HOROR U NJEMAČKOJ

Mladić iz Ivanić Grada ubijen dok je spavao na klupici, 2 muškarca i žena pretukli ga granom?

Očajna majka: ‘Nazvali su me iz Njemačke policije i rekli: "Gospođo, vaš sin Mladen je ubijen!"
Mladen Kranjčec ubijen je u njemačkom Pforzheimu
 Profimedia, Jutarnji list

Vijest da je na klupici u parku u njemačkom Pforzheimu, gdje je otišao trbuhom za kruhom, prošlog utorka pronađeno beživotno tijelo Mladen Kranjčeca (31) iz Ivanić Grada, potresla je cijeli njegov kraj.

Mladenova majka Anica jedva pronalazi riječi od petka 27. kolovoza u 13.42 sati, kada je na telefon primila poziv od kakvog strahuje svaki roditelj.

- Kad je telefon zazvonio, osjetila sam neku nelagodu. Muškarac s druge strane, za kojeg se kasnije ispostavilo da je prevoditelj s njemačkog jezika za policiju, pitao me imam li koga u Njemačkoj. Rekla sam da imam sina. Zatim me pitao kako se sin zove, a kad sam rekla Mladen i da će mu rođendan biti 6. listopada, kada će navršiti 32 godine, čovjek me upitao imam li i sina Gorana. Odgovorila sam potvrdno. Nastao je muk, nakon čega je taj čovjek kazao: 'Gospođo, vaš sin Mladen je ubijen'. Ispao mi je mobitel iz ruke, izletjela sam na dvorište, rastrčala se, nisam znala gdje da udarim glavom od užasa - vidno potresena za Jutarnji list rekla je Anica Kranjčec, majka pokojnog mladića kojega su nepoznati počinitelji, prema izvješću njemačke policije, tupim predmetom umlatili po glavi na smrt. Uzela je ponovno u ruke mobitel i pokušavala doznati još koju informaciju, ali s druge strane uslijedio je set novih pitanja, uz riječi utjehe.

Šutljiv dečko

- Policiju je zanimalo kad sam Mladena zadnji put čula. Zvao me dan nakon mog rođendana 27. srpnja, jer je pobrkao datume, a znao je i nazvati sa skrivenog broja pa kad bih imala propušten poziv, ne bih znala na koji broj uzvratiti. Pitali su me i jesam li radno aktivna ili u mirovini, odgovorila sam im da primam oko 150 eura jer sam bila jamac bivšem mužu pa mi na račun sjeda banka. Prevoditelj je sve to preveo na njemački i rekao mi, na moj vapaj što se dogodilo, da je Mladen upao u loše društvo. Nikada takvu nemoć nisam osjetila kao tog trenutka jer on ne bi ni mrava zgazio. Pa bio je na pragu života, kako se ono kaže. Tamo je našao djevojku s kojom se zaručio, barem mi je tako rekao. Neka Maria iz Slovačke i živjeli su zajedno, ali ju nikada nisam ni vidjela ni čula - otkriva dalje Anica Kranjčec koja je posljednji put sina vidjela prije pet godina, kada se zaputio u Njemačku.

image
Mladen Kranjčec

Na upit je li joj ikad pričao da ima problema u Njemačkoj ili da ga maltretiraju neki ljudi, kaže nam da nije, napominjući pritom da je Mladen bio vrlo šutljiv dečko koji o svojim problemima nije nikada puno govorio.

Kako bi se dopremilo Mladenovo tijelo iz Njemačke u Hrvatsku, u njegov Ivanić Grad, i tako pomoglo njegovoj majci da prebrodi taj novi financijski udar u najtežim trenucima života, prijatelji i poznanici obitelji Kranjčec organizirali su u lokalnom kafiću Alibi prikupljanje donacija. Nesebično su, otkrivaju nam, dolazili znani i neznani jer o Mladenu svi imaju samo riječi hvale.

"Ostavljen kao pas"

- Iznenadilo me to što su se organizirali u sakupljanju novca. I neizmjerno sam im zahvalna. Ne želim da moj Mladen bude pokopan tako daleko, u Pforzheimu, u mjestu koje mi ga je oduzelo. Želim mu moći otići na grob, zapaliti svijeću, odnijeti cvijeće. Javila mi se i jedna gospođa koja živi u Pforzheimu i koja je poznavala Mladena pa će pomoći da se sredi papirologija i da sve bude spremno za transport. Inicijalni troškovi za sve što je Njemačka odradila i ležarina tijela dosad su se popeli na 1300 eura, a gdje je još sve ostalo. Kad sve bude sređeno, ivanićgradskom pogrebniku dat ću punomoć da ode po mog Mladena. Nisam planirala da će mi se ovako vratiti, u lijesu. Imao je planove i snove, a ostavljen je kao pas na klupi da umre - ogorčeno je zaključila majka ubijenog mladića koji, prema rezultatima istrage, nije bio žrtva razbojništva jer su uz njega pronađeni dokumenti, novčanik, mobitel... Neki od njegovih prijatelja sumnju, pak, bacaju na dugove i "propale" poslove s opijatima.

'Dva muškarca i žena granom ga izudarali po glavi?'

Obitelj Kranjčec svakodnevno pokušava doznati nove informacije o istrazi. Po njemačkim medijima se spominju nadzorne kamere koje su navodno snimile više osoba kako bježe s mjesta događaja. Također, tamošnji mediji pišu i kako je Mladen navodno zaspao na blokovima nedaleko od rijeke Elz te da su tijekom noći do njega došle tri osobe, među kojima i jedna ženska, i da su ga premlatile granom koju su otkinule s obližnjeg stabla. Nanesene su mu ozljede glave između oka i uha. Mladenova majka se nada da će policija riješiti slučaj i dati odgovor na pitanje zašto je ubijen njezin sin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:15