KATASTROFA KOD PITOMAČE

MASAKR U PČELINJAKU Vlasniku se sledila krv u žilama kada je došao provjeriti košnice, ali nije se iznenadio kada je policija uhvatila krivca za štetu

 
Ilustracija
 Denis Jerković / CROPIX

Prizor razbacanih košnica i na stotine mrtvih pčela prije desetak dana na poljskom predjelu 'Mali jarak' u blizini Sedlarice nadomak Pitomače sledio je krv u žilama lokalnom pčelaru Željku K. (45), a zbog zločina nad bespomoćnim malim proizvođačima meda kazneno je prijavljen susjed Tomislav M. (59). Zločin 'težak' 45.000 kuna dogodio se na zemlji uhićenog muškarca koji ju je, navodno, za naknadu dao na korištenje pčelaru. No, negdje je očito zapelo.

- Deset dana nisam bio na pčelinjaku jer žena i ja radimo u polju, pa ne stignemo sve od kada nam je dijete otišlo trbuhom za kruhom u Njemačku. Do prije dvije godine imao sam 500 košnica, ali ih je 400 srušila varoa. Ostalo ih je još sto do prije neki dan. Bile su uzimljene i prekrivene najlonom, no njih čak 84 proživjele su horor. Nisam mogao vjerovati u što gledam. Srce mi je puklo. Naime, 69 košnica na stalcima s oko 85 pčelinjih zajednica je bilo premješteno 15 metara dalje uz rub šume i jadnice nisu znale naći košnice već su odlazile na ostatke cigli gdje su prethodno bile. Padala je kiša, one su se udavile, smrzle. Dvije košnice su bile rastavljene i prevrnute, a jedna skroz razbijena. Pa zamislite, čak su na deset košnica blatom zatvorili ulaze. Izrazito bešćutno! I uvjeren sam da to nije mogla učiniti samo jedna osoba - otkriva za Jutarnji list pčelar Željko K. tvrdeći da je zbog nesuglasica Tomislava i njegovog brata s kojima vodi i sudski spor, pretrpio katastrofu.

- Prije osam godina dogovorio sam s Tomislavom korištenje tog dijela zemlje, a za uzvrat mu dajem nekoliko kila meda. Sad to njegovom bratu, koji je suvlasnik posjeda, više ne odgovara jer bi i on svoj dio kolača valjda. Samo što ta zemlja ne vrijedi više ništa nakon što su ju lovci preorali i posadili kurukuz radi divljih svinja. Baš kao što je nedavno Tomislav traktorom preorao sve i napravio jarke oko pčela da se do njih jedva dolazilo - zaključio je ogorčeno pitomački pčelar Željko K.

Do obitelji uhićenog muškarca unatoč bezbrojnim pokušajima nažalost nismo uspjeli doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:11