NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

MLADIĆ KOJI JE PREGAZIO GLUMCA ALEKSANDRA BOGDANOVIĆA OSUĐEN NA SEDAM I POL GODINA ZATVORA Jučer se rasplakao i tražio oprost od njegove obitelji

 
Branislav Smiljanić i kobni automobil
 Branislav Smiljanić / FACEBOOK

Sedam i pol godina zatvora, kazna je koju je danas u 11.30 sati izrekla Branislavu Smiljaniću (22) na osječkom Županijskom sudu sutkinja Vlasta Šimenić-Kovač za prometnu nesreću od čijih je posljedica preminuo glumac osječkog HNK Aleksandar Bogdanović (45).

To je točno polovica od maksimalne kazne koju mu je sud mogao izreći. Presuda je nepravomoćna. Sudsko vijeće smatra da je Smiljanić kriv za nesreću.

Pri odmjeravanju kazne sutkinja je kao otegotnu okolnost Smiljaniću navela to što je recidivist, što je već uhvaćen kako vozi bez vozačke dozvole, 2017. godine je već skrivio prometnu nesreću, ali i to što je pobjegao s mjesta nesreće.

Kao olakotne okolnosti u obzir mu je uzeto to što se pokajao, što je plakao, kao i dob. Nakon izricanja presude Smiljanić je vraćen u istražni zatvor.

Kad je čuo presudu Smiljanić se počeo tresti. Na izricanju presude bila je i Sena Krupić, nevjenčana supruga Aleksandra Bogdanovića i još nekoliko njegovih kolega iz osječkog HNK-a. Za “Jutarnji list” je po izricanju presude izjavila:

“Dobio je pola od maksimalne kazne, a počinio je ubojstvo. Što je još trebao napraviti da dobije maksimalnu kaznu. Sutkinja je rekla kako smatra da je poslala dobru poruku ovakvom presudom, međutim ja se s time ne slažem i žalit ćemo se na visinu kazne”.

Na izricanju presude bila je i Sena Krupić, Bogdanovićeva nevjenčana supruga ali i njegove kolege i kolegice iz osječkog HNK-a koji su došli čuti presudu mladiću koji je 21. prosinca prošle godine praktično pred kućnim pragom, na pješačkom prijelazu u Trpimirovoj ulici u Osijeku u 22,36 sati vozeći terenac Kiju Sorento oca svoje djevojke M. S. (18), koja je bila s njim u autu i bez vozačke dozvole, a što mu nije bilo prvi put, kao što mu to nije bila ni prva prometna nesreća koju je izazvao, naletio na Bogdanovića koji je upravo prelazio pješački prijelaz.

Nakon nesreće supruga poginulog glumca je u objavi na Facebooku, ali i u brojnim javnim istupima progovorila o odgovornosti roditelja mladića zbog toga što su sinu dozvolili da terencem vozi neprimjerenom brzinom po gradu tim više jer je otac optuženog mladića policajac.

Osim za izazivanje teške prometne nesreće Smiljanić je bio optužen i zbog nepružanja pomoći.

Prometno vještačenje pokazalo je da je Smiljanić vozio brzinom od 64 km/h. Unatoč jasno obilježenom pješačkom prijelazu i prometnoj signalizaciji, vozač nije usporio automobil, nego je nastavio voziti jednakom brzinom.

Suđenje Branislavu Smiljaniću počelo je jučer i u jednom danu je bio završen dokazni postupak. On je iznio svoju obranu, ispitana je njegova djevojka i suvozačica, potresni iskaz Sene Krupić, Bogdanovićeve supruge pročitan je u sudnici, ispitani su kao svjedoci sudskomedicinski i prometni vještak, te održani završni govori tužitelja i zastupnika oštećenih, te Smiljanićeva branitelja.

U svojoj je obrani Smiljanić je plačući u sudnici izrazio kajanje za koje supruga preminulog glumca smatra da je naknadno, pa je tako rekao:

"Osjećam se jako krivim. Neopisivo mi je žao što sam upropastio život njegove supruge i njegove djece, što sam se uopće odlučio na takvu glupost da sjednem u auto.

Svaku noć sanjam tu prometnu nesreću, ne mogu to izbiti iz glave, nikada si to neću oprostiti. Molim njegovu obitelj i njegovu djecu da mi oproste ako mogu.

Da mogu, sada bih postupio drugačije" dodao je rekavši kako je ideja da pobjegne s mjesta događaja bila isključivo njegova te da ga na to nije nagovorila njegova zaručnica Magdalena koja je bila s njime u autu.

"Pobjegao sam jer nisam znao što bih. To nije bila svjesna odluka. Bio sam u šoku" rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:27