SVIREPO UBOJSTVO

Marku Špendiću 25 godina zatvora jer je suprugu izbo 36 puta

S nožem oštrice dužine 14 centimenata svojoj supruzi Borki (43) nanio je po prsima, leđima, rukama i glavi ukupno 36 ubodnih i reznih rana od kojih je ona u velikim mukama ubrzo umrla
 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK - Marko Špendić (58) iz Stare Subocke kod Novske ostatak života provest će u zatvoru. Naime, vijeće Županijskog suda u Sisku, pod predsjedanjem sutkinje Snježane Mrkoci, osudilo ga je u srijedu 14. travnja na kaznu dugotrajnog zatvora od 25 godina zbog ubojstva supruge Borke 17. listopada 2009. godine.

Kazna je visoka, obrazložila je sutkinja Mrkoci, jer je ubojstvo počinjeno na krajnje svirep način iz bezobzirne osvete. S nožem oštrice dužine 14 centimenata svojoj supruzi Borki (43) nanio je po prsima, leđima, rukama i glavi ukupno 36 ubodnih i reznih rana od kojih je ona u velikim mukama ubrzo umrla.

- Vještaci su na suđenju rekli da je vaša supruga trpejela veliku fizilčku bol i psihičku patnju dok ste ju ubadali i rezali, a vi ste to činili jer ste željeli da ona fizički i psihički pati. Ubili ste je iz bezobzirne osvete jer je najavila da će vas ostaviti, obrazložila je sutkinja Mrkoci.

Dodala je da kazna nije veća zbog olakotnih okolnosti: dosadašnjeg nekažnjavanja i smanjene ubrojivosti u teškom stanju u vrijeme počinjenja djela. Sud je Špendića osudio na tri mjeseca zatvora i zbog nedozvoljenog držanja ručne bombe u kući, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 25 godina i dva mjeseca zatvora, a ostaje u pritvoru do pravomoćnosti presude.

Izrečena mu je i sigurnosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja koje će trajati dok postoji potreba za njim, jer je procijenjeno da je opasan za okolinu i da je u stanju opet učiniti zločin. Marko Špendić ubio je svoju 14 godina mlađu suprugu Borku u subotu 17. listopada 2009. godine u njihovoj kući u Staroj Subockoj u vrijeme dok je bio na dopustu s iz Psihijarijske bolnice u Popovači gdje je bio na obaveznom liječenju zbog alkoholizma.

U vrijeme počinjenja ubojstva bio je sam sa suprugom u kući, njegova mama sjedila je na klupi ispred kuće, a sin je pomagao susjedima istovariti drva. Nakon svirepog ubojstva supruge, Špendić je pokušao samoubojstvo vješanjem u sjeniku, ali su ga u tome spriječili sin i susjed koji su ga skinuli s užeta na kojem je već visio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:37