UŽIVA U UBIJANJU

Talibanski terorist: Stavite jogurt u bombu pa je psi i detektori neće prepoznati

Prvoga dana škole, prisjeća se Naimatullah, mula je stajao pred učenicima i pitao ih žele li biti bombaši samoubojice ili stručnjaci za bombe
 Screenshot: YouTube

LONDON - Htio sam izrađivati bombe. Samoubilački napad možete izvesti samo jednom. U svojoj profesiji, pak, mogu živjeti dulje i ubijati više - objasnio je svoj izbor 25-godišnji stručnjak afganistanskih talibana za izradu bombi.

Mladi Paštun, koji se novinaru londonskoga Sunday Timesa predstavio samo kao Naimatullah, u afganistanskoj pokrajini Kost vodi deseteročlanu bombašku jedinicu, a jednom godišnje u talibanskim kampovima za obuku u Pakistanu borce osposobljava za izradu improviziranih eksplozivnih naprava. Novinar je napisao da je izgledao kao da mu je neugodno što sjedi sa zapadnim “nevjernicima”, a odbio je otkriti svoje pravo ime i izbjegavao ga pogledati u oči.

- Uživam ubijati strane vojnike. Služim svom Bogu i svojoj naciji i obučavam druge da čine isto - rekao je britanskom novinaru.

Nevjernici u domovini

Sin je običnog seljaka, kojega je otac poslao u medresu u Sjeverni Waziristan.

- Mule bi nam rekli da su nevjernici upali u našu domovinu. Nisu došli radi obnove, to je laž. Došli su samo da bi uništili zemlju i ubijali muslimane - ispričao je.

Samo nekoliko mjeseci poslije toga pridružio se talibanima koji su ga zatim, jer je bio dobar vojnik, poslali u novu medresu, u Pakistanu. Prvoga dana škole mula je stajao pred učenicima i pitao ih žele li biti bombaši samoubojice, vojnici ili stručnjaci za bombe. Naimatullah je danas i sam učitelj - jedan od najmanje stotinu koji regrute obučavaju kako sastaviti različite vrste improviziranih bombi, od nagaznih do poteznih i onih koje se aktiviraju mobitelom. Učenicima savjetuje da bombe polože u čvrsto tlo i dodaju im neeksplodirane dijelove granata ili posude s benzinom kako bi eksplozija bila što razornija. Tajni sastojak njegovih bombi je - jogurt. - Umiješamo jogurt na vrh eksploziva - rekao je te dodao da to pomaže sakriti bombu od detektora, a može zavarati i pse obučene za pronalaženje eksploziva.





Umjetno gnojivo iz donacije

Katkad doda i umjetno gnojivo iz američkih donacija, koje je lako kupiti na bazarima u Afganistanu. Eksploziv krijumčari iz Pakistana. - U drugim provincijama, poput Helmanda, koristi se mnogo stvari domaće proizvodnje, ali nama je Pakistan na 20 minuta vožnje. Zašto bismo riskirali izrađivanjem eksploziva kada jednostavno možemo prijeći granicu i dobiti ga gotovog? - rekao je.

Obuka talibana za postavljanje bombi traje kratko, a obuka vojnika koji se bave deminiranjem traje sedam godina pa vojni stručnjaci kažu da je riječ o problemu koji će se teško riješiti i koji postaje sve gori. U Afganistanu je 2007. bilo 2600 napada improviziranim bombama, a samo u siječnju ove godine - tisuću.





Ubijen talibanski vođa u Kandaharu

KABUL - Jedan od talibanskih vođa ubijen je u zračnom napadu NATO-a u Kandaharu, provinciji na jugu Afganistana. Haji Amir, drugi čovjek talibana u Kandaharu, pobjegao je iz zatvora 2008. u Pakistan, a u travnju se vratio kako bi zapovijedao u borbi protiv snaga afganistanske vlade i NATO-a. Amir, objavile su snage ISAF-a u svom priopćenju, poginuo je uz nekoliko suboraca u okrugu Panjwayi. Nemirna provincija bila je neslužbeno središte militanata za vrijeme njihove vladavine između 1996. i 2001., a napadi na pobunjenike provode se uoči velike ofenzive kojoj je cilj izbrisati militante do kraja godine. A. H.









Broj do sada poginulih vojnika NATO-a

SAD 1087

Velika Britanija 289

Kanada 145

Njemačka 43

Francuska 42

Danska 31

Španjolska 28

Italija 24

Nizozemska 24

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:14