UNOSAN BIZNIS

NA ŠVERCU STRANACA ZARADILI 72000 € Među uhićenima i bivši vojni policajac poznat po švercu 30 kg heroina, šef skupine mladić s bogatom krim karijerom

 
Vladimir Štitić (lijevo), Marko Babić (desno)
 Dragan Matić, Mario Pušić, Robert Fajt / HANZA MEDIA

Petorica Karlovčana ilegalno su u prošloj godini Hrvatskom prošvercala čak 469 migranata, na čemu su zaradili 71.950 eura i 6400 kuna. U optužnici koju je protiv njih pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao USKOK navodi se da su “kaznena djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja” počinili u 54 navrata od 5. lipnja do 10. kolovoza prošle godine.

Prvookrivljeni Marko Babić (31) bio je mozak operacije, terete ga da je “u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi preuzimanja, prijevoza i prebacivanja većeg broja stranih državljana iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, a potom u Sloveniju”. Njegovi pomagači bili su Domagoj Mikšić (29), Nikola Babić (21), Mladen Šprajcar (56) i Vladimir Štitić (51). Svi su, osim Nikole Babića, u pritvoru, a u optužnici USKOK traži da se on za svu četvoricu produlji.

Migrantski val

Zanimljivo je da su petorica okrivljenika Karlovačkom županijom tijekom malo više od dva mjeseca “prošvercala” dvostruko više migranata nego što ih je uspjela zaustaviti karlovačka policija. U prošloj godini oni su u ilegalnom prelasku državne granice evidentirali 202 osobe. Policije BiH i Slovenije bilježe pet puta više migranata koji napuste (BiH), odnosno uđu u njihovu zemlju (Slovenija) preko tranzitne Hrvatske nego što ih evidentira hrvatska policija.

HANZA MEDIA

Vlasti i mediji u susjednim državama ovaj migrantski pravac nazivaju novom južnom migrantskom rutom, a hrvatski MUP tvrdi da se tu još uvijek radi o pojedinačnim slučajevima ilegalnih prelazaka granice, a ne o migrantskom valu.

Vodeni put

Hrvatski koridor počinje u pograničnim naseljima nedaleko od Velike Kladuše (BiH) i dugačak je 70 kilometara cestovnim pravcima do rijeke Kupe, koja je prirodna granica Republike Hrvatske i Slovenije u Karlovačkoj županiji. Oni siromašniji odlučuju se na pješačenje koje traje tri dana, a onim imućnijima putovanja organiziraju krijumčari poput Babića i njihove grupe. U pravilu, dovezu ih do obale Kupe i prstom im pokažu slovenske brežuljke.

HANZA MEDIA

Kontrole ovog dijela su rigorozne, a provode ih mješovite ophodnje hrvatsko-slovenskih policijskih timova. Zbog toga krijumčari u posljednje vrijeme sve manje žele riskirati pa migrante ostavljaju pored Mrežnice ili Korane, uvjeravajući ih da je pred njima zapravo Kupa. Rijeku nastoje preplivati, pregaziti na slapu ili preveslati u čamcu. Zabilježena su dva utapanja u ovoj godini, a jedno tijelo Kupa još nije izbacila.

HANZA MEDIA

Barem trojica od petero optuženika imaju podeblje dosjee, a među njima prednjači prvookrivljeni Marko Babić, koji se kao dijete s obitelji iz BiH doselio na područje Krnjaka.

Šef skupine

Prvo je počeo krasti stvari pa domaće životinje po selima, koje je potom preprodavao. U dobi od 20 godina pokušao je ubiti policajca u karlovačkom predgrađu Mostanje jer ga je naljutila gužva na cesti. Svojom Opel Vectrom krenuo je na policajca koji se spasio skokom u stranu. Policajac je pojurio za njim. Marko je zaustavio svoj auto, okrenuo se za 180 stupnjeva, potom opet stisnuo papučicu gasa i krenuo prema njemu.

Policajac je izvadio pištolj i zapucao u zrak, a Babić je stisnuo kočnicu kada je na dva metra od vjetrobranskog stakla vidio cijev policijskog pištolja uperenog mu u glavu. Samo godinu ranije karlovačku policiju digao je na noge divljanjem autom po gradskim ulicama, a uhićivali su ga i zato što je na sajmu u Draganiću seljacima odojke plaćao krivotvorenim eurima.

HANZA MEDIA

Prije dvije godine uhićen je pod sumnjom da je s Alenom Kovačevićem sudjelovao u ubojstvu siromaha Ivana Zidarevića (50) u kafiću u Belajskim Poljicama. Optužnica je kasnije za ovo kazneno djelo podignuta samo protiv Kovačevića, no obojica su, zajedno s Danijelom Mikšićem, drugookrivljenikom iz ovog slučaja, optužena za nanošenje teških ozljeda Jurici Udoroviću u tučnjavi koja je prethodila tom ubojstvu.

Odmah nakon izlaska iz pritvora Babić je optužen i za prijetnje ubojstvom. Vladimir Štitić je bivši vojni policajac koji je 1995. bježao policiji nakon što su ga u Delnicama zaustavili sa 32 kilograma heroina. Bio je u bijegu šest godina, a nakon odsluženja kazne nastavio se baviti preprodajom droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:20