ZADNJI DANI MANDATA

Mesić: Neki kandidati nemaju pojma što predsjednik radi

Na svoj 75. rođendan Mesić je otvorio obnovljeni odjel ginekologije u Sisku te izjavio kako će podršku nekom od kandidata dati tek u drugom krugu izbora
 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK - Na svoj 75. rođendan, na Badnjak, predsjednik RH Stjepan Mesić otvorio je obnovljenu zgradu Odjela ginekologije i porodništva bolnice u Sisku.

- To je Siščanima i stanovnicima Sisačko-moslavačke županije najljepši božićni dar jer prva briga svakoga naroda mora biti briga za mladi naraštaj, za budućnost - rekao je predsjednik Mesić.

Pohvalio je Sisačko-moslavačku županiju što je sama inicirala i isfinancirala obnovu ginekologije i rodilišta ne čekajući pomoć i incijativu države, te da bi tako trebale raditi i druge županije.

Županija je pokrenula humanitarnu akciju Kumovi za rodilište kojoj je cilj bio prikupiti milijun kuna za opremu dječjih soba. Mesić je prvi prihvatio kumstvo, a među kumovima su Ivan Đikić, Ivana Vrdoljak, Gibonni, Tereza Kesovija, Miroslav Škoro, Slaven Bilić...

Svaki kum ima svoju sobu, a soba broj 217 nosi ime predsjednika Mesića. Obilazeći je Mesić je poželio da netko tko se rodi u toj sobi dobije njegovo ime - Stipe.

Ne skrivajući zadovoljstvo dovršetkom obnove ginekologije županica Marina Lovrić Merzel istaknula je da je obnova rodilišta koštala 35 milijuna kuna te da još deset milijuna kuna treba osigurati za opremu.

- Odmah iza Nove godine ide javni natječaj za nabavu opreme, a kao i za obnovu cijele ginekologije novac će osigurati Županija i bolnica bez pomoći države, odnosno Ministarstva zdravstva. Danas najavljujem novu veliku investiciju u sisačkoj bolnici, izgradnju središnjeg bolničkog paviljona - rekla je županica Lovrić Merzel.

Odgovarajući na pitanje novinara predsjednik Mesić rekao je da mu je premijerka Jadranka Kosor jučer čestitala rođendan te da je u Sisku dobio prekrasne darove, kravatu s motivom Siska i orginalni sisački suvenir - bocu ukrašenu replikom rimskih novčića iskovanih u Sisciji.

Osvrćući se na predsjedničke izbore i kandidate kazao je kako neki nisu pročitali Ustav i ne znaju koje su predsjedničke ovlasti, dok neki jesu pročitali Ustav i znaju koja je zadaća predsjednika. Nije pojasnio o kome je riječ, te je rekao kako će se o potpori određenom kandidatu izjasniti tek u drugom krugu.

Odgovarajući na pitanje o promjenama u Glavnom stožeru, Mesić je rekao kako se pregovara o novim imenovanjima što ne znači da se nekoga smjenjuje jer je riječ o redovnim promjenama na kraju mandata.

- Glavni stožer obavio je najveći dio posla što se tiče reforme Hrvatske vojske. Mi smo danas u standardu NATO-a i mi smo danas zahvalni na tome generalu Luciću i njegovim suradnicima u Glavnom stožeru, rekao je Mesić.

Dodao je kako nije precizirano hoće li do promjene u Glavnom stožeru doći do kraja njegova mandata ili će o tome odlučivati novi predsjednik. Napisali: Mate Piškor, Sanja Blažević / EPEHA Snimio: Miroslav Kiš / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:27