DRAGO TADIĆ

MOĆNI OSJEČKI TAJKUN POBJEGAO U BOSNU I HERCEGOVINU! Osuđen je za podmićivanje sudaca Vrhovnog suda, no nema namjeru robijati u Hrvatskoj

 
Drago Tadić, u krugu: Branimir Glavaš
 HANZA MEDIA

Drago Tadić, bivši predsjednik uprave Osijek-Koteksa, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda radi ishođenja povoljnije presude za Branimira Glavaša, nije se 26. rujna 2018. godine javio na izdržavanje zatvorske kazne u Remetinec.

Štoviše, Tadić je prije tog datuma napustio Hrvatsku i skrasio se u susjednoj Bosni i Hercegovini, točnije u mjestu Kongora kod Tomislavgrada, dakle u susjedstvu Zdravka Mamića.

Putem svog odvjetnika Zdravka Dumančića, Tadić je, naime, 2. listopada uputio žalbu na rješenje suca izvršenja od 25. rujna 2018. kojim je odbijena njegova molba za odgodu odlaska na izvršenje kazne, a koju je podnio 20. rujna 2018.. U žalbi je Tadić također naveo da se nalazi u Bosni i Hercegovini, čiji je u međuvremenu postao državljanin te ima prebivalište u Kongori. Dodatno, Tadić je putem Ministarstva pravosuđa RH zatražio prijenos izvršavanja predmetne kazne zatvora u Bosnu i Hercegovinu.

Inače, Županijski sud u Zagrebu Tadiću je nedavno izvanredno ublažio dvogodišnju zatvorsku kaznu za tri mjeseca uz obrazloženje da su to učinili zbog njegova narušenog zdravstvenog stanja. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog suda odluku je donijelo temeljem medicinske dokumentacije i nalaza vještaka, a kako je njegovo zdravstveno stanje ocijenjeno ozbiljnim, a što nije bilo u vrijeme izricanja osuđujuće presude te stoga nije moglo biti cijenjeno kao olakotna okolnost, sada je donesena odluka da Tadić ima odslužiti godinu i devet mjeseci zatvora.

Tadić je, inače, upravo zbog zdravstvenih problema tražio i odgodu odlaska na izvršenje. Naime, prema priopćenju koje smo dobili sa Županijskog suda u Osijeku, osuđeniku je odlazak u zatvor odgođen do 26. rujna temeljem njegove molbe 'za odgodu izvršavanja kazne zatvora od radi nastavka liječenja bolesti 166 - Onkluzija i stenoza cerebralnih arterija koje nisu uzrokovale infarkt' i 'Sy cervicobrachiale utg., Lumboischialgia lat. Dex Acuta, Radioculopathia L5 et S1 lat. Dex., compresiva, Ay vertiginosum', odnosno obavljanja preporučenih terapija i medicinskih pretraga.

No, Tadić je 20. rujna podnio novu molbu za odgodu izvršenja 'radi nastavka liječenja dijagnosticirane bolesti '166 - Onkluzija i stenoza cerebralnih arterija koje nisu uzrokovale infarkt', to jest obavljanja preporučenih medicinskih pretraga i liječničkih pregleda. Uz molbu je podnio medicinsku dokumentaciju.

Sudac izvršenja tu je molbu odbio i Tadić se 26. rujna trebao javiti u zatvor, no kako to nije učinio, sud je izdao nalog PU Osječko-baranjskoj za sprovođenje osuđenika na izdržavanje kazne u Centar za dijagnostiku u Zagrebu.

- Do današnjega dana nije zaprimljeno izvješće PU Osječko-baranjske o rezultatima postupanja po navedenom nalogu, izvijestili su sa suda u Osijeku. Inače, Tadićeva nova žalba još nije dostavljena vijeću Županijskog suda u Osijeku na odlučivanje, budući da se nije vratila obavijest o uručenju tog rješenja osuđeniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:39