CRNA STRANA NOVALJE

MRAČNE TAJNE NAJPOZNATIJE HRVATSKE PLAŽE Gradonačelniku već puknuo film: 'Engleske bande ovdje dolaze svake godine, a imaju samo jedan cilj!'

 
S lijeva na desno: Očevid policije nakon ubojstva na Zrću; gradonačelnik Novalje Ante Dabo; tulum na Zrću
 CROPIX

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo danas je rekao da je zgrožen ne samo ubojstvom koje se na popularnoj plaži Zrće dogodilo u srijedu rano ujutro, već i s općim problemom raspačavanja droga gradom, kojem se mora stati na kraj. Podsjetimo da je u obračunu dviju bandi dilera nožem ubijen 26-godišnjak iz Velike Britanije, što je ponovno u fokus stavilo pitanje o sigurnosti popularnog odredišta za turiste i građane.

Novalja, 270618.
Policija kontrolira sva vozila na trajektnom pristanistu Zigljen na Pagu, u potrazi za ubojicom mladog drzavljanina Velike Britanije na Zrcu.
Na fotografiji: Policija zaustavlja vozila.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX

- Poznato je da unazad najmanje nekoliko godina bande engleskih dilera posjećuju otok ljeti da bi dilali drogu partijanerima koji dolaze iz cijelog svijeta - kaže gradonačelnik Novalje Dabo.

Specifičan problem pritom su, objašnjava Dabo, ampule i baloni helija koje se udišu, čime se mladi drogiraju, no one nisu ilegalne jer ne spadaju pod droge.

- Jako je važno da se te ampule i korištenje plina proglase ilegalnim - apelira Dabo.

Zanimljivo je da se na trend ambula i balona upozoravalo i ranije. Dileri u balone, naime, aparatom za šlag utjeruju plin i prodaju ga publici na partijima, a takva sredstva su u Britaniji zabranjena, za razliku od Hrvatske. To je razlog više zašto upravo strani, u prvom redu engleski dileri, koriste ovu priliku i "svojima" prodaju opasna sredstva.

Radi se o dušikovom oksidu, plinu koji je u uporabi u ugostiteljstvu i medicini. Nakon udisanja, plin izaziva euforiju, opuštanje i halucinacije. Obično se prodaje u malim metalnim spremnicima, iz kojih se pomoću raspršivača preoblikuje u “balon”. Među zdravstvenim problemima koje uzrokuje su sniženje krvnog tlaka, nesvjestica pa i srčani udar.

Novalja, 270618.
Rano jutros oko 5 sati ispred nocnog kluba Kalypso na plazi Zrce, nozem je ubijen mladi drzavljanin Velike Britanije a ozlijedjene su jos dvije osobe. U tijeku je policijski ocevid.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
CROPIX

Kako se u maloprodaji prodaju po cijeni od tridesetak kuna za kutiju s deset ampula, za balon plina dileri naplaćuju oko sto kuna.

Novalja već izdvaja velika sredstva u sigurnost tijekom turističke sezone, naglašava Dabo. Svaki dan stotine zaštitara i policije zaduženo je za red, a pojačana je i aktivnost tajnih službi.

Dodajmo da je ministar Davor Božinović jutros na izvanrednoj press konferenciji objavio da je osumnjičenik za ubojstvo državljanina Velike Britanije kraj kluba Kalypso uhićen u Zračnoj luci Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:33