NAJVEĆI STUPANJ SIGURNOSTI

NAJPOZNATIJI HRVATSKI OSUĐENIK USKORO NAPUŠTA ZATVOR Srđana Mlađana vode na varaždinski sud, sigurnosne mjere koje se pripremaju su bez presedana

Najveći stupanj sigurnosti i tajna trasa za Srđana Mlađana koji svjedoči na suđenju ubojici
 Robert Belošević / CROPIX

Prvi put otkako je u specijalnom tretmanu lepoglavske kaznionice, trostruki ubojica Srđan Mlađan u četvrtak će napustiti zatvor zbog čega je već u varaždinskom Županijskom sudu na snazi visoki stupanj sigurnosti. Tjelesno najbolje spremni pravosudni policajci, interventna policija, poseban plan osiguranja, tajnost trase kojom će ga se voziti od kaznionice do sudnice, spuštanje rasprave u prizemlje u veću dvoranu i radi sigurnosti, ali i radi interesa medija, samo su neke od vidljivih i nevidljivih mjera osiguranja koje će pratiti najpoznatijeg hrvatskog osuđenika.

Naime, u utorak je u varaždinskom Županijskom sudu počelo suđenje ubojici Dariju Šišakoviću (29) koji je 19. ožujka 2015. u kaznionici više puta utegom udario u glavu Roberta Matanića, jednog od egzekutora Ive Pukanića i Nike Franjića i praktički ga učinio doživotnim invalidom. Svjedok tog napada na Matanića bio je i Srđan Mlađan te je on predložen za svjedoka, pa je prema planu rasprave njegovo svjedočenje predviđeno za četvrtak.

S obzirom na to da je i u zatvoru pod posebnim režimom osiguranja, te da slovi kao neprikosnoveni autoritet među zatvorenicima, Šišaković je također doveden u utorak na suđenje u lancima i s lisicama na rukama i nogama, a uz njega sjedila su dvojica pravosudnih policajaca. Šišaković je u Lepoglavi jer je s 31 ubodom nožem 2011. godine u Zagrebu ubio profesoricu sociologije i kroatistike Dijanu Ćulibrk (31).

Šišaković i Matanić u zatvoru su bili u dobrim odnosima, a 19. ožujka Mlađan je trčao dvorištem kaznionice dok je Matanić na klupi za bench vježbao s utezima i kad se podigao u sjedeći položaj Šišaković ga je udario utegom u glavu. Matanić je mjesecima nakon napada bio u komi, praktički je vegetirao, ali se na iznenađenje svih, pa i liječnika, uspio oporaviti od teške ozljede.

Najpoznatiji hrvatski osuđenik Srđan Mlađan, iako je iza rešetaka već više od 20 godina, nije nikad dobio izlaz, upravo zato što ga se smatra jednim od najrizičnijih zatvorenika. On je 3. siječnja 1998. godine u Sisku ubio srednjoškolku Elizabetu Šubić, a nekoliko dana nakon toga 7. veljače 1998. godine ubio je sisačkog umirovljenika Petra Jančića.

Trag koji je policiju doveo do ubojice bio je i podatak iz jedne sisačke videoteke da je Mlađan čak 52 puta posudio film "Rođeni ubojice". Nakon što je pušten na vikend iz kaznionice u Požegi nije se vratio, nego je u Zagrebu opljačkao banku u Zvonimirovoj ulici, a pri pokušaju uhićenja 18. veljače 2002. godine ubio je policajca Milenka Vranjkovića Kinga, nakon čega je pobjegao i u zagrebačkoj Koellorovoj ulici zatočio maku s dvoje djece, te se predao nakon višesatnih pregovora s policijom.

U sudnici zagrebačkog Županijskog suda 23. rujna te godine nasrnuo je na svoju sestričnu, pa su ga svladali pravosudni policajci, a zaprijetio je tada da će joj se osvetiti kad izađe iz zatvora. Sada vrijeme u zatvoru provodi "bildajući"; uglavnom ga posjećuje majka, pridržava se kućnog reda i ne radi nikakve ekscese, a "monstrumu iz Siska" kako su ga prozvali mediji, kazna istječe 2027. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:59