SLUČAJ NA POLICIJI

MUKE SLAVONSKOG POLJOPRIVREDNIKA Na internetu pronašao jeftini kombajn, uplatio nekoliko tisuća eura, ali ubrzo je shvatio da nešto nije u redu...

 
 Hanza Media

Muškarac s područja Đakovštine potpuno je bio oduševljen nakon što je preko interneta, barem je on tako mislio, za samo par tisuća eura kupio kombajn. Međutim, euforija je brzo splasnula nakon što je shvatio da od kombajna neće biti ništa, a da su euri otišli u vjetar. Ili preciznije, u džep nekog prevaranta. 26-godišnjak iz Dragotina puna tri tjedna je čekao poljoprivredni stroj, ali kada je shvatio da on nikada neće stići, obratio se policiji.

Glas Slavonije doznaje da je kupnju velikog i skupog stroja dogovorio preko interneta s nepoznatim prodavačem u drugoj polovini studenoga prošle godine. Primivši predračun, obavio je uplatu, čekao da mu stigne kombajn i mislio kako je dobro prošao, kupivši ga za nekoliko tisuća eura (kombajni stari 20 godina koštaju oko 20 tisuća eura). Međutim, nesretni Slavonac ubrzo je shvatio da je prevaren i pokraden.

- Tijekom studenoga 2018. godine 46-godišnjak je preko interneta na području Đakovštine s nepoznatim počiniteljem dogovorio kupnju kombajna te je nepoznatom počinitelju uplatio nekoliko desetaka tisuća kuna. Kombajn mu nije isporučen, niti mu je vraćen novac. Tragamo za nepoznatim počiniteljem - stoji u kratkom priopćenju PU.

Iz policije su novinarki Glasa Slavonije otkrili da je riječ o klasičnoj prevari dovođenjem u zabludu, te da takve rabote nisu rijetkost. Uglavnom se vara s automobilima, a policija je u svom priopćenju navela i jedan svježi slučaj s pojačalom.

- Tijekom prosinca 33-godišnjak je u Osijeku preko internet-oglasnika dogovorio prodaju glazbenog pojačala s nepoznatom osobom u Zagrebu. Počinitelj mu je poslao fotografiju potvrde o uplati nekoliko tisuća kuna te mu je 33-godišnjak poslao pojačalo, nakon čega je utvrdio da mu novac nije uplaćen. Tragamo za nepoznatim počiniteljem - navodi policija.

Veliki poljoprivrednici iz Đurđanaca pokraj Đakova, obitelj Markić, i sami često poljoprivrednu mehanizaciju kupuju preko interneta. Saša Markić kaže kako su svjesni da rizik pritom postoji, no da postoje načini kako biti siguran da će kupoprodaja završiti na zadovoljstvo obiju strana.

- Svjesni smo rizika, no mi svaku kupnju uvijek prethodno dobro provjerimo. Radimo samo s tvrtkama o kojima se informiramo od drugih, a pratimo i njihove službene stranice, tražimo garanciju, raspitamo se kako posluju i drugo. Jer, kupnja preko interneta bude povoljnija i više tisuća eura. Posljednje što smo kupili je traktor - kupili smo ga preko interneta od jedne tvrtke za 16.000 eura, a inače je 30.000 eura - kaže Saša Markić.

- Uvijek dobro prođemo, ali smo oprezni, a to znači da privatni oglasi preko interneta ne dolaze u obzir, samo oglasi tvrtki koje možemo provjeriti - kaže Saša Markić za Glas Slavonije.

Ovi su poljoprivrednici preko interneta silokombajn kupili za 50.000, a prskalicu za 15.000 eura. I sami znaju za primjere gdje su ljudi nasjeli na privatne oglase na internet-oglasnicima i ostali bez velikih novčanih iznosa.

- Prije desetak dana čovjek iz Slavonskog Broda tako je planirao kupiti Mercedes i uplatio 25.000 eura. Došao je na naznačenu adresu, a ondje ni prodavača ni Mercedesa - kaže Markić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:31