INCIDENT U ŠKOLI

Maloljetnica napala ravnateljicu u Zagrebu: ‘Rekla mi je ‘tko te j***‘, a onda je uslijedio kaos!‘

‘Pitala sam ih ‘djeco, znate da je u krugu škole zabranjeno pušenje‘, na što mi je učenica odgovorila psovkom ‘ma, tko te je*e‘‘
Zgrada drvodjeljske skole u Zagrebu, Savska 86
 Bruno Konjevic/Cropix

U zagrebačkoj Drvodjeljskoj školi intervenirala je policija nakon sukoba maloljetnice i ravnateljice škole Jadranke Pejčić. Incident se dogodio 5. listopada nakon što je ravnateljica upozorila dvoje maloljetnika koji nisu iz njezine škole da napuste školski prostor. Budući da su uz psovke to odbili, ravnateljica je pokušala pozvati policiju, ali joj je, prema tvrdnji Jadranke Pejčić, maloljetnica iz ruku otela mobitel i naočale te ju je gurnula na pod.

Iz PU zagrebačke nam je potvrđeno da je policija primila dojavu o sukobu zaposlenice škole i maloljetnice te izašla na intervenciju. Maloljetnica je prekršajno prijavljena, a policija nastavlja kriminalističko istraživanje.

Događaj nam je detaljno prepričala ravnateljica, inače profesorica tjelesne i zdravstvene kulture s 41 godinom staža i šest mjeseci pred mirovinom.

- Taj dan nosila sam holter za tlak. Izašla sam van s kolegicom iz računovodstva i u sjenici u krugu dvorišta uočile smo dvoje učenika kako puše cigarete. Pitala sam ih 'djeco, znate da je u krugu škole zabranjeno pušenje', na što mi je učenica odgovorila psovkom 'ma, tko te je..'. Pitala sam je koji je razred. Rekla je da nije iz ove škole, ali da će se tu upisati. Ponudila sam joj da provjerimo dokumentaciju ili da mi barem kaže svoje ime i ponovila da ugasi cigaretu. Ponovno me opsovala i odbila napustiti prostor škole. U trenutku kada sam krenula zvati policiju, mala mi je otela iz ruke mobitel i naočale, gurnula me na pod. Srećom, primila sam se instinktivno za njezinu torbu da ublažim pad jer bih inače sigurno udarila glavom. Bila sa na podu, a ona me navlačila. Vikala je, ne mogu vam niti prepričati kakve riječi. Bojala sam se da će mi se holter potrgati. Kolegica je pozvala policiju, a maloljetnica je otišla - ispričala nam je ravnateljica.

image
Zgrada drvodjeljske skole u Zagrebu, Savska 86
Bruno Konjevic/Cropix

Maloljetnik koji je bio s njom za to je vrijeme šakom udarao po ostakljenom dijelu škole, raskrvario je ruku i pobjegao. Prema riječima Jadranke Pejčić, policija je utvrdila identitet djevojčice na temelju ruksaka koji je ostavila. Osim policije, u školu je stigla i služba Hitne pomoći.

- U svom radnom stažu takvo što nisam doživjela, a nisam od jučer. Ovo je problem svih škola i svih djelatnika u školstvu. To se dogodilo baš na Dan učitelja. Ne znam kako će naše školstvo završiti. Ovo je prestrašno. Kao ravnatelj škole odgovorni ste za sve, a nemate nikakva prava. Maloljetnici mogu sve, mogu lupati po školi, razbijati, paliti, vrijeđati nas, no mi im ne smijemo baš ništa. Svjesna sam da joj nisam smjela niti taknuti torbu, no ona me je gurnula i primila sam se da ne padnem - kaže ravnateljica te zaključuje: - Djeca nisu kriva. Puno je tu obiteljskih problema, rastavljenih obitelji, problemi dolaze od kuće. Zbog takvih problema ljudi i ne žele raditi u školi. Pitam se tko će nam učiti djecu. Onaj tko ne bude sposoban nigdje drugdje zaraditi kruh, pretpostavljam.

S incidentom u Drvodjeljskoj školi upoznati su i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

"Neprihvatljiv je i najoštrije osuđujemo svaki oblik i vrstu nasilja, a pogotovo ukoliko se radi o prostoru unutar ili u blizini odgojno-obrazovnih ustanova. Škole moraju biti sigurna i poticajna okruženja za svoje učenike, ali i djelatnike, mjesta nulte tolerancije na neprihvatljive oblike ponašanja. Prema informacijama kojima raspolažemo, nadležne institucije rade svoj posao te očekujemo da odgovorni budu i odgovarajuće sankcionirani", poručuju.

Milko Križanović, odvjetnik koji zastupa Drvodjeljsku školu u Zagrebu, potvrdio nam je da je nakon incidenta podnio kaznenu prijavu protiv počinitelja.

– Podnio sam kaznenu prijavu protiv počinitelja zbog oštećenja stvari, budući da je tijekom incidenta muška osoba oštetila imovinu škole, staklo na ulaznim vratima. Kaznena prijava podnesena je i zbog toga što je ravnateljica škole prilikom pada pretrpjela tjelesnu ozljedu, potvrdio je Križanović.

Sindikat: 'Škole su sve nesigurnija mjesta'

Na incident u Drvodjeljskoj školi reagirao je priopćenjem predsjednik Školskog sindikata Preporod, Željko Stipić.

„Da su naše škole sve nesigurnija mjesta pokazuje i najnoviji slučaj nasilničkog ponašanja u zagrebačkoj Drvodjeljskoj školi. Žrtva je ovaj puta bila ravnateljica škole, koja je radeći svoj posao, nastojala spriječiti učeničko neprimjereno i protuzakonito ponašanje. Ovaj slučaj, kao i nedavni slučaj u Krapinskim Toplicama, pokazuje da nam u škole sve češće ulazi tko hoće, kada hoće i u njima radi što hoće. Ovo je moguće zato što nitko stvarno ne priječi ulazak u škole neovlaštenim osobama. Iako se situacija po pitanju sigurnosti razlikuje od škole do škole, svakim je danom sve veći broj škola, napose u velikim gradovima, u kojima sigurnih uvjeta za školovanje učenika i rad nastavnika nema bez uspostavljanja kvalitetnog sustava fizičke i elektroničke zaštite.

Umjesto prigodničarske načelne osude svakog nasilničkog ponašanja u školi, prosvjetna bi se vlast i osnivači škola trebali napokon pozabaviti stvaranjem suštinskih pretpostavki za prevenciju i suzbijanje svih vrsta nasilničkog ponašanja u školama", navodi Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:45