DETALJI HORORA U ZAGORJU

Mile je puna 3 sata bio kraj Katarinina tijela, zvao i prijatelja: ‘U kuću su nam ušla trojica!‘

Policija je pred sobom imala osumnjičenog za ubojstvo, no njegovim identitetom nisu raspolagali odmah
Ubojstvo u Zagorju
 Cropix, Privatna Arhiva

- Napala me kuhinjskim nožem. Uzeo sam cjepanicu koja je bila uz peć i izudarao je po glavi. Nož je pao, digao sam ga i oprao, a bacio cjepanicu. Poslije se više ničega ne sjećam - kratko je policiji opisao svoju verziju ubojstva 72-godišnje Katarine Š. F. njezin dvije godine mlađi partner Mile M.

Žena je ubijena u kući u Gornjoj Plemenšćini u Zagorju u petak u jutarnjim satima, a zločin je otkriven nakon što je stigla Hitna pomoć koju je pozvao ubojičin prijatelj.

- Jel' znaš broj Hitne? Kata je opet pala i ozlijedila se - upitao je na telefon prijatelja kojeg je nazvao oko 7.40 sati i koji mu je rekao da će on Hitnu nazvati odmah. Dok je Hitna pomoć putovala do Gornje Plemenšćine, prijatelj je Milu ponovno nazvao da vidi detaljnije što se dogodilo i kako je Katarina.

Priča za prijatelja

- U kuću su nam ušla trojica, bili su maskirani. Mene su odgurali u sobu, a nju tjerali da nešto potpiše - konfuzno je dodao Mile dopunivši priču s: "Mislim da je mrtva". Djelatnike Hitne na ulasku u kuću dočekao je krvavi prizor žene izudaranog lica, slomljene čeljusti, puknutog nosa... Ubrzo je u Gornju Plemenšćinu pristigla i policija koja je brzo posložila mozaik užasa od petka u 3.30 sati, kad je umirovljenicu nasmrt izudarao čovjek za kojeg je mislila da će doživjeti s njim duboku starost.

Policija je pred sobom imala osumnjičenog za ubojstvo, no utvrđivanje identiteta osumnjičenika bila je posebna priča s kojom se kriminalisti nikada prije nisu susreli. Naime, utvrđeno je da je Mile M. osoba bez prijavljenoga prebivališta i boravišta te osobne iskaznice. Kako bi rekonstruirali njegov identitet, kriminalisti su posegnuli za podacima starim više od pola stoljeća jer novije u svojim evidencijama nisu imali. Njegove otiske prstiju pronašli su u zahtjevu za osobnu iskaznicu koju je tadašnjem SUP-u Mile M. podnio još u srpnju 1970. godine. Od tada je Mile M. boravio na više zagrebačkih adresa, a sa zadnje se odjavio 2014. Mile, inače podrijetlom iz Duge Rese, do prije nekoliko godina živio je u kontejneru u dvorištu jednog susjeda, i to u istoj zagrebačkoj ulici kao i Katarina. Ubrzo se preselio k njoj, ali razorni potres prošle godine teško je oštetio njezinu kući u Ulici Čret, pa su se preselili u njezinu vikendicu, u Zagorje.

Životni suputnik

- U početku smo mislili da je on radnik kojeg je angažirala za novac, ali brzo smo shvatili da joj je novi životni suputnik jer je nakon smrti supruga prije više od 15 godina jako patila. Voljela je Milu, grlila ga u dvorištu kad god je stigla, nije skrivala privrženost, a opet, njemu kao da je to bio teret jer je za svoju dob i previše fizički radio.

Njegovi poznanici s nevjericom nam govore da ne mogu vjerovati da bi osoba poput njega mogla nekoga ubiti.

- Rekao je da mu je osobna istekla 1996. godine. Ispričao je da novu osobnu nije vadio jer je bio svjedok zločina, odnosno da je vidio da su kamatari nekoga zakopali u dvorištu pa se nakon toga odmah sklonio u Rijeku kod rođakinje - ispričao nam je poznanik osumnjičenoga. Mili M. danas je određen istražni zatvor.

Osumnjičeniku određen istražni zatvor

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je na svojim stranicama priopćenje da su donijelli rješenje o provođenju istrage protiv osobe nepoznatog državljanstva (1951.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo protiv života i tijela ubojstvom iz članka 110. Kaznenog zakona. (25. 1. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 69-godišnjak 22. siječnja 2021. u ranim jutarnjim satima u mjestu Gornja Plemenščina (općina Pregrada) u cilju da liši života oštećenicu, tvrdim ju predmetom više puta udario po glavi i vratu pri čemu je ona zadobila višestruke ozljede od kojih je preminula na mjestu događaja.

Okrivljenik je ispitan u državnom odvjetništvu te je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio prijedlog državnog odvjetništva i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor na temelju članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:10