TRAGEDIJA

KUJUNDŽIĆ 'U ovom trenutku ne prepoznajem da sam odgovoran za smrt mladića u Zaprešiću. Ako prepoznam da jesam, dat ću ostavku'

Milan Kujundžić
 Krasnodar Persun / CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić dao je u utorak izjavu koju je čekala cijela javnost, a odnosi se na tragičnu smrt 21-godišnjaka u Zaprešiću, kojeg Hitna pomoć nije uspjela spasiti budući da su, među ostalim, do njega najprije došli bez liječnika.

Mladić je imao astmu i pozlilo mu je na ulici, gdje su ga do dolaska Hitne pokušavali spasiti sugrađani.

Ministar je izrazio sućut zbog smrti mladića. Kaže da tim u takvim slučajevima čine liječnik, medicinska sestra ili medicinski tehničar i vozač.

- Manji je problem cijena, a veći je problem što nemamo liječnika - kaže Kujundžić. Trendovi su u svijetu da mladi sve manje idu studirati, dodaje, a i bogate zemlje uzimaju liječnike iz Hrvatske.

Na pitanje hoće li zbog ovog slučaja podnijeti ostavku, rekao je da ne prepoznaje da je odgovoran, prenosi N1.

- Ako prepoznam da sam odgovoran, dat ću ostavku. U ovom trenutku to ne prepoznajem - rekao je ministar zdravstva.

Inspekcija je na terenu, brojni segmenti sustava funkcioniraju dobro, vidjet ćemo je li bilo slabosti pa ćemo, kad budu gotova izvješća, postupiti sukladno tome, kaže Kujundžić.

Na pitanje treba li nakon ovog nešto mijenjati, Kujundžić je najavio da će hitne službe, županijske ili gradske, biti u istim zgradama.

- Godine 2016. smo popravili sustav u Zagrebačkoj županiji kad smo ubacili 15 novih timova, ali na osnovu ovog slučaja, morat ćemo još ulagati - kazao je.

- Ja ne diskutiram nikada na razini dnevne politike i prebacivanja loptica - rekao je na pitanje o odgovornosti.

- Odgovornost je svih nas u državi. Svi Hrvati su odgovorni za zdravstveni sustav i ja držim da ga svi trebamo popravljati i čuvati - tvrdi ministar. Novinari su mu rekli da svi izdvajamo za zdravstvo, a da ovdje nije bilo liječnika.

- Za pet minuta je stigla pomoć, ali nažalost se dogodilo to što se dogodilo. Tim 2 je bio za pet minuta, a Tim 1 je bio za 15 minuta - kazao je.

Na pitanje gdje je logika da Hitna pomoć iz Jastrebarskog ide u Zaprešić koji je 40 kilometara udaljen, ministar kaže da Hitna funkcionira po principu da onaj tko je slobodan dolazi.

- Nije udaljenost 40 kilometara, nego 29, ali to je manje bitno. Ulijeću timovi koji su najbliži slobodni. Jučer je ulijetao prvi slobodni tim i stizao drugi. U Zaprešiću je tim koji je trebao reagirati reanimirao mladu djevojku - kazao je.

Navodno najavljne tužbe obitelji nije htio komentirati.

'Za Zaprešić i njegovih 60 tisuća stanovnika imamo jednog liječnika u smjeni'

Podsjetimo, u vrijeme kad su djelatnici Hitne pomoći pokušali spasiti mladića koji je preminuo u rukama sugrađana, liječnik je bio na drugoj intervenciji u Samoboru.

Inače, ranije danas je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik konstatirao da su djelatnici hitne pomoći koji su izašli na intervenciju u Zaprešiću postupili po pravilima struke te da su napravili sve što su mogli, a i više.

- U Zagrebačkoj županiji svaki grad osim Sv. Nedjelje i Velike Gorice ima po jedan tim za pružanje hitne medicinske pomoći koji uključuje liječnika - rekao je Gajnik te ponovio da tehničar i viša medicinska sestra koji su došli pomoći 21-godišnjem M.R. nisu bili dužni izaći na intervenciju, ali da su svejedno otišli pokušati pomoći.

- Kada su došli na intervenciju nisu uočili znakove života. Izašli su u opremljenom vozilu, međutim pomoći nije bilo."

Gajnik je ponovio da Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije nema adekvatne resurse za rad s obzirom na to koliko stanovnika pokrivaju.

- Za Zaprešić i njegovih 60 tisuća stanovnika imamo jednog liječnika hitne medicine u smjeni. Kada taj jedan doktor izađe na teren nemam koga drugog poslati na intervenciju - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:06