PRONAĐENE KOSTI!?

Misterij kod Jalžabeta: policija okupirala šumu, Varaždinci uvjereni da znaju o čemu je riječ!

Ime Dejana Petrekovića dovodilo se u vezu sa nikad rješenim slučajem nestanka oružja iz varaždinskog policijskog skladišta 2014.
Šuma kod Jalžabeta i Dejan Petreković
 Željko Hajdinjak/Cropix

Varaždinci su uvjereni da kosti pronađene u šumi kod Jalžabeta pripadaju njihovom sugrađanu, Dejanu Petrekoviću, nestalom u srpnju 2018. godine.

Petreković je nestao u, kako su tada rekle njegove kćeri, sumnjivim okolnostima.

Otkad je u nedjelju, 18. listopada, za krčenja šume u naselju Leštakovec pronađeno tijelo, policija ne odlazi s mjesta događaja. Dvojica policajaca ne dopuštaju prolaz kroz 100-tinjak metara udaljenu šumu.

Susjedi kažu da mi znamo "više nego oni" o tome što se događa.

- Da nam je ugodno, nije. Prvog su dana neprestano dolazili s policijskim ali i vojnim vozilima. Nakon toga vojsku više nismo viđali, ostala je samo policija – kažu za Jutarnji stanovnici zadnjih kuća u Leštakovcu, pred ulaz u šumu.

Policija zasad ne spekulira o identitetu pronađene osobe.

image
Policija je zatvorila sve prilaze šumi kod mjesta Leštakovec
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Radi li se zaista radi o Petrekoviću, što nije ni potvrđeno, ali ni demantirano, velike su indicije da se radi o nasilnoj smrti. Naime, kad je Petreković nestao iz svoje kuće na Varaždin Bregu, njegove su kćeri za lokalni tjednik ispričale niz momenata zbog kojih su uvjerene da njihov otac nije nestao vlastitom voljom.

Za Regionalni tjednik su tada ispričale da je mobitel njihovog oca pronađen potpuno uništen, njegov je tamnoplavi mercedes A klase, pronađen na lokaciji gdje nikad ranije nije zalazio.

Također, sjedalo vozača u automobilu, bilo je privučeno naprijed, što s obzirom na njegovu visinu nije bio normalan položaj za vožnju. Štoviše, u tom položaju Petreković, rekle su žene, uopće ne bi mogao voziti. Natikače koje je nosio pronađene su u prtljažniku mercedesa.

image
Policijski očevid u Leštakovcu
Zeljko Hajdinjak/Cropix

U vrijeme nestanka, Dejan Petreković kojega su zvali Deki, imao je 44 godine. Šuma u kojoj je pronađeno tijelo, svega je nekoliko kilometara zračne linije od doma Dejana Petrekovića iz kojega je nestao u ljeto 2015. godine.

- Nije u njegovom karakteru da nam se ne javi – rekle su žene za Regionalni tjednik. S gnušanjem su, pisalo je, "odbacile priče da je njihov otac nestao s velikom količinom novca".

Iako se u vrijeme njegovog nestanka o tome nije pisalo, ime Dejana Petrekovića dovodilo se u vezu sa nikad rješenim slučajem nestanka oružja iz varaždinskog policijskog skladišta 2014. godine.

Varaždinska policija pohvalila se tada, na izvanrednoj konferenciji za novinare, velikom zaplijenom vatrenog oružja.

image
Policijski očevid u Leštakovcu
Zeljko Hajdinjak/Cropix

U prtljažniku putničkog automobila pronađeno je 20 pištolja, 16 automatskih pištolja s prigušivačima, 9 automatskih pušaka, 30 ručnih bombi, 2,8 kilograma TNT eksploziva, laserski ciljnici - a o zapljeni je novinarima govorio tadašnji načelnik varaždinske policije, Darko Jurčec.

Ukupno je ukradeno 153 komada vatrenog oružja

Oružje je slučajno pronađeno u prtljažniku Renault Lagune, zbog čega su uhićena dvojica muškaraca. Nedugo potom šok: među zaplijenjenim je oružjem bilo i 11 komada oružja iz policijskog skladišta PU varaždinske. Tako je policija tek igrom slučaja saznala da je pokradena.

Slijedi još poraznije otkriće: nakon što su ustanovili da dio oružja pripada njima, u PU varaždinskoj su napravili inventuru i otkrili da je tijekom dvije godine, od 2013. do 2015., iz policijskog skladišta ukradeno 153 komada vatrenog oružja, a da navodno nitko to nije zamijetio!? Radi se o oružju koje su građani dobrovoljno predali u akciji “Zbogom oružje”.

Oružje je, pretpostavlja se, prodano tada vrlo aktivnim terorističkim skupinama. Pronađeni komadi poput laserskih ciljnika i eksploziva podupirali su tu teoriju. Renault Laguna u kojemu je oružje pronađeno, povezuje se s obitelji Petreković.

Policajci koji su zasutavili automobil svjedočili su:

- Tijekom rutinske kontrole uočili smo Renault Laguna za koji znamo da pripada kriminalnom miljeu, zaustavili smo ga i od vozača i suputnika zatražili dokumente i zamolili ih da otvore prtljažnik. U njemu je bilo oružje. Dvojac je, ispričali su, unajmljen, da automobilom nalogodavca prevezu torbe u Sračinec – svjedočili su policajci

Iako su se već tad postavljala pitanja o vlasniku automobila, zašto nikad nije ispitan, zašto nije u svojstvu svjedoka pozvan na sud. Nisu ispitani ni policijski šefovi iz čijeg je skladišta oružje ukradeno.

Do danas su odgovarali samo skladištari, oružje nije pronađeno, a na pitanja postavljana tijekom godina, odgovor je uvijek isti – Istraga je u tijeku pa izjava za novinare nema.

image
Policijski očevid u Leštakovcu
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Istražuje li se uopće nestanak oružja iz PU Varaždinske, gdje je zapelo i u kojoj je fazi istraga, pitanje je postavljeno i na jednome od saborskih zasjedanja.

Nedugo nakon zaplijene oružja, Petreković je nestao. Pričalo se tada o velikoj količini novaca koji je u vrijeme nestanka imao sa sobom, a što su njegove kćeri oštro demantirale.

Danas tijekom dana, policija je i dalje čuvala prilaz šumi.

Varaždinska policija zasad ne izlazi u javnost o svojim sumnjama u vezi identite leša u šumi udaljenpoj 15-ak kilometara od Grada Varaždina.

Da se radi o "većoj" priči od uobačejenih, pokazuje i tajnovitost Županijskog državnog odvjetništva i PU varaždinska. Ni jedni ni drugi ne daju van nikakve informacije. Ne potvrđuju, ali ni demantiraju uopće i pronalazak leša, kao ni pretpostavku da se radi o Dejanu Petrekoviću, nestalom prije 27 mjeseci.

Policija i kćer: Ne možemo ništa reći!

- Ne mogu Vam ništa reći - odgovorio je na naš upit Darko Galić, zamjenik županijske državne odvjetnice i glasnogovornik tog tužiteljstva. Pa čak ni to da li se radi o kakvom kaznenom djelu ili potvrditi informaciju da su navodno u dijelu posječene šume na vinskoj cesti iznad sela Leštakovec u ponedjeljak nađeno ljudsko tijelo.

- Policija osigurava mjesto događaja po nalogu državnog odvjetništva i to je sve što Vam zasad mogu reći - kratko je na naš upit odgovorio Matko Murić, iz odnosa s javnošću PU Varaždinske. Policija opovrgava da su nađeni ljudski ostaci, ali ne otkriva o čemu se radi.

- Ne znam ništa, to je gore prema vikend naselju, policiju jesmo vidjeli, ali se oni ništa nisu tu raspitivali po selu - rekao nam je u utorak Tomo O. iz Leštakovca. I još neki njegovi sumještani rekli su nam isto.

Među spekulacijama koje su se pojavile je da bi se moglo raditi o nestalom Dejanu Petrekoviću iz obližnjeg Varaždin Brega, no za takvo što zasad nema potvrde. Petreković je posljednji put viđen 10. srpnja 2018. godine u dobi od 44 godine, a njegov Mercedes A klase nađen je kod pizzerije u Trnovcu. Kćeri su za lokalne medije izjavile da je sjedalo bilo u neobičnom položaju, nađen je njegov uništen mobitel. Jučer smo dobili stariju Petrekovićevu kćer i pitali je li ju kontaktirala policija. Bila je prilično zagonetna.

- Ja razumijem Vaš interes, ali ne mogu Vam ništa reći. Obratite se policiji, sve će se znati na vrijeme - odgovorila nam je. Nije željela otkriti ni tko od zagrebačkih privatnih detektiva istražuje nestanak njezina oca. Nakon nestanka, spekuliralo se da bi taj nestanak mogao biti povezan sa krađom oružja iz PU Varaždinske kada je između 2013. i 2015. godine nestalo 153 komada vatrenog oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:21