HOROR U ILICI

Kameničkom nepravomoćno četiri i pol godine zatvora, sud naveo brojne olakotne okolnosti

S obzirom da mu je izrečena kazna manja od pet godina, pravomoćnost odluke će čekati na slobodi, a na objavi presude se nije pojavio
Marin Kamenički nije bio na izricanju presude
 Davor Pongracic/Cropix

Nakon samo jednog održanog ročišta na Županijskom sudu u Zagrebu, Marin Kamenički (22) optužen za izazivanje prometne nesreće sa dvostrukim smrtnim ishodom, suočio se sa nepravomoćnom osuđujućom presudom. U ekspresnom suđenju s kojeg je bila isključena javnost i na kojem je, kako doznajemo, priznao krimen koji mu optužnicom na teret stavlja tužiteljstvo, sutkinja Irena Kvaternik osudila je Kameničkog na 4 i pol godine zatvora.

Također Kamenički, koji je u međuvremenu postao otac te živi sa partnericom i njezinim djetetom, prema nepravomoćnoj presudi mora podmiriti 24.530 kuna sudskih troškova i odvjetnike oštećenika.

S obzirom da mu je izrečena kazna manja od pet godina, pravomoćnost sudske odluke Kamenički će čekati na slobodi, a na objavi presude se nije pojavio.

Nije mu se sudilo po zakonu za maloljetnike već prema općim odredbama. Osim 4,5 godine izrečena mu je mjera zabrane upravljanja svim motornim vozilima pet godina nakon što odsluži kaznu, a u zabranu mu se računava i privremena mjera od listopada 2018. godine kada mu je vozačka oduzeta.

Obrazlažući presudu sud je kao olakotne okolnosti naveo priznanje djela, iskazano žaljenje i kajanje te traženje oprosta od obitelji oštećenih, ali i jer je sam pretrpio posljedice jer je poginula djevojka s kojom je bio u emotivnoj vezi. Do sada nije bio evidentiran, obitelj nije bila u tretmanu socijalne skrbi, zaposlen je i uzdržava obitelj. Otegotna okolnost je da je u naseljenom mjestu vozio 195 km/h što ukazuje na bezobzirnu vožnju višestruko kršeći prometne propise.

- Kazna ne smije biti odmazda. Posljedice nije moguće sanirati ni vratiti izgubljeno. Sud smatra da će kazna utjecati na optuženika i da se nakon izdržane kazne uključi u društvo - rekla je sutkinja.

Za razliku od brzog suđenja, na podizanje optužnice čekalo se dvije godine i tri mjeseca nakon tragedije u kojoj su poginule Laura Stelio, Kameničkova suputnica te Nadica Holfinger, putnica iz Opela s kojim se sudario svojim Mercedesom C63 AMG.

Prema optužnici, Kamenički se 23. kolovoza 2018. godine oko 21.10 sati kretao Ilicom iz smjera istoka prema zapadu vozeći se brzinom od 195 km/h iako je bio svjestan da je na navedenoj dionici brzina ograničena na 50 km/h. Dolaskom do kućnog broja 442 Ilice, Kamenički je zbog prevelike brzine kretanja izgubio nadzor nad upravljačem te je udario u rubni kamen i zarotirao se završivši na traci za suprotan smjer. Pritom je, dok se nekontrolirano kretao, Mercedesom udario u Opel Astru koju je nastavio gurati sve dok je nije odbacio na betonski potporni zid. Zatim se i Mercedes zabio u isti zid o koji se potom odbio i završio na južnoj strani kolnika Ilice gdje je udario u drugi Mercedes. Rezime užasa je da se Kameničkovo vozilo, nakon zaustavljanja, i zapalio.

Podsjetimo, sudsko vijeće prihvatilo je prijedlog obrane da se sa suđenja isključi javnost navodeći da je u vrijeme nesreće Kamenički bio mlađi punoljetnik s napunjenih 20 godina života, čije su se okolnosti od tada, pa do danas kad je na pragu 23. godine, promijenile. Obrana se, također, požalila i da je Kamenički, mjesecima nakon nesreće, bio izvrgnut ogromnom, agresivnom medijskom izvještavanju. Na visinu kazne, Kamenički ima pravo uložiti žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:41