UTAPLJANJE U RIJECI

MISTERIJ MRTVOG TIJELA MUŠKARCA KOJE JE PRONAĐENO U KUPI Doznali smo detalje policijske istrage, detektivi vjeruju da znaju o kome je riječ

Ilustracija: Policijski čamac na Kupi
 Robert Fajt / Hanza Media

Još nisu poznate okolnosti smrti muškarca čije je beživotno tijelo izvučeno iz Kupe u mjestu Ladešići na području općine Netretić u srijedu u popodnevnim satima, no gotovo se sa sigurnošću može utvrditi da ono pripada migrantu s Bliskog istoka koji je ovom rutom pokušao doći do zemalja zapadne Europe.

Na tom mjestu rijeka je ujedno i prirodna granice Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Policijska istraga u ovom slučaju je u tijeku, pretpostavlja se da bi uzrok smrti moglo biti utapljanje. Također, gotovo je sigurno da nesretnik tijekom ilegalnog prelaska državne granice nije bio sam, policija to zaključuje po tragovima, odnosno većem broju ukradenih čamaca na hrvatskoj obali rijeke, koji budu napušteni nakon što teret prevezu na drugu obalu.

Prije nekoliko godina tzv. balkanska ruta, osim preko Srbije, otvorila je i svoj drugi pravac, onaj preko BiH, iako je broj migranata značajno manji. Dok migranti u našu zemlju “srbijanskom” rutom ulaze na istoku Hrvatske, “bosanska” ih uglavnom vodi u Hrvatsku preko šireg bihaćkog područja, pa onda preko Karlovačke županije ilegalno ulaze u Sloveniju. Nemoguće je znati točan broj onih koji su ilegalno prošli u ovom trenutku preko RH u Sloveniju. Karlovačka policija nema običaj izvještavanja javnosti o pojedinačnim slučajevima ovakvih kaznenih djela, no neslužbeno doznajemo da je posljednjih mjeseci migracija pojačana. Tome u prilog svakako ide slabija zima. Stanovnici pograničnih mjesta viđaju grupice ljudi svih generacija uglavnom u večernjim i noćnim satima kako prolaze poljima i lokalnim putevima.

U prošloj godini na ovom tranzitu vlasti BiH otkrili su gotovo 700 ilegalaca, sedam puta više nego godinu prije. Uglavnom se radi o državljanima bliskoistočnih zemalja, a ono što je zanimljivo, njima se priključuju i državljani Kosova, kojima se ruta prema zapadu preko Bosne čini možda sigurnija od one preko Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:35