VELIKA AKCIJA

Na području Dubrovnika privedeno šest osoba zbog mita i ilegalne gradnje, među njima i građevinska inspektorica

Sumnja se da je inspektorica prikrila protupravnu gradnju, a što je kasnije utvrđeno nadzorom ovlaštenih osoba
Proviđenje, ilustracija
 Vlado Kos/Cropix

Dvomjesečno kriminalističko istraživanje djelatnika riječkog PNUSKOK-a u koordinaciji s dubrovačkim tužiteljstvom rezultiralo je privođenjem šest osoba u dobi od 35 do 67 godina zbog koruptivnih kaznenih djela protiv gospodarstva.

Istražitelji sumnjaju da je 60-godišnji čelnik jedinice lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije počinio dva kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, a potom i kaznena djela protupravne gradnje te primanja mita. Dvojicu, pak, direktora poduzeća, čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave, stare 35 i 47 godina se sumnjiči da su zlorabili povjerenje u gospodarskom poslovanju te počinili povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. U tom koruptivnom lancu 'brke je omastio' i 61-godišnji voditelj jednog splitskog obrta koji je dao mito, dok se za 67-godišnju građevinsku inspektoricu sumnja da je tri puta zlorabila svoj položaj i ovlasti. A u konačnici niti 66-godišnji investitor nezakonite gradnje na pomorskom dobru nije zaobiđen, nego je prijavljen za protupravnu gradnju.

- Sumnja se da su 60-godišnjak, 35-godišnjak i 47-godišnjakinja od kraja svibnja 2016. do početka srpnja 2019. godine nezakonito prikazivali prihode i rashode iz poslovanja poduzeća čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave. Navedeno je uzrokovalo gomilanje dugovanja iz poslovnog odnosa jednog od poduzeća prema jednom dobavljaču i nastavno preuzimanje i vraćanje istog duga po jedinici lokalne samouprave u iznosu od preko 1,4 milijuna kuna, kao i prijenos cjelokupne djelatnosti i osnovnih sredstava poduzeća čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave na vjerovnika - kažu iz Ravnateljstva policije.

Također sumnjaju da je 60-godišnjak iskoristio svoj položaj tijekom i nakon ugovaranja poslovne suradnje po provedenom javnom natječaju sa 61-godišnji splitskim obrtnikom, s kojim je i privatno povezan. Dogovorio je s njime da će, sumnja policija, njegov obrt odraditi radove na adaptaciji njegova stambenog objekta te nabaviti građevinski materijal bez naknade.

- Navedeno je obrt i učinio, a 60-godišnjak je građevinske radove obavio bez pravomoćne i izvršne građevinske dozvole, dakle protupravno. Vezano uz to, 67-godišnjakinja tijekom provedbe inspekcijskog nadzora nije utvrdila sumnje u počinjenje kaznenog djela protupravne gradnje koje je počinio 60-godišnjak, prikrivajući to tako da je za izvedene građevinske radove investitor morao imati građevinsku dozvolu, a što je utvrđeno naknadnim nadzorima ovlaštenih osoba nadležne građevinske inspekcije - dodaju još iz policije.

Zanimljivo je i da je od 60-godišnjak, dalje, "od sredine listopada 2017. do kraja svibnja 2021. godine u svojstvu čelnika jedinice lokalne samouprave donio 10 odluka kojima je ovlastio fizičke i pravne osobe za sanacije pomorskog dobra, koji je proglašen parkom prirode, da izvedu o svom trošku, a na temelju nepotpunih zahtjeva stranaka i bez da su zahtjevi bili predviđeni godišnjim planom upravljanja pomorskim dobrom". Na taj im je način neosnovano, bez ishođenja potrebnih dokumenata i dozvola, omogućio izvođenje građevinskih radova na pomorskom dobru u vlasništvu Republike Hrvatske.

Poduzetni 66-godišnjak je stoga, tijekom 2019. nezakonito i bez građevinske dozvole, izveo građevinske radove na pomorskom dobru - dogradio je postojeću rivu, izgradio bazen za jastoge, drveni podest i nadstrešnicu. Ni toga puta, 67-godišnja građevinska inspektorica prilikom obavljanja inspekcijskog pregleda "nije vidjela" nezakonite radnje pa je time prikrila protupravnu gradnju, a što je kasnije utvrđeno nadzorom ovlaštenih osoba nadležne građevinske inspekcije.

Ni u ovoj pohlepnoj peripetiji nije moglo proći bez gubitka prava na sufinancirana sredstva. Otkriveno je da je 60-godišnjak tijekom kolovoza 2019. godine zaključio ugovor o izvođenju radova na uređenju prometnica s poslovnim partnerom s područja Vrgorca, a za što je projekt izgradnje bio sufinanciran u visini 98% ukupnog iznosa ugovorenih radova po Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Od navedenog ugovorenog posla je izvođač radova neosnovano odustao svega tri dana od ugovorenog roka za završetak radova, nakon čega 60-godišnjak kao čelnik jedinice lokalne samouprave nije poduzeo ugovorne mogućnosti za naplatu nastale štete u iznosu od 24.441 kuna.

- Iz navedenog je razloga jedinica lokalne samouprave za isti projekt izgubila i pravo na sufinancirana sredstva u iznosu od 480.000,00 kuna bez PDV-a. Nakon dovršenog kriminalističkog policijski službenici su protiv osumnjičenih osoba podnijeli kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu - zaključuju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:11