjave mu nije dala, ali prema sjećanju stajao je basnoslovni iznos koji je navela da joj ja dugujem. Jedva smo smirili sina i objasnili mu da u okviru međunarodnog prava kojeg je RH potpisnica, taj potpis ništa ne vrijedi. Otkrili smo i da je Iva tada svakodnevno zvala moga sina i tražila da prekapa po mojim stvarima ne bi li našao određenu dokumentaciju koja bi joj, valjda, išla u korist – prisjetio se vrlo emotivno još Željko P. dodajući da su nakon toga protiv Ive podnijeli privatnu tužbu, te pokucali na vrata DORH-a i USKOK-a. Za ostale oštećenike, tvrdi, nije znao osim Ranke B. koja je udana za bratića njegove supruge.

- Klupko se počelo odmotavati i ubrzo smo doznali bolnu istinu da nismo jedini. Kad je Iva doznala da je moja supruga protiv nje pokrenula privatnu tužbu, onda je ona mene tužila tvrdeći da ja njoj dugujem 1,6 milijuna kuna. U tom periodu Iva se još interesirala kakav je odnos između mene i moje supruge, naglašavala je mom djetetu da se njoj prijeti - kazao je dalje Željko P.

Odgovarajući na pitanja Višnje Drenški Lasan, odvjetnice okrivljene, je li kupovao ikakvo zemljište na Krku, automobile, kakvi su prihodi bili njega i supruge, svjedok je rekao da za svu svoju imovinu može dokazati porijeklo pritom dodajući da mu je supruga od 1999. do 2013. od autorskih honorara zaradila preko 900.000 kuna, a on od nesamostalne djelatnosti u periodu od 2001. do 2009. oko 750.000 kuna.

- Od Ive nikad nisam tražio nikakve dokumente vezano za račune u Austriji gdje ima novac, jer sam joj vjerovao. Vozila je skupocjeni auto, imala brendiranu odjeću, ponašala se vrlo ekstravagantno. Tko bi posumnjao da se radi o osobi vrlo izrazitih kriminalnih sklonosti - pojašnjavao je još.

Na upit sutkinje Jasne Zoretić Rendulić je li mu bilo neobično što optužena, obzirom na mjesto gdje je zaposlena i da od svojih primanja vozi BMW, Željko P. je rekao da nije jer je pričala o nasljedstvu Kraljevića kojem je bila osobna liječnica.

Svjedokinja Vlatka M.(39), Ivina školska kolegica, prisjetila se svojeg iskustva s posudbom novca fizijatrici s kojom ju je nakon dugo godina “spojio” njezin djed.

Tražila još novca

- Jednom prilikom moj djed s kojim sam živjela rekao mi je da je bio u Traumi i da me pozdravila poznanica Iva te su razmijenili kontakte. Kad je 2013. obolio i nitko nije znao što mu je, otišao je Ivi. Ona ga je hospitalizirala i shvatila gdje je problem. Kao liječnica je fantastična bila. Ubrzo me tražila 20.000 kuna pozajmice za njezinu privatnu praksu. S mužem sam skupila 19.800 kuna koje joj je on prebacio na račun. Ubrzo mu je Iva vratila 22.000, a razliku nije htjela nazad.

Nije dugo prošlo dok nije opet nazvala muža rekavši da je ona liječnik u programu EU, da joj treba novac, da je sve legalno i moli koliko god možemo dati - ispričala je Vlatka M. kojoj je Iva ostala dužna 27.300 eura. Povjerenje joj je fizijatrica dodatno ulila činjenicom da je od nje i supruga tražila OIB-e kako bi njezin odvjetnik sačinio ugovore o pozajmici uz digresiju: “Ne daj bože da meni padne cigla na glavu, al' da vi imate osiguranje.”

Iste muke, ali na drukčiji način, opisala je i Jozefina D. (53), čijoj je kćeri nakon operacije Popović bila fizijatrica. Poznanstvo se zalaufalo u prijateljstvo koje je rezultiralo dugom od 86.500 kuna i 57.000 eura koje Jozefina potražuje od doktorice.

Hipnotizirana

- Zbog svega sam zaradila dijagnozu i pijem Normabele. Iva je bila doktorica za poželjeti. Prvih godinu dana samo se nudila, pomagala. I onda me tražila 30.000 kuna. Nije mi palo na pamet da joj ne dam. Ubrzo mi je vratila 15.000 pa tražila 14.000 da joj treba za neki stan. Kad je doznala da imam oročeni novac namijenjen kupnji stana za kćer, nije me prestajala zvati, nije mi dala disati ni raditi.

Posuđivala sam joj novac, a dio je uvijek vraćala preko svog, kako je govorila, Krešice. Osjećala sam se kao hipnotizirana. Potpisale smo ugovor o povratu - prisjetila se Jozefina D. koja je “progledala tek kad joj je Iva ispričala da ju je neki čovjek napao u bolnici”. Nakon što joj se Iva prestala javljati na mobitel, obratila se svome operateru i doznala da je na fizijatričinom broju blokirana. A kad je njezin odvjetnik poslao Popović opomenu radi duga, doktorica joj je “20 minuta prijetila na telefon tužbom.”

- Govorila je da nema što izgubiti, da joj se prijeti otmicom djeteta, Pripuzom i Jelavićem, ali da se ona ništa ne brine jer u policiji ima svog Gordana (Gordana Mršića iz Centra Ivan Vučetić op.a.). Spominjala je Kraljevića i nasljedstvo radi čega joj se prijeti, pa onda da će imati novac kad otvori neke sefove. Uz sve to, Iva me je dva puta počastila odlaskom u Dramalj. Prvi je platila smještaj, a za drugi mi je stigao račun nakon godine dana od vlasnice hotela – zaključila je Jozefina D.

Podsjetimo, prema optužnici, Popović je optužena da je prevarila 31 osobu od kojih je posudila 20 milijuna kuna i za sebe zadržala 9,4 milijuna. Fizijatričini vjerovnici su bili poznanici, prijatelji, kolege, pacijenti, djelatnica MUP-a, frizer, terapeut pa i rođena sestra. Svima je bila prijateljica i izvan radnog vremena. Koristila je sva moguća sredstva, poznanstva i rodbinske veze da stekne povjerenje.

Pričala im je nekoliko različitih priča. U jednu je uplela i drugu sestru tvrdeći da je u problemima. Zatim, da joj je pokojni vlasnik Dinersa Žarko Kraljević ostavio u nasljedstvo 12 milijuna eura koji su na austrijskom računu, ali da novac još čeka. Jadala se i kako je mafija želi ubiti i oteti joj sina. Policiji je prijavljivala da joj žrtve prijete opasnim osobama iz kriminalnog miljea. Stavljena je pod nadzor. Uhićena je dok je uzimala označene novčanice. Od tada se brani šutnjom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:21