KOBNA IGRA

MAJKA DJEČAKA KOJI JE TEŠKO RANJEN U IGRI KARABITOM 'Čim se probudio nakon operacije pitao je gdje mu je sestrica pred čijim očima se sve dogodilo'

 
Arhivska fotografija
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Više od tri sata u srijedu navečer trajala je operacija kojom su liječnici spašavali život desetogodišnjaka iz Letovanića koji je stradao od eksplozije karabita. Imao je po život opasnu ozljedu glave pa je doveden u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj, gdje je hitno izvedena neurokirurška operacija.

- Dječak je trenutačno stabilno, razbudio se, odnosno pri svijesti je, a sad čekamo kako će se situacija razvijati idućih dana. Naime, zbog onečišćenja rane moguća je infekcija pa je dječak na antibioticima u jedinici za intenzivnu skrb, gdje će ostati idućih nekoliko dana - rekao nam je neurokirurg dr. Miroslav Gjurašin iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj koji je operirao 10-godišnjaka.

Operacija uspjela

Naime, nesreća se dogodila kad je nekoliko dječaka pokušalo aktivirati karabit koji su stavili u metalnu posudu. U trenutku kad se mališan nagnuo nad “uradak”, došlo je do eksplozije i pritom mu je metal koji se odlomio od posude nanio veliku ranu na čelu, a onda i tešku ozljedu mozga. Pritom se veći broj komadića kosti lubanje zabio u mozak, kao i djelići metala. Zbog svega toga i činjenice da je rana bila zagađena prašinom i kamenčićima operacija je trajala nekoliko sati, a prema riječima liječnika, uspjela je i sad se samo može čekati i vjerovati da neće doći do komplikacija. Liječnici kažu kako je sreća da dječaku nisu stradale oči, koje su također bile izložene toj silovitoj eksploziji.

- Bila sam u kući i odjednom sam čula “bum” pa vrisku. Sa sinom je bila njegova sedmogodišnja sestra i prijatelj vršnjak. Igrali su se u dvorištu baš kao i uvijek. Nisam vidjela da su prethodno nešto donijeli ili pronašli. Niti sam vidjela kad je grunulo. Hitnom smo odmah otišli za Sisak. Malecki je bio cijelo vrijeme pri svijesti. Tješila sam ga da će sve biti u redu. A liječnici su procijenili da mora hitno u Zagreb - kaže za Jutarnji list majka stradalog školarca. Nakon operacije u četvrtak popodne počeo se buditi. Majka kaže da je odmah tražio svoju sestricu koja je bila s njim kad se dogodila eksplozija.

Pitao za seku

- Pitao je gdje je seka i kad ću je dovesti. A ona kući samo plače i plače. Bio je to strašan prizor. Doživjela je šok kad je brata oblila krv. Mene je oblio znoj. Kako je sada on? Bolje, nadam se. Probudio se i došao malo k sebi. Ošamućen je od anestezije. O događaju nismo razgovarali. Niti ga podsjećam niti ispitujem. Pojadao se da ga malo bole leđa od toliko ležanja. Iduća tri dana su kritična, ali u bolnici su rekli da bi se trebao oporaviti. Odakle im karabit? Vjerujte, ne znam. Mi živimo skromno i pirotehniku ne kupujemo niti djeca njome znaju baratati. Najstariji sin, koji je punoljetan, bio je u policiji na razgovoru - otkrila nam je još majka stradalog dječaka kojoj je sad najvažnije da se dječak oporavi i da se obitelj ponovno vrati normalnom životu.

Otac ih napustio

Susjedi u Letovaniću zaprepašteni su tragedijom. O stradalom dječačiću te njegovu bratu i sestrama imaju samo riječi hvale.

- Majka o njima jako vodi brigu iako su na rubu siromaštva. Sama ih uzdržava. Njezin muž, koji je već prije prijavljivan zbog nasilja u obitelji, pucnjave, sukoba s policijom te divljanja po autocesti, napustio ih je zbog nove ljubavi. Kad smo čuli eksploziju, nismo odmah pomislili na najgore jer i dalje vlada blagdansko ozračje u kojem zvukovi pirotehnike nisu strani. No, onda smo začuli krikove djece. Brzo potom stigla je Hitna, a selom se proširila tuga - priča nam jedna od prvih susjeda. Ne isključuje da su djeca odlučila biti istraživači slijedeći upute s interneta. Kada se otkrije inicijator kobne igre, uslijedit će kaznena prijava za dovođenje u opasnost života i imovine.

Policija prijavila stradalog dječaka iz Lipovljana

Prvi dan 2019. godine maloljetnik iz Lipovljana pamtit će do kraja života. Osim što se ozlijedio, zaradio je i kaznenu prijavu. Naime, sisačka policija izvijestila je da je 1. siječnja oko 16.30 sati dječak u prostoriji kućne radionice spajanjem na punjač akumulatora aktivirao elektrodetonatorsku kapislu. Pritom je zadobio lakše ozljede šake. Liječnici pakračke bolnice sanirali su mu ozljedu ruke, a policija je maloljetnika kazneno prijavila zbog nedozvoljenog posjedovanja i izrade oružja. (H.K.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:17