KAO U KAFKINOM ROMANU

Najsiromašnija zemlja na svijetu: Hrvat uhapšen i optužen za terorizam jer je snimao katedralu!

Pedesettrogodišnji Vladimir Šplajt iz Osijeka nakon tri dana i dvije noći provedene u zatvoru istočnoafričke države Burundi trenutačno se nalazi u "kućnom" pritvoru hotela u Bujumburi, u kojemu čeka pomoć hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji.

Šplajt, inače poznat po avanturističkom duhu i čestim turističkim putovanjima po egzotičnim zemljama svijeta, ovoga je puta obilazio Tanzaniju, nakon čega je odlučio na nekoliko dana skrenuti do susjedne i najsiromašnije zemlje svijeta Burundi. U njoj je posjetio glavni grad Bujumbura, gdje je, kako je kazao u telefonskom javljanju jednom lokalnom radiju u Osijeku, naišao na predivnu katedralu koju je za uspomenu želio i fotografirati.

Samo što je uspio "ispucati" nekoliko snimaka, odjednom se našao u okruženju lokalnih policajaca, koji su ga iz njemu posve nerazumljiva razloga priveli u postaju policije. Ondje mu je rečeno da ga se sumnjiči za pokušaj terorizma.

Špljat je uspio stupiti u kontakt s hrvatskim veleposlanstvom u Pretoriji, gdje mu je obećana pomoć. U zatvoru je, međutim, zadržan puna tri dana i dvije noći nakon čega je, vjerojatno zbog reakcije hrvatskog veleposlanstva, uz jaku policijsku pratnju sproveden u hotel, gdje mu je naređeno da ostane dok se njegov slučaju potpuno ne razjasni.

Iako je protekao i četvrti dan otkad je zatočen, konkretne pomoći nema, a pred hotelom u kojemu je smješten neprestano se nalazi 6 policajaca. Osječanin ne gubi nadu niti strahuje, jer je siguran kako je uspio uvjeriti policiju Burundija da se radi o nesporazumu te da je njegov dolazak u njihovu zemlju bio isključivo turistički.

S obzirom da se radi o najsiromašnijoj zemlji svijeta, koju učestalo opterećuju međuetnički sukobi, nije niti čudo da dolasci stranaca izazivaju pažnju policije i vojske, koja je ondje u stalnoj ratnoj pripravnosti. Šplajt je osječkoj javnosti poznat i kao nekadašnji županijski vijećnik iz redova osječkih liberala, ali i kroz verbalne sukobe sa svojim neistomišljenicima, koje je okrivljavao za neke neuspjehe u poslu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:57