SIGURNOST Ured za suzbijanje droga

NAJPOZNATIJA SVJETSKA AGENCIJA ZA OBRAČUN S NARKO MAFIJOM STIGLA U ZAGREB Jača suradnja i učinkovitija borba protiv droge

 HANZA MEDIA/zagreb.usembassy.gov

DEA, (Drug Enforcement Administration) najpoznatija svjetska agencija za suzbijanje krijumačarenja droge, američka savezna agencija za suzbijanje krijumčarenja droge otvorila je svoj ured u Veleposlanstvu SAD u Zagrebu u Buzinu.

Otvaranje ureda 8. studenog je kratko zabliježeno na službenoj stranici američkog veleposlanstva i na Twitter profilu veleposlanice Juliete Valls Noyes prošlo je bez prisustva javnosti. DEA ima 92 ureda u 70 zemalja svijeta, zagrebački Ured je 17. ured DEA-e u Europi.

DEA-a sa hrvatskom policijom surađuje od njezina osamostaljenja. Njezinu akademiju pohađalo je nekoliko hrvatskih policajaca, među njima i bivši šef PNUSKOK-a Mario Bertina.

Tijekom više od dva desetljeća suradnje realizirano je niz zajedničkih akcija, a neke od najznačajnijih su bile "Balkanski ratnik" te zapljena rekordnih 336 kilograma s jahte Adelante blizu Rovinja 14. rujna 2003. godine koju je vodio ured DEA-e u Miilanu, a kada je uhvaćen hrvatski jet-setter Draško Čubrilović koji je osuđen na 25 godinu zatvora, a zanimljivo je da je suđenje u Puli pratio agent DEA-e iz Milana.

Nekoliko uspješnih akcija hrvatska policija realizirala je i sa bečkim uredom DEA-e.

DEA, je uz FBI, CIA-u, te lokalne policijske urede vjerojatno jedna od najzastupljenijih u američkim krimninalističkim filmovima i serijama. Jedan od najpoznatijih je Traffic američki igrani film režisera Stivena Soderberga iz 2000. godin, dobitnik je Oskara za najbolju režiju, montažu, najbolji adaptirani scenario i najbolju sporednu mušku ulogu.

Slogan agencije je „Toug work, vital mission“ (težak rad, životna misija). U jednom od dvaju nebodera u kojima je sjedište DEA-e u Washingtonu je i suvenirnica u kojoj se mogu kupiti brojni suveniri, knjige, privjesci, odjevni predmeti i razne druge memorabilije sa oznakom agencije i vrlo je posjećena.

Posebnu počast DEA odaje agentima poginulima na dužnosti, a jedan od najpoznatijih je Enrique S. "Kiki" Camarena Salaza (38), rođeni Meksikanac, tajni agent i bivši marinac koji se kao prikriveni istražitelj „Kiki“ infiltrirao u meksičke narko-kartele. Narkomafija ga je otela i ubila nakon okrutne torture a njegovo tijelo je nađeno 7. veljače 1985. godine.

Camarenin život bio je inspiracija nekolicini redatelja serija i filmova, a njegov život bio je predložak i poznatom talijanskom piscu o mafiji Robertu Savianu za knjigu „Zero, Zero“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 04:51