NIJE MU MOGAO PROGLEDATI KROZ PRSTE

KRIŽEVAČKI SUDAC U ZATVOR STRPAO 82-GODIŠNJEG STARCA! 'Da se radi o nekom opakijem liku dobio bi do 60 dana zatvora'

 
Ilustracija
 Damir Krajac / CROPIX

Stanovnik Ivanca Križevačkog (82) u srijedu je poslijepodne priveden jer se na svojem mopedu vozio bez položenog vozačkog ispita, piše Podravski. Kako je muškarac više puta uhvaćen u istom prekršaju, u policijsku je evidenciju uveden kao ponavljač najtežih prekršaja te je osuđen na tri dana zatvora.

"Da je riječ o ‘opakijem liku’, dobio bi 15 ili možda čak cijelih 60 dana zatvora koliko je po zakonu propisano. No, ajde, rekao sam mu stariji ste čovjek i morao sam mu pokazati da prekršaj koji je napravio nije šala", rekao je križevački prekršajni sudac Darko Laklija.

"Bio je kod mene prije tri godine i tada sam mu dao uvjetnu kaznu koju sada nisam mogao opozvati jer ju je odslužio. Rekao sam mu da su novčane kazne velike i da će sljedeći puta završiti u zatvoru, no on se i dalje vozio. Zakon je za sve isti, vozili vi motor ili Maybach. Mora se imati vozačku dozvolu, no on je nema."

Sudac Laklija je rekao da se nije mogao praviti da ništa nije bilo te da je prekršaj koji je počinio 82-godišnjak među najtežima.

"Ne kažem da ne zna on voziti iako vozi cijeli život. Znam da je to motor, da nije šleper, no i motor je vozilo i to što je vozio bez položenog ispita ne znači da nije nešto dramatično. Položiti ispit vjerojatno neće, star je i polupismen čovjek. Neka motor da djeci, unuku. Taksi je mnogo jeftiniji nego da se završi na policiji ili prekršajnom sudu. Za taj motor da ga proda ne bi dobio ni 5000 kuna kolika je propisana minimalna novčana kazna", dodao je sudac za Podravski.

"Možda izgleda smiješno da kažnjavamo stare ljude, no u zakonu ne piše da se on odnosi na nas mlade. Svi su pred zakonom jednaki", zaključio je Laklija.

Prema pisanju Podravskog, 82-godišnjak bez vozačke dozvole time je postao najstariji zatvorenik bjelovarskog zatvora. Do sada je rekorder po godinama i broju dana u zatvoru bio 72-godišnji Mićo "Stop" Mandić iz Malog Poganca pored Sokolovca. On je u zatvoru do sada proveo 3111 dana zbog prometnih prekršaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:15