JAVIT ĆE SE POLICIJI

MASAKR NA STRUGAMA Iz Srbije nam se javio Damir M. (35) kojeg policija želi ispitati o ubojstvu: 'Nisam kriv, bojim se da sam zapravo ja bio meta'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Otkad su u subotu oko podne otkrivena izmasakrirana tijela Marice Minković (77) i njezina posinka Siniše (51) u njihovoj skromnoj kući, zagrebačke Struge su na nogama. Ubojica i dalje slobodno šeta, a istražitelji danonoćno slažu mozaik dvostrukog ubojstva.

Bankovni račun

Traži se nož, obavljaju se obavijesni razgovori, kontrolira se promet bankovnih računa ubijenih Minkovića, a među važnim sugovornicima, s kojima još nisu porazgovarali na okolnost dvostrukog ubojstva jest i Damir M. (35).

Riječ je o nećaku pokojne žene koji živi u istoj kući, ali u odvojenom stanu s drugim ulazom. Njegov su stan u nedjelju kasno navečer uz nalog suda kriminalisti pretraživali tražeći, očito, biološke i druge tragove. No do korisnika tog stana nisu došli jer je Damir M. na samo jutro ubojstva otputovao djevojci u Srbiju. Kontaktirali smo ga jučer da bismo čuli njegovu stranu priče. Vijest o dvostrukom ubojstvu rođaka zatekla ga je, kako kaže, u autobusu kad mu se obitelj javila porukama.

- U šoku sam zbog svega. Posvuda se u medijima piše da sam osumnjičen za ubojstvo. Nisam kriv. Tetu sam zadnji put vidio prije nekoliko dana kad sam otišao kod nje po stare novine da nakurim peć. A tog 24. studenoga oko 7 sati ujutro sam otišao od kuće jer mi je u 8.10 sati s autobusnog kolodvora polazio autobus. Bilo je to vikend-putovanje koje sam planirao još u Njemačkoj. Ne mogu vjerovati da sam opet osumnjičen, i to za nešto što nisam napravio. Strah me da je to što se tamo dogodilo zapravo bilo namijenjeno meni zbog moje prošlosti. S tetom Maricom sam bio u dobrim odnosima. Da, znao sam od nje posuditi novac, nikad više od 50-ak kuna.

Nikad nije tražila da joj ga vratim - kaže za Jutarnji list Damir M. koji se, kako tvrdi, trenutačno nalazi kod djevojke u Srbiji. I ona je zaprepaštena viješću, a njegovu obitelj, dodaje, dosad još nije imala prilike upoznati. Na upit kako je moguće da susjedi o bankovnim računima njegove tete i nećaka sve znaju kao i iscrpne detalje njegove, ne tako zavidne prošlosti, Damir M. odrješito kaže da je “susjedima trn u oku i da svašta pričaju”.

Prijetnje

- Susjedi su toliko dobri da vode tuđe živote, a ne svoje. Jednom sam napravio glupost i bio u zatvoru i sad mi to stalno nabijaju na nos. Na mene se i sumnja zbog te moje prošlosti. Ne znam što drugo da vam kažem osim da se vraćam. Uskoro. I razgovarat ću s policijom. Čuo sam se s odvjetnikom jer je to najbolje što mogu napraviti u ovoj situaciji.

Što se tiče ušteđevine i bankovnih kartica, nikad nisam dizao tetin novac niti sam plaćao njezinom karticom. To je uvijek radila moja kuma. Meni, pak, nekad financijski znaju pomoći roditelji. Ali samo kad mi doista zatreba jer ne volim posuđivati novac - uvjerava nas. Pitamo ga zna li jesu li teta i njezin posinak, možda, primali prijetnje, odgovara da ne zna.

No nagovještava da im je znao dolaziti neki čovjek, ali ne zna ni tko je on ni što je htio.

- Teta je Sinišu često gnjavila, stalno se derala na njega. Tjerala ga je da ide ranije spavati da bi ga onda jako rano ujutro budila. Motive ne znam jer ja odem rano na posao. Uglavnom im je svraćala rodbina u kuću - otkriva dalje nećak i bratić ubijenih, izrazivši još jednom nakon svega strah za vlastiti život.

Sjekirom po glavi

Na pitanje je li se ikome zamjerio nakon što je izašao iz zatvora 2014. godine, napominje da nije, no odmah nastavlja: - Jesam, jednom dečku radi bivše djevojke i radi toga sam bio šest mjeseci u zatvoru. Potom mi je 2015. ispred kuće netko zapalio auto, a počinitelj do danas nije otkriven.

Inače, 2009. dobio sam sjekirom po glavi, to je bio pokušaj ubojstva. Tako da više ništa ne znam kome sam se zamjerio i zašto. I da, bojim se. Ne znam jel’ ubojstvo bilo namijenjeno meni - zaključuje nećak ubijenih.

Podsjetimo, Marica je bila umirovljenica koja je imala poteškoća sa zdravljem i teško se kretala. Njezin posinak je, pak, bio osoba s posebnim potrebama.

Preživljavali su od socijalne pomoći i mirovine po pokojnom ocu. Pronašao ih je susjed - Maricu u lokvi krvi na podu dnevnog boravka, a Sinišu prerezanog grkljana na krevetu spavaće sobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:29