NESREĆA U BILJANIMA DONJIM

MINISTAR KRSTIČEVIĆ NAKON TRAGEDIJE KOD ZADRA PRED TV KAMERAMA IZNENADA PODNIO OSTAVKU! Načelnik Glavnog stožera otkrio identitete poginulih pilota

Ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je podnio ostavku nakon pada vojnog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra
Prizori s mjesta nesreće zrakoplova (lijevo i desno); ministar obrane Damir Krstičević
 Luka Gerlanc / CROPIX

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku održala se konferencija za medije na kojoj su objavljene informacije o padu vojnog školskog aviona ZLIN u kojem su smrtno stradali instruktor i kadet, i na kojoj je ministar obrane Damir Krstičević podnio ostavku.

- Tijekom redovnog i planiranog leta u sklopu trenažnih aktivnosti došlo je do pada školskog aviona ZLIN u području Biljana Donjih. Odmah po dobivanju informacija o nesreći, poduzete su sve mjere traganja i spašvanja.

Dolaskom na mjesto nesreće mogli smo konstatirati da su u padu aviona stradala dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, instruktor Marko Novković i polaznik letačke obuke Luka Jagatić.

Razlozi pada aviona nisu poznati - kazao je viceadmiral i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Robert Hranj.

Zemunik, 070520.
U vojnoj bazi Zemunik odrzana je konferencija za novinare ministra obrane Damira Krsticevica povodom nesrece vojnog skolskog aviona u Biljanima donjim. 
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

- Izgubili smo dvojicu pripadnika HRZ-a, kolegu natporučnika Marka Novkovića i kolegu koji je to trebao postati Luku Jagatića.

Nažalost, let je završio tragično pola sata od polijetanja. Detalji istrage će pokazati što se dogodilo. Avion ZLIN 242 L nalazi se u HRZ-u od 2007. godine, avion je siguran i pouzdan, nikad nismo imali slučajeve otkaza s tim avionima.

Kolega Novković je iskusan pilot, član grupe Krila oluje s osamsto sati naleta. Samim tim što je član elitnog društva u Krilima oluje dovoljno govori o njegovom iskustvu.

Kolega Jagatić se nalazio na prvom razdjelu letačke obuke i ovo je bio let na kojem je on nakon prvog samostalnog leta se nalazio na razdjelu temeljnog i akrobatskog letenja.

Letačka obuka je bila nastavljena prema planu. Volio bih naglasiti i izraziti sućut obiteljima i najbližima dvojice kolega i nadam se da će buduća istraga rasvijetliti sve okolnosti ovog događaja - kazao je načelnik stožera 93. krila Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) pukovnik Boris Panić.

Zemunik, 070520.
U vojnoj bazi Zemunik odrzana je konferencija za novinare ministra obrane Damira Krsticevica povodom nesrece vojnog skolskog aviona u Biljanima donjim. 
Na fotografiji: nacelnik stozera 93. krila Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) pukovnik Boris Panic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
Načelnik stožera 93. krila Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) pukovnik Boris Panić

Naime Jagatić je, kako je kazao Panić, prošao obuke selekcijskog letenja i svoj prvi samostalni let s najvišim ocjenama te se radilo o izuzetnom kadetu.

- Dobili smo informaciju oko četiri sata da se dogodila nesreća. Odmah po dobivanju te informacije sam krenuo s načelnikom glavnog stožera, admiralom Hranjom ovdje u Zemunik.

Tijekom puta čuo sam se sa predsjednikom, s predsjednikom Vlade i njih sam izvijestio o ovom događaju.

Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika. To je teško svakom ministru obrane pa i svakom zapovjedniku u Hrvatskoj vojsci.

Kao što znamo, prije tri mjeseca isto smo imali zrakoplovnu nesreću s helikopterom Kiowa Warrior gdje smo izgubili dva mlada života.

Ono što je važno je da sve bude istraženo, govorim cijelom sustavu da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni.

Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti temeljitu istragu o ovom događaju.

Kao što ste čuli od načelnika glavnog stožera, naložio sam i njemu da isto formira i svoje povjerenstvo upravo s ciljem da se istraže sve vojne okolnosti od sustava obuke, linije vođenja zapovijedanja i svega onoga što se treba istražiti i provjeriti.

Naša zadaća je da budemo sa obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku te sve ono što znamo i možemo.

Želim kao ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima Hrvatskog raznog zrakoplovstva i cijeloj vojsci.

Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku. S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane - kazao je Damir Krstičević.

Zemunik, 070520.
U vojnoj bazi Zemunik odrzana je konferencija za novinare ministra obrane Damira Krsticevica povodom nesrece vojnog skolskog aviona u Biljanima donjim. 
Na fotografiji: ministar Krsticevic.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Kako javlja N1, ministar je udaljeno od mikrofona novinarima kazao kako nije obavijestio premijera Andreja Plenkovića o ostavci.

Kako piše Dnevnik.hr, iako je Krstičević obavijesto predsjednika Zorana Milanovića o nesreći u Zadru, nije mu spominjao ostavku. Milanović će se sutra očitovati o ostavci ministra Krstičevića.

- Avion je bio ispravan, na svim našim avionima i helikopterima se provode probe i održavanje koje je redovito.

Ovaj avion nažalost nema crnu kutiju u onom smislu riječu koje vi očekujete. On ima uređaj koji bilježi parametre leta ali su oni šturi i vidjet ćemo što će istraga dalje pokazati.

Avion u letu nije imao pratnju, nalazio se u samostalnoj zoni Donje Biljane u kojoj je trebao biti i bio je sam - rečeno je na konferenciji.

Na pitanje o istrazi u slučaju pada helikoptera Kiowa, na konferenciji je rečeno da istražno povjerenstvo još uvijek radi svoj posao.

- To je jedno neovisno tijelo koje ne možemo znati kakve informacije trenutno imaju.

Na početku samog rada povjerenstva rečeno je da taj posao može trajati između 12 i 18 mjeseci.

Svjedok: Čuo se udarac u zemlju, a zatim eksplozija

Podsjetimo, dvojica pripadnika Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva, kadet i instruktor, smrtno su stradali kada se trenažni zrakoplov na kojemu su provodili obuku, danas oko 16 sati srušio u blizini zrakoplovne baze u zadarskom Zemuniku.

Trenažni zrakoplov Zlin 242 L Aerobatic, iz za sada nepoznatih razloga srušio se na području Biljana Donjih, te je pri udaru u tlo eksplodirao i zapalio se.

Mještani Biljana Donjih navikli su na zvuk vojnih aviona pa danas nisu posebno obraćali pozornost na nebo iznad njih. Igrom slučaja nesreći je svjedočio jedan od mještana dok je pred kućom čistio ribu.

Za RTL je ispričao kako je to izgledalo: ''Avion se okretao u zraku, izvodio akrobacije. U jednom momentu čuo sam da se ne čuje nikakav zvuk, no on je i dalje bio u zraku. Samo desetak sekundi kasnije čuo se udarac o zemlju, a nedugo zatim i eksplozija."

Mirnodopske nesreće letjelica HRZ-a

21. 4. 1995. - na vježbi kod Gašinaca pao MiG-21. Poginuo je pilot bojnik Zlatko Mejaški

14. 8. 1996. - kod Donje Lomnice tijekom rutinskog leta srušio se MiG-21. Poginuo je pilot Ivan Bosnar

9. 7. 2007. - na helidromu u Vukovaru pri uzlijetanju je pao helikopter Mi-8 MTV1. Poginuli su aviomehaničar Juraj Ruškač i dvije osobe na zemlji, vozač Vjekoslav Ljubo te desetnica Ljubica Perišić koja je naknadno podlegla ozljedama. Teško je ozlijeđen sadašnji ministar obrane Damir Krstičević, a tri osobe lakše. Optužili su pilota Roberta Garića

23. 9. 2010. - na vježbi kod Plaškog sudarila su se dva MiG-a. Piloti su se uspješno katapultirali, a krhotine su ozlijedile ženu na tlu. Piloti su oslobođeni

5. 8. 2014. - pri povratku s proslave Oluje nad Kninom kod Donje Lomnice srušio se MiG-21. Pilot pukovnik Stanko Hrženjak izbjegao je udar u kuće, katapultirao se i preživio

27. 1. 2020. - tijekom trenažnog leta kod Zlarina srušio se helikopter Kiowa. Poginuli su bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina. (Dušan Miljuš)

Milanović: Radi se o strašnom i nenadoknadivom gubitku

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u četvrtak izgubili život u nesreći vojnoga školskog aviona Zlin tijekom redovnog obučnog leta.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u riječima sućuti obiteljima poginulih pilota istaknuo je kako je to "strašan i nenadoknadiv gubitak ne samo za njihove obitelji, nego i za prijatelje i kolege iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i za Oružane snage Republike Hrvatske. (Hina)

Premijer izrazio sućut obiteljima

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u četvrtak izgubili život u nesreći vojnoga školskog aviona ZLIN tijekom redovnog obučnog leta u mjestu Biljane Donje.

"Izražavam najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. Ministarstvo obrane će formirati stručno povjerenstvo koje će utvrditi sve okolnosti nesreće", napisao je premijer na Twtitteru. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:10