DARUVARAC IZAŠAO IZ ZATVORA

Majka pretučene djevojke: 'Mnogi mi kažu da je bolje da on pobjegne iz Hrvatske, no to me ne tješi jer će doći i natrag, jednako kako je i izišao'

Nakon šest mjeseci 31-godišnji Darko Kovačević Daruvarac, čovjek koji je brutalno premlatio 18-godišnju djevojku, izašao je iz istražnog zatvora
Ana Gurlica (lijevo u krugu) i Darko Kovačević (desno)
 CROPIX

Znam čime se bavi, zato sam i uplašena. Ne za sebe, već za djecu. On nije osoba koja će biti mirna na slobodi. Njegove osvete su krvave. Znam da nosi pištolj, a živi samo 300 metara od nas. S djecom sam već obavila razgovor i pripremila sam ih na sve, pa i na to da mene ne bude jer oca su nedavno izgubili, rekla je Ana Gurlica, majka 18-godišnje Zadranke, u petak oko 16.30 sati nakon što je iz istražnog zatvora u Zadru na slobodu pušten 31-godišnji Darko Kovačević Daruvarac, čovjek koji joj je krvnički pretukao kćer tako da joj je glavu nabijao nogom kao loptu. Slomio joj je kosti lica, nos i zube. Ni Daruvarac svoju slobodu nije dočekao “ležerno”, pa je u strahu za svoj život, što je sam priznao, zatvor napustio u pratnji policije.

Prepao se burnih reakcija javnosti, a posebno navijačke skupine Tornado, čije su poruke dolazile do njega i u zatvoru. U zgradi na Smiljevcu, samo tristotinjak metara udaljenoj od mjesta gdje živi Ana Gurlica sa svojih troje djece, zasigurno nije mirno proveo noć. Već u subotu u jutarnjim satima blagdansku memljivost i okićene varoške ulice u Zadru protresla je demonstracija Zadrana protiv njegova izlaska iz zatvora. Prosvjednici su se zaustavili na ulazu u zgradu suda gdje su objesili transparente “Sram vas bilo”, a u dva navrata na zgradu su bacili i pirotehnička sredstva.

“Hrvatski pravosudni sustav legalno se iživljava nad žrtvama. Pitamo se čemu služi - za zaštitu oštećenih ili samo da bi nahranio odvjetnike i suce? U šest mjeseci sud nije bio sposoban donijeti presudu za čovjeka koji je skoro do smrti pretukao mladu djevojku, a postoji snimka kao dokaz”, poručila je na prosvjedu gradska vijećnica SDP-a Jelena Jelavić.

Četiri odgode

Sve je to Ani Gurlici postalo kristalno jasno dan prije u sudnici Općinskog suda u Zadru. Još u devet sati ujutro potpuno ju je slomila spoznaja da će Daruvarac zbog četiri odgode suđenja nastavak postupka čekati na slobodi.

Kada je sutkinja Mitra Meštrović još jednom odgodila početak suđenja zbog izostanka Daruvarčeva odvjetnika, te roka u kojem se novi odvjetnik mora pripremiti slučaj, i kada je shvatila da će Daruvarac od petka biti na slobodi, ispustila je neartikulirani krik.

“Ne mogu ja ovo više. Ne mogu ovo izdržati”, zajecala je, a u tom je trenutku na vrata sobe za zaštićene svjedoke u sklopu sudnice “probila” i 18-godišnja Zadranka. Pokušala je doći do majke mašući rukama i nogama, a potom i Daruvarca. Cijelu su situaciju odmah smirili pravosudni policajci, koji su obje Zadranke uveli u zaštićenu prostoriju.

Daruvarčevu odvjetniku Andreju Korljanu trebalo je zapravo točno šest mjeseci da iskoristi sve slabosti zadarskog pravosuđa. Površnim zanemarivanjem ozbiljnosti postupka pravosuđe se samo “namjestilo” za otvorene udarce vještog pravnika.

“Svjestan sam o čemu se radi, no ovaj postupak je od početka zbog svih propusta protivno svim konvencijama i zaštitama ljudskih prava. Žrtva se mora zaštititi, a isto tako i okrivljenik. Da nisam reagirao, presuda bi pala na višem sudu “, rekao je Korljan, koji je iskoristio “greške u koracima” zadarskog pravosudnog sustava, poput direktnog obraćanja suca Tomislava Šimića Daruvarcu u ćeliji te činjenice da je on sam ujedno i odvjetnik supruga Mitre Meštrović, druge sutkinje kojoj je dodijeljen slučaj. Tražio je izuzeća, a ona su usporila suđenja na način da je od početka suđenja u listopadu održano samo jedno ročište.

Luka Gerlanc / CROPIX

Večer strave

Brutalno premlaćivanje zadarske tinejdžerice odigralo se prije šest mjeseci, 13. lipnja oko 22 sata, ispred očiju nekoliko gostiju i osoblja kafića Chill out na zadarskoj Meladi. Divljačko mlaćenje 18-godišnjakinje Daruvarac je započeo među stolovima, a nastavio u toaletu. Tukao ju je šakama i nogama, najviše po glavi i licu, gazio je po cijelom tijelu. Sve je ostalo zabilježeno na videosnimci s nadzorne kamere iz kafića na kojem se vidi sva bestijalnost s kojom je Daruvarac mlatio nemoćnu djevojku. Najstrašniji je bio njegov udarac punom snagom nogom u glavu, nakon što je izudarana 18-godišnjakinja već bila pala na pod. Kao da je napucavao nogometnu loptu.

U jednom trenutku, dok ju je tukao u toaletu, djevojka mu je pokušala pobjeći, čak mu je vratima prignječila dva prsta, ali ju je Daruvarac ipak uhvatio, bacio na pod i nastavio mlatiti još desetak minuta. Prethodno je djevojci i zaprijetio na način da je u jedan ugostiteljski objekt u Zadru donio ručnu bombu te joj je rekao da će ubiti nju i njezinu obitelj ako ga prijavi policiji. Pobjegao je s mjesta događaja, ali ga je policija sutradan pokupila ispred njegove kuće. Iste večeri policija je bila na mjestu događaja, ali je mjesto “obračuna”, na kojem je Daruvarac mrcvario djevojku, dotad već u dobroj mjeri bilo očišćeno.

U Zadru je inače poznato da Daruvarac ima tešku ruku. Nabildan, mišićav, ljubitelj brzih motora i automobila, 31-godišnji Kovačević stari je znanac policije, odvjetništva i sudova. Zbog prekršajnih i kaznenih djela s elementima nasilja dosad je više puta prijavljivan i osuđivan na zadarskom sudu. Nakon incidenta priznao je da je imao “black out” te da ga je djevojka progonila i uhodila. Ispričao je kako je tu večer popio dvije litre vina i deset chivas kola.

“Počeo sam piti u dva sata, a u kafić sam došao u deset i tamo naručio bocu chivasa. Uz to uzimam i tablete za povećanje mišićne mase”, rekao je. Vještak psihijatar Denis Sabljar utvrdio je, međutim, kako je djevojku pretukao potpuno svjestan onoga što radi, no da je inače riječ o nezreloj osobi niske tolerancije.

“Nakon počinjenja djela žalio se na nesanicu zbog grižnje savjesti. Takve osobe karakterizira emocionalno zanemarivanje prava i nepoštivanje prava drugih osoba. Često su agresivne prema ljudima ili životinjama, sklone uništavanju imovine te prijevarama i krađama. Često su takve osobe zlostavljane u djetinjstvu, no optuženik to nije bio izravno. Žalio se da su ga Srbi u Banjoj Luci zlostavljali dok su tamo živjeli, da su mu baki digli kuću u zrak i da su im prijetili nožem. Rekao je i da je bio pijan, no to nije utjecalo na njegov ispad”, zaključio je psihijatar.

Vlasnica kafića u kojem se odigrao incident i koja je dosad jedina saslušana na sudu ispričala je kako je on te večeri sigurno bio pijan jer su prethodno bili zajedno na fešti Sv. Ante. U kafić su se vratili u večernjim satima kada je on ondje naručio bocu chivasa. Potvrdila je da u kafiću postoje tri nadzorne kamere i da ima aplikaciju za pregledavanje na mobitelu, ali nije znala reći zbog čega nije pregledala snimku.

Ljubav ili ucjena

“Poznajem ga iz kafića, a ona dolazi otkako je ona krenula u srednju školu. Bili su u nekakvoj ljubavnoj vezi. Ona mi je početkom svibnja rekla da je s Darkom. Rekla mi je da ga voli. Krajem svibnja Darko joj je, čula sam, govorio da želi prekinuti. Više puta mi se požalio da ga uhodi i opsjeda. Da je spominjao bombu, zvala bih policiju”, rekla je na sudu.

Majka 18-godišnjakinje danas tvrdi kako nije bila riječ o ljubavnoj vezi, već o - ucjeni. Navodi kako je sve zapravo počelo nakon što je Daruvarac njezinoj kćeri iz njemu poznatih razloga dao ručnu bombu da je sakrije. “Ona se s njim sastala možda dva ili tri puta, no kada je shvatila kakva je osoba, nije se više htjela s njim nalaziti. No on ju je maltretirao. Dao joj je tu bombu i rekao da je se mora riješiti. Rekao joj je da je baci u more i da ne želi da tu bombu nađe policija jer je to bilo vrijeme kada su upravo takvi napadi zabilježeni na zadarsku policiju. Ona zamrznuta od straha to nije mogla učiniti pa je bombu skrila u travu pokraj jedne kuće.

On je nakon toga valjda po njoj shvatio da se nije riješila bombe i stao ju je ucjenjivati. Ona je bila kao hipnotizirana. Nije znala što da radi - ispričala je potresena majka te dodala kako joj nije jasno zašto o tome cijelo vrijeme svi šute. “Bojala se, ona se cijelo vrijeme bojala toga. Bila je kao hipnotizirana, a tu bombu nitko nije uzeo u obzir. Nije to bila riječ ni o kakvoj ljubavi”, rekla je Ana Gurlica.

Kobne večeri kada se sve odigralo njezina kći, kako je rekla, nije više bila u vezi s Daruvarcem. “Došla je s prijateljem i dvije prijateljice u kafić. Odmah s vrata on ju je počeo vući za rukav, a ona mu je rekla da je pusti na miru. Tada je puknuo. Prije toga je zajedno s prijateljima šmrkao kokain na šanku, a k tome su pili alkohol. Ona i danas nije svjesna toga što se dogodilo.

Kada sam je vidjela u bolnici, rekla sam da to nije moja kći”, ispričala je majka 18-godišnjakinje. Njezine ozljede nije mogla shvatiti. “Cijelo lice joj je bilo rascvjetano. Krv joj je tekla iz očiju i iz ušiju. Krv je i povraćala. Operacija je trajala četiri sata. Nos joj je bio presječen, tri zuba izbijena. Mislila sam da neće preživjeti, ali virujem u Boga i taj je dan kada se to dogodilo bio Sveti Ante. Taj sam zavjet prolazila samo za svoju kćer, sačuvao mi ju je Sveti Ante”, kroz suze je ispričala potresena majka, koja je nakon svega sama krenula u istragu. Više od deset sati trebalo je policiji da uhiti Daruvarca. “Sve sam to uspjela riješiti, od toga da sam našla mjesto gdje je ostavio krvavu robu.

Taj sam trag pronašla i uzela snimku kao dokaz. Propjevali su mi i njegovi klošari”, rekla je ogorčena majka, koju je na kraju je opet razočaralo - pravosuđe. “Odradila sam devedeset posto posla policije, očito sam trebala odraditi i ovih ostalih deset posto. Danima smo trpjeli prijetnje. Djeci su mi slali da materi plate sprovod. Umjesto glazbe u kafiću su puštali snimku kako on tuče moju kćer. Mislim da sam dosad kao mater napravila sve što sam mogla. Digla sam na noge sva ministarstva, tri puta sam pisala uredu predsjednice”, ističe Ana Gurlica, no dodaje kako se i dalje strašno boji za svoju djecu.

“Mjere opreza me ne tješe. Mnogi mi kažu da je bolje da on pobjegne iz Hrvatske, no to me ne tješi jer će doći i nazad, jednako kako je i izašao. Njegov se život sastoji od osvete i krvi. Da se on iskreno pokajao, nije”, zaključuje majka 18-godišnjakinje. Suđenje se nastavlja 9. siječnja, na koje će Daruvarac doći uz mjere opreza. Nakon izlaska na slobodu tri puta tjedno se mora javljati policiji, dobio je i zabranu približavanja i kontakta sa žrtvom te zabranu napuštanja prebivališta, uz oduzimanje osobne iskaznice i putovnice. Milan Petričić, odvjetnik 18-godišnjakinje i njezine majke, potvrdio je da one stalno osjećaju strah. “Ono što mene muči ovdje, i to je jedina moja zamjerka, jest da je trebalo malo više paziti da se nanovo ne povrjeđuju žrtve. Pozivanje žrtve ovakvog događaja četiri, pet puta, sada šesti put novo je traumatiziranje”, rekao je Petričić, navodeći kako su mjere opreza nebitne za sigurnost ove obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:29