ISTRAGA TRAJE

'Nakon napada smo dobili niz poruka koje potiču na mržnju'

Kazneno ćemo prijaviti 11 osoba, a prekršajno njih šest, kažu iz Zagreb Pridea u čijoj je organizaciji sinoć održan mirni prosvjed na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu
 Marko Todorov / CROPIX

- Čuo sam zvuk, jači od zvuka loma boce, i to mi je privuklo pozornost. Nakon toga se sve odvilo u sekundi: nisam mogao disati, koža me počela peći. Ljudi su se u panici bacali iza šanka, razbijali prozore, nastao je stampedo. Zgrabio sam prijatelja za ruku i povukao ga prema WC-u. Mislio sam da ćemo tamo moći disati, no nismo mogli ni ući, jer su i drugi došli na istu ideju kao i ja - počinje svoju priču Marko Mišković (24), student modnog dizajna, koji je u subotu navečer s društvom došao na zabavu u klub Super Super u istočnom dijelu zagrebačkog Trnja.

Bio je tamo u 3.30 sati, kada je nepoznati počinitelj (ili više njih) bacio suzavac i izazvao kaos, čiji je rezultat nekoliko ozlijeđenih.

Van iz kluba

- Obojica smo shvatili da moramo izići iz kluba, a jedini put vodio nas je kroz prostoriju u kojoj nismo mogli disati. Iako je objektivno taj naš proboj trajao manje od minute, čini mi se da je trajao satima. Kad ne vidiš, ne možeš disati, držiš se za druge kako bi se kretao - vrijeme protječe vrlo sporo. Bili smo okruženi ljudima, držali smo se jedini za druge, pomagali onima koji su pali i na kraju smo se dokopali izlaza - kaže Marko, koji dodaje kako nije tražio liječničku pomoć nakon samog događaja. On i prijatelj su neko vrijeme sjedili pred klubom i smirivali jedan drugoga, a potom su otišli kući.

Ispred samog kluba jučer se medijima obratio potpredsjednik vlade Davor Ivo Stier, koji je rekao da je do Super Supera došao kako bi izrazio solidarnost u ime Vlade, kao i svoje osobno ime, te dodao kako je izuzetno važno da se svi hrvatski građani osjećaju sigurno.

- Osuđujemo ovaj vandalski čin. U Hrvatskoj želimo razvijati kulturu dijaloga i tolerancije, svaki čin koji ide protiv toga i koristi se nasiljem je neprihvatljiv - rekao je Stier, dodavši kako je to njegov osobni, kao i stav Vlade, te svih njegovih suradnika. Na pitanje novinara hoće li ove godine možda biti sudionik Gay Pridea, rekao je da neće jer u povorci nikad nije bio te i ne namjerava.

Uz napadnute odmah je stao Zagreb Pride, čiji su članovi jučer održali konferenciju za medije. Istaknuli su kako su nakon napada u klubu dobili niz poruka koje potiču na mržnju, zbog čega će kazneno prijaviti 11 osoba, a prekršajno njih šest. Zagreb Pride tako je ostao vjeran svojem pravilu da se sve prijetnje prijavljuju policiji, no zbog svega toga nisu u strahu. Dapače, kažu, ljubav je ta koja pobjeđuje svaku mržnju.

- Pozivamo policiju da brzo i temeljito provede istragu, kao i da poduzmu sve mjere da ojačaju našu sigurnost. Zajednica je sad u strahu i to nije dobro - kaže Jelena Poštić iz Zagreb Pridea. Upravo ta udruga organizirala je mirni prosvjed koji se sinoć održao na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma. Protest “Ljubav jest i ostaje jača od mržnje!” okupio je više stotina ljudi, koji su poslali poruku mira i tolerancije.

Bez tenzija

O napadu u Super Superu jučer se oglasila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je istaknula kako osuđuje svaki oblik nasilja i nesnošljivosti. Ne pravi razliku, stoji u priopćenju, između premlaćivanja 18-godišnjeg azilanta u Karlovcu, huliganskog napada koji se dogodio nakon košarkaške utakmice između Cedevite i Partizana te bacanja suzavca u noćni klub.

“Predsjednica Republike očekuje brz završetak istrage, utvrđivanje stvarnih motiva napada te kažnjavanje počinitelja. Predsjednica apelira na suzdržavanje od komentara o motivima napada do završetka istrage kako se ne bi podizale tenzije u javnosti”, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:46