VATRENE ULICE

VAL NASILJA U ZAGREBU U tjedan dana četiri napada motivirana mržnjom: 'Napadi se ponavljaju jer nema osude i posljedica'

 Ana Urlić, Marko Todorov / TWITTER, HANZA MEDIA

U samo tjedan dana u Zagrebu su se dogodila čak četiri napada uzrokovana mržnjom, nacionalnom, spolnom i regionalnom, odnosno sukobom sjevera i juga.

Pripadnici Društva prijatelja Hajduka napadnuti su teleskopskim palicama u petak navečer u prostorijama na Trešnjevci, dan ranije verbalno je napadnut i vrijeđan na nacionalnoj osnovi Dušan Kovačević, direktor Exit festivala, dok su prije tjedan dana napadnuti navijači Partizana i posjetitelji LGBT tuluma u klubu Super Super.

Nasilja je sve više, upozoravaju sociolozi, jer izostaje oštra reakcija i jasna osuda takvih postupanja od strane političara, i lijevih i desnih.

Vrijeđanje

Direktor i osnivač Exit festivala Dušan Kovačević suočio se sa šokantnim vrijeđanjem na nacionalnoj osnovi u samom srcu Zagreba, kod taksi stajališta u Teslinoj ulici.

- Bio sam sa suprugom i dvoje djece kada nam je prišlo nekoliko starijih muškaraca, u dobi od 45 do 50 godina, vidno alkoholiziranih, i krenuli su s vrijeđanjem. Pretpostavljam da su vidjeli srpske registracije. Spomenuli su nam “majku četničku” i vikali kako se usuđujemo doći u njihovu zemlju te prijetili smrću ako ponovno dođemo. Najteže su mi pale prijetnje smrću mojoj djeci pa sam samo šutio. Ni supruga ni ja ni na koji način nismo uzvratili na vrijeđanje pa su oni nakon nekog vremena prestali. Bilo je na rubu fizičkog kontakta, da smo ikako reagirali, vjerujem da bi nas napali - prisjeća se Kovačević.

Kako su jurili u Istru, događaj nisu odmah prijavili policiji, no pokrenut će privatnu tužbu.

- Ako šutimo, ovakve će stvari postati općeprihvaćene. Javnost i jedne i druge države mora se udružiti kako bismo ekstremiste stjerali na marginu - zaključio je Kovačević koji, srećom, nije fizički napadnut poput zagrebačkih hajdukovaca.

Desetak osoba divljački je u petak kasno navečer upalo u prostorije Društva prijatelja Hajduka na zagrebačkoj Trešnjevci. Teleskopskim palicama i staklenim bocama nasrnuli su na skupinu od 30-ak okupljenih ljudi, među kojima je bilo žena i starijih osoba. Vrijeđajući ih na regionalnom nivou, huligani su porazbijali stol, slike i namještaj, a jedan 40-godišnjak zadobio je lakše ozljede glave. Policija je ubrzo uhitila petero osoba zbog sumnje da su na neki način sudjelovali u tom napadu i odvela ih na obradu u postaju na Trešnjevci.

Istraga u tijeku

Privedeni su ubrzo i pušteni, no istraga je još u tijeku, a policija je na tragu napadačima. Očevici pretpostavljaju da su napadači bili Bad Blue Boysi.

Dražen Lalić, profesor sociologije na Fakultetu političkih znanosti, naglašava kako napadi na osnovi mržnje imaju kontinuitet u hrvatskom društvu, ali da bi politički i drugi akteri trebala primjerenije reagirati na njih.

- Do takvih napada dolazi zbog političko-socijalnih okolnosti, ponajprije potenciranja ideoloških i povijesnih napetosti, ekonomskih pa i nekih međunarodnih okolnosti. Najčešće ih čine mlađe osobe, pripadnici nekih skupina, koji teško pronalaze svoje mjesto u društvu i nemaju perspektivu - smatra Lalić.

Ekonomska šteta

Naglašava kako bi političari, i desni i lijevi, trebali konkretnije reagirati na takve napade, a ne samo deklarirati kako “osuđuju sve totalitarizme”.

Kada se u kratkom vremenu dogodi nekoliko napada, učini nam se da postoji val nasilja, što gledano kroz dulji period ne mora biti istina, smatra sociolog Sven Marcelić.

- Nasilje se normaliziralo na neverbalnom nivou i legitimiziralo kroz javni diskurs, stoga nije neočekivano da se prelije i u fizičko nasilje - zaključio je Marcelić, koji navodi da je veliki problem što na napade motivirane mržnjom izostaje reakcija.

- Zbog napada može doći i do ekonomske štete, odnosno manjeg broja turista - upozorava Marcelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:43