NEZAPAMĆENI UŽAS

Mario je poginuo tek koji kilometar od svoje kuće, Danijela su svi znali kao ljudinu od čovjeka, iza Luke je ostala supruga u 6. mjesecu trudnoće...

 
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Mario Horvat (43), Danijel Franjić (42) i Luka Karin (37). Trojica mladih ljudi, u naponu snage, izgubili su živote u nezapamćenoj tragediji u Čepinu koja je šokirala Hrvatsku.

Kako se dogodilo da radnici bez adekvatne opreme idu u čišćenje kanalizacijske crpne stanice u kojoj prijete brojni otrovni plinovi, koji su im najvjerojatnije i odnijeli živote, još uvijek je pitanje bez odgovora. Mario je poginuo koji kilometar od kuće u kojoj je živio sa svojim ocem, nakon što su prije nekoliko godina ostali bez supruge i majke. Godinama je bio bez posla, a onda se lani zaposlio u čepinskoj Urednosti. Danijel je iza sebe ostavio neutješnu suprugu Ivu te njihove dvije kćeri, stariju u dobi od osam godina i mlađu koja će za koji dan napuniti godinu dana. U nogometnom svijetu Osijeka i okolice poznatiji kao “Osmo”, Franjić je bio ljudina od čovjeka, kojeg su krasile sve odlike pravog sportaša. Na terenu i izvan njega.

Cepin, 200618. 
Svijece ispred kanalizacijskog sahta u Kalnickoj ulici u kojemu su trojica radnika Vodovoda jucer poginula.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / HANZA MEDIA

Trudna supruga

- Bio je naš najbolji radnik na kanaločistaču - reći će o njemu kolege iz Vodovoda Osijek u kojem je radio 20 godina. I o njegovu kolegi iz ekipe Luki Karinu, koji je preminuo nekoliko sati nakon nesreće u KBC-u Osijek, kolege imaju samo riječi hvale. S njim se, pak, sudbina također grubo poigrala. Nastradao je samo 300-tinjak metara od kuće u kojoj mu žive roditelji i brat, a u kojoj je i sam živio dok se nije oženio i odselio se u Osijek. Supruga Dajana bez muža je ostala u šestome mjesecu trudnoće. Četvrti teško nastradali radnik Ivan Mazur (52), iz Urednosti, još uvijek je na JIL-u KBC-a Osijek, gdje smo doznali da je počeo samostalno disati i komunicirati s liječnicima, ali da je za bilo kakve prognoze još uvijek rano, jer su u ovakvim slučajevima prva tri dana od nesreće najkritičnija. Dan poslije svi se pitaju što je prethodilo njihovu ulasku u crpnu stanicu. Ivan Jukić, predsjednik Uprave, rekao je da su njihovi radnici “u Čepin došli na poziv i prema narudžbenici Urednosti, jer ta infrastruktura nije naše vlasništvo”.

- Naši su radnici došli kao i na svaku drugu intervenciju čišćenja kanala odvodnje, bez ikakvih ovlasti da radimo na crpnoj stanici koja i nije naše vlasništvo.

Pomagali kolegama

Iznimno nam je žao što su nastradali na ovakav način prilikom obavljanja svog redovnog posla, a nastradali su trčeći u pomoć kolegama koji su radili u Crpnoj stanici - rekao je Jukić, dok je Branko Pavić, voditelj Kanalizacijske mreže, pojasnio da su ga radnici, nakon što je “zapreka u kanalskoj mreži probijena”, obavijestili kako su utvrdili da je u stanici došlo do začepljenja na rešetki uslijed dotoka krupnog otpada poput krpa te da je potrebno intervenirati u samoj stanici.

Cepin, 200618. 
Svijece ispred kanalizacijskog sahta u Kalnickoj ulici u kojemu su trojica radnika Vodovoda jucer poginula. 
Na fotografiji: kanalizacijski saht.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / HANZA MEDIA

- Budući da ona nije u našoj nadležnosti, izvijestio sam Urednost o problemu i rekao im dođu podignuti rešetku da mi možemo nastaviti svoj posao. Dečki iz Urednosti su došli za nekih 10-ak minuta, donijeli neki svoj pribor, a naši ljudi su stajali sa strane i čekali da oni očiste rešetku. Jedan od djelatnika Urednosti sišao je dolje da s kukom zakači rešetku i kako je upao unutra, ja ne znam, a onda je uslijedila tragedija. Pretpostavljam da su naši djelatnici ljudski priskočili kolegi u pomoć.

Inspekcija u urednosti

Naši radnici nisu imali nikakav nalog da ulaze u stanicu, jer je narudžbenica bila za čišćenje cjevovoda - rekao je Pavić. Željko Budimčić, rukovoditelj PJ Kanalizacija, pojasnio nam je da u Vodovodu u crpne stanice ulazi “posebno obučen tim opremljen zaštitnim gumenim radnim odijelom, dregerom za ispitivanje prisutnosti svih vrsta plinova u crpnim stanicama, motorolom i tehničkim užetom kojim se radnik poveže prije ulaska”.

- Naši su dečki ljudski reagirali vidjevši kolegu u nevolji i nisu razmišljali o posljedicama. Za nas su oni heroji - s knedlom u grlu poručio je Jukić. Iz Vodovoda su na naše pitanje odgovorili i da nikada ni njihov posebni tim nije ulazio u stanicu u Čepinu, niti je čistio.

- Vodovod nije vlasnik te infrastrukture i ne smijemo tamo ulaziti. Mi tamo taj posao ne radimo, niti ga naplaćujemo, ne održavamo, niti smo održavali - rekao je Jukić.

No, Željko Barišić, direktor Urednosti, tvrdi drugačije. Ističe da je od Vodovoda “naručio da očiste sustav, a pod time se podrazumijeva crpnu stanicu, tlačni i gravitacijski cjevovod, jer su oni su i inače to za nas odrađivali”.

- Vodovod ima za to stručno osposobljene ljude i opremu, a mi nemamo ništa od toga. Znam da je gospodin Pavić nazvao svoju suprugu koja radi kod nas i rekao joj u čemu je problem, a ona je o tome izvijestila našeg poslovođu, koji je našim radnicima vjerojatno rekao da odu tamo, pretpostavljam da nešto pomognu ili odnesu radnicima Vodovoda. Jer, ponavljam, naši radnici u crpnu stanicu nisu smjeli ulaziti. Vodovod ima sustav nadzora te crpne stanice i to su dosad čistili - rekao je Barišić. Konačan epilog ove priče dat će istraga, kako kriminalistička, tako i ona Inspektorata zaštite na radu koji su u srijedu cijeli dan proveli u Urednosti, jer sve upućuje na to da je u ovom slučaju došlo do niza propusta. Četvrtak je u Čepinu dan žalosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:00