JUTARNJI PRVI OTKRIO

LIHVARI NA SUDU Vlasnik lanca mjenjačnica Čalušić kroz osmijeh pozdravio svoje žrtve u sudnici

Čalušiću i njegovoj četveročlanoj ekipi je započelo suđenje dva mjeseca od podizanja optužnice zbog lihvarenja, prijetnji i stavljanja u opticaj krivotvorenog novca
 CROPIX

ZAGREB - "Dobar dan" - rekao je usiljeno kroz smiješak vidno mršaviji vlasnik lanca mjenjačnica Miro Čalušić u ponedjeljak ujutro dok je u lisicama u pratnji pravosudnih policajaca prolazio kraj svojih desetak 'žrtava' i ulazio u sudnicu zagrebačkog Općinskog kaznenog suda.

Čalušiću i njegovoj četveročlanoj ekipi je, naime, započelo suđenje dva mjeseca od podizanja optužnice zbog lihvarenja, prijetnji i stavljanja u opticaj krivotvorenog novca. Međutim, suđenje je odmah i prekinuto obzirom da se dvoje odvjetnika (jedan je ispričao svoj nedolazak o.pa) i jedna od optuženih Ana Paradi iz samo njoj znanih razloga nisu pojavili u sudnici.

Osim Mire i Ane koja je nakon tri mjeseca pritvora puštena na slobodu uz 330 tisuća kuna jamčevine (majka dvoje djece koja ostankom iza rešetaka iskira privremeno skrbništvo nad djecom o.pa), optužnica tereti još i njegovog brata Hrvoja (30), te strica Marijana (70) i Ivana Anđelića da su od 2007. do lanjskog rujna sklopili lihvarske ugovore sa 25 osoba i tako 'zaradili' oko 31,1 milijun kuna u novcu i nekretninama.

Ne bi li se pod svaku cijenu i on branio sa slobode, Miro Čalušić je kao jamčevinu čak bio ponudio hipoteku nad nekretninama oca i supruge vrijednima preko 3,3 milijuna kuna misleći da će mu se uvažiti njegov vapaj da ima zdravstvenih problema i da u zatvoru pati od klaustrofobije, no istražni zatvoru mu je produljen ne samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke kojima je čak slao i SMS-ove, nego zbog mogućnosti da bi (ne)djelo mogao i ponoviti obzirom da se bavi davanjem zajmova uz ugovaranje nesrazmjerne koristi.

Podsjetimo, tužiteljstvo Čalušića i ekipu tereti da je više od pet godina u Zagrebu i Dubrovniku, koristeći lakovjernost, životne i ekonomske neprilike građana, s njima sklapao ugovore o zajmu. U njima je navodio uvećane svote od onih koje su stvarno primili, a optužen je i da je ugovarao kamatnu stopu veću od one dopuštene zakonom.

Kao sredstva osiguranja povrata zajmova ugovarao je sporazume o prijenosu prava vlasništva na nekretnine, a istražiteljima je negirao počinjenje kaznenih djela i da nikoga nije ucjenjivao nego da ga je kriminalna grupa, koju je nazvao 'pokretom otpora', lažno optužila kako bi se domogla nekretnina do kojih je on došao na legalan način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:42