SMRT MLADOG PARA

Majka poginulog Hrvoja: ‘Policajac nam je rekao da bi djeca bila živa da je vozač stao na STOP‘

Marijo Š. (43) optužen je da je skrivio nesreću u kojoj su poginuli Hrvoje H. (25) i Mateja S. (25)

Hrvoje H. i Mateja S; prizori s mjesta nesreće

 Facebook/Ivan Agnezović/Cropix/

- Ja sam se zaustavio i primaknuo do ruba ceste kako bih propustio prolazak drugih vozila. Kad sam provjerio da nema nikog, krenuo sam u raskrižje i potom sam s lijeve strane ugledao motore kod semafora. Uočio sam njihova svjetla i procijenio da su na dovoljnoj udaljenosti od mene. Iza znaka STOP bilo je raslinje i nisam mogao vidjeti prometni znak koji je bio uvučen prema sporednoj cesti kojom sam se kretao. Prije ulaska u raskrižje ni slijeva ni zdesna nije bilo vozila te sam motoriste ugledao tek u trenutku kad se prednji kraj auta nalazio na kraju prve prometne trake - rekao je u svoju obranu Varaždinac Marijo Š. (43), optužen da je iz nehaja skrivio prometnu nesreću u kojoj su živote, vozeći se na motociklu, izgubili 25-godišnjaci Hrvoje H. i Mateja S.

image

poginuli par

Facebook

Riječ je o stravičnoj prometnoj nesreći od 14. kolovoza 2022. u 15.45 sati u mjestu Turčin, kad je Marijo Š. upravljao Škodom po sporednoj Nazorovoj cesti u smjeru raskrižja sa Zagrebačkom. Iako je prometnim znakom STOP bio upozoren da ulazi na cestu s prednošću prolaska te da se mora zaustaviti, on je, tvrdi tužiteljstvo, olako smatrao da svojom vožnjom neće ugroziti ostale sudionike u prometu. Jer, iako je na dovoljnoj udaljenosti vidio skupinu motocikala, među kojima je Hrvoje H. bio na svome, u raskrižju je zbog osumnjičenikova propusta došlo do naleta prednjeg dijela motocikla na njegov auto. Nesretni motociklist je zadobio višestruke prijelome i ozljedu glave te im je podlegao na mjestu nesreće dok je njegova djevojka, suputnica Mateja S., u teškom stanju prevezena u varaždinsku bolnicu - njezin se život ugasio nakon dva dana unatoč liječničkim naporima.

image

Prometna nesreća u Turčinu

Ivan Agnezovic/Cropix

Otac preminulog Hrvoja, Kristijan H., vrlo se emotivno prisjetio kobnog dana kada se s društvom vraćao sa Street racea održanog na varaždinskom aerodromu.

- Bilo je jako vruće te smo odlučili otići dalje prema Novom Marofu. U društvu je bio i moj sin s djevojkom na motociklu BMW. Krenuli smo s aerodroma u koloni, normalnom brzinom. U društvu kao suvozači su nam bile žene i djevojke. U Turčinu, gdje se skreće za Varaždinske Toplice, supruga i ja smo stali na semaforu, dok su ostali prošli ispred nas na zeleno. U daljini ispred nas nekih 300 metara vidio sam da je društvo stalo. Bilo im je crveno i onda se upalilo zeleno. Najednom sam vidio iz suprotnog smjera Audi kako mi blica. Da bi 100 metara kasnije vidio prometnu nesreću u kojoj je sudjelovao sin s djevojkom. Udar motocikla nisam vidio, a drugi su nam rekli da vozač auta uopće nije stao na znak STOP dok se uključivao sa sporedne na glavnu cestu. Vidio sam tog vozača da je nekih pet minuta sjedio u autu za volanom, a ja sam otišao do sina u kanal gdje je ležao - prisjetio se otac preminulog mladića. Njegova je supruga otkrila i da je, kad je sišla s motora, počela trčati prema autu i motoru te je vidjela dim.

- Sina i djevojku sam vidjela u jarku te sam se onesvijestila. Djelatnici hitne su mi pružili pomoć. A policajac nam je rekao na mjestu nesreće: ‘Djeca bi vam bila živa da je vozač auta stao na znak STOP‘ - rekla je majka preminulog.

image

Prometna nesreća u Turčinu

Ivan Agnezovic/Cropix

Prijatelj poginulog Elvis Č., koji se nalazio u koloni tog trenutka, otkrio je da je Hrvoje H. krenuo zaobilaziti vozilo koje im je oduzelo prednost prolaska te prepriječilo put.

- Nalet na auto, nažalost, nije uspio izbjeći. Prilikom udara raspršila se neka plava tekućina. Hrvoje i Mateja odletjeli su u jarak. Zvao sam 112. Hrvoje nije davao nikakve znakove života, a Mateja je još uvijek disala. Ubrzo su stigli Hrvojevi roditelji. A vozač koji je skrivio nesreću uopće nije reagirao, niti je imao namjeru pružiti pomoć ozlijeđenima.

Prometno vještačenje pokazalo je da je na navedenoj dionici ograničenje brzine 50 km/h, a da je krivac nesreće na sporednu cestu ulazio brzinom od 16 kilometara na sat jer je usporavao kad je uočio motocikliste.

image

Prometna nesreća u Turčinu

Ivan Agnezovic/Cropix/Cropix

Međutim, za vještaka je navedena odluka o ulasku u raskrižje minimalnom brzinom tehnički neprihvatljiva jer se nalazio na visokofrekventnom raskrižju gdje je nužno da vozač na najbrži mogući način izvede uključivanje na kolnik glavne ceste, a kako je planirao presjeći prometne trake, zbog prometnog znaka bio je dužan stati. U trenutku naleta motociklist se, pak, kretao brzinom od 78,77 km/h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:53