NAORUŽANI I SMRTONOSNI

KRVAVI RAT CRNOGORSKIH KRIMINALNIH SKUPINA PRELIO SE I NA HRVATSKU Kako su opasni i nemilosrdni mafijaši baš u našoj zemlji našli omiljeno skrovište

Nenad Dedović, Jovan Vukotić i Igor Vukotić
 CROPIX

Nakon što su u Šibeniku uhićeni Pero Laličić (21) i Mitar Marković (25), iza rešetaka se našla cijela kriminalna grupa koju crnogorska policija sumnjiči za brutalno mafijaško ubojstvo Bogdana Milića u crnogorskoj prijestolnici Cetinju 11. lipnja.

U Šibeniku uhićen Pero Laličić osumnjičen je da je jedan od dvojice pucača koji su sa silikonskom maskom i kapom na glavi prišli Bogdanu Miliću dok je sjedio u kafiću Portun na Cetinju i u njegovu smjeru ispalili kišu projektila. Oni meci koji su promašili Milića pogodili su trojicu gostiju kafića koji su sjedili za susjednim stolom. Nasreću, njihove ozljede nisu bile opasne po život.

U najpoznatijem crnogorskom zatvoru Spuž već se nalaze Mošo Paović (18), Lazar Nedović (20) i Žarko Pejaković (19), koji se sumnjiče da su zajedno s Laličićem i Markovićem “organizirali kriminalnu grupu koja je nakon detaljne pripreme ubila Bogdana Milića”. Lazar Nedović je, prema sumnjama crnogorske policije, bio drugi direktni počinitelj ubojstva, koje istražna tijela u Crnoj Gori povezuju s ratom dvaju najjačih kriminalnih klanova na Balkanu, škaljarskog i kavačkog, u kojem je u posljednjih pet godina ubijeno više od 40 ljudi, od kojih su najmanje četiri slučajne žrtve. Policija vjeruje da je Bogdan Milić bio blizak škaljarskom kriminalnom klanu, koji predvode braća Igor i Jovica Vukotić.

Arsenal oružja

Crnogorska je policija sredinom lipnja, nakon uhićenja trojice osumnjičenih, pretresala prostorije koje je ta kriminalna grupa koristila i u njima pronašla arsenal oružja, kirurške rukavice i silikonske maske. Pronađena su i dva pištolja, za koje crnogorski istražitelji vjeruju da su korišteni u Milićevu ubojstvu.

A ono, pak, ima korijen u obračunima koji su se vodili u Berlinu. U mafijaškoj egzekuciji 13. svibnja u Berlinu ubijeni su crnogorski državljani Darko Mijović i Nikola Jovanović, a ranjeni Miloš Pavićević i Miloš Vešković. Napadači su tada, prema izvješćima policije, u 5 sati ujutro ušli u kuću koju su njih četvorica iznajmili i počeli pucati. Lokalni mediji tada su prenijeli da je zbog straha da je pod neki od automobila postavljen eksploziv evakuirano oko 120 stanovnika ulice u kojoj su privremeno stanovali državljani Crne Gore.

Mjesec dana kasnije na Cetinju je ubijen Bogdan Milić. U Berlinu ubijeni Darko Mijović i Bogdan Milić zajedno su bili na optuženičkoj klupi za ubojstvo Nemanje Medina, čije tijelo nikada nije pronađeno. Sud ih je oslobodio optužbi samo nekoliko mjeseci prije nego što su obojica ubijena.

Škaljarski i kavački kriminalni klan potječu iz Kotora, lučkog grada na crnogorskom primorju, a imena su dobili po predgrađima Kotora u kojima su živjeli njihovi vođe. Osnovna kriminalna “djelatnost” bila im je transport velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu, za što su koristili crnogorske pomorce, ali i pomorce iz drugih balkanskih država.

Kokain u Valenciji

Zaratili su krajem 2014., kada je u španjolskoj luci Valencia nestala pošiljka s 200 kilograma kokaina, i tada je počela serija brutalnih ubojstava. Prva žrtva tog rata bio je Goran Radoman, iz čijeg je stana u Valenciji nestala pošiljka s kokainom. On je ubijen 15. veljače 2015. u jednoj garaži na Novom Beogradu. Plaćeni ubojica na njega je ispalio, pretpostavlja se iz pištolja s prigušivačem, 25 metaka. Od tada do danas u ratu kotorskih klanova ubijeno je više od 40 ljudi, dok su vođe čudom preživjele pokušaje atentata.

Slobodan Kašćelan, koji, kako vjeruje crnogorska policija, uz Radoja Zvicera predvodi kavački klan, teško je ranjen 27. srpnja u Novom Sadu u Srbiji. Tada je na njega i njegova tjelohranitelja Vladana Vučkovića, dok su sjedili u Audiju A6, napadač s motocikla ispalio velik broj metaka. Kašćelan je pogođen u trbuh. Od tada se sljedeće skoro tri godine Kašćelanu izgubio svaki trag. Crnogorska policija za njim je 2017. raspisala crvenu Interpolovu tjeralicu, na temelju koje ga je češka policija uhitila u Pragu u prosincu 2018.

Dva mjeseca kasnije, pod neviđenim mjerama sigurnosti, izručen je Crnoj Gori i trenutno je u pritvoru u spuškom zatvoru, gdje očekuje suđenje pod optužbom za “stvaranje kriminalne organizacije, davanje mita, zelenaštvo, iznudu, teško djelo protiv opće sigurnosti, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”.

Škaljarski klan, prema sumnjama crnogorske policije, predvode braća Igor i Jovan Vukotić. Mlađi od braće Vukotića, Igor, u prosincu 2016. preživio je atentat u centru Podgorice. Tada je ispod automobila u kojem je on bio suvozač aktivirana eksplozivna naprava u trenutku kada je, prema navodima medija, Igor Vukotić ulazio u automobil. Preživio je napad, kako je tada objavljeno, jer je eksplozivna naprava bila usmjerena prema asfaltu, a ne prema suvozačkom sjedalu.

Teške opekotine tada je zadobio Marko Martinović, koji je slovio za njegova tjelohranitelja. Stariji brat Jovica uhićen je u rujnu 2018. godine u turskom ljetovalištu Antalya i ekspresno je izručen Srbiji, koja ga je tražila zbog krivotvorenja dokumenta. U veljači je zbog tog kaznenog djela osuđen na 15 mjeseci zatvora, nakon čega bi mogao biti izručen Crnoj Gori, koja ga pak traži zbog pokušaja ubojstva.

Slučajne žrtve

Žrtva je rata klanova i otac braće Vukotić, Veselin. On je ubijen krajem travnja ove godine ispred svoje kuće u kotorskom naselju Dobrota. Maskirani napadač u njega je ispalio nekoliko hitaca i pobjegao. Slučajne su žrtve rata Saša Marković, koji je ubijen greškom jer vozio automobil svoga kuma koji je bio član jednog od zaraćenih klanova, ili pak Radivoje Jovanović, koji je životom platio to što je u kafiću u samom centru Podgorice sjedio u blizini Miloša Šakovića, koji je tada likvidiran. Na isti je način 2016. u Bečićima stradao doktor Dragan Zečević: ubojice su s motocikla u pokretu pucale na metu Đorđa Boretu, koji je također ubijen.

Prilikom uhićenja Pere Laličića i Mitra Markovića kod njih su pronađena, prema tvrdnjama crnogorskih medija, krivotvoreni hrvatski dokumenti. Krivotvorene dokumente Republike Hrvatske imao je također pripadnik kavačkog klana Miloš Radonjić, koji je zbog krivotvorenja dokumenata i uhićen krajem srpnja u Slavonskom Brodu i čeka izručenje Crnoj Gori. Radonjić, koji je u Crnoj Gori preživio četiri pokušaja ubojstva, uhićen je nakon što je, navodno, priložio lažne dokumente uz zahtjev za izdavanje putovnice u Novoj Gradiški. (D.R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:09