TRAŽI GA I INTERPOL

NARKO OPG U TUROPOLJU Diler pobjegao dok su vatrogasci gasili 'travu' koju je zapalio i uzgojio

Dok mu je dio nasada indijske konoplje u obiteljskoj kući u Petrovini Turopoljskoj “gutala” vatra, Zorana Tomića (49) uhvatila je totalna panika, pa je brzinom munje sjeo u svoj auto i počeo bježati prema graničnom prijelazu Macelj.

Sadio u garaži

Velikogorički vatrogasci su 25. lipnja prošle godine u 4.30 sati stigli na poziv susjeda te spasili Tomićevu imovinu, a kad je počeo policijski očevid, svi su ostali zaprepašteni otkrićem. Čak 714 komada stabljika indijske konoplje ponosno se “kočoperilo” na Tomićevu imanju.

Prema optužnici velikogoričkog tužiteljstva, Tomić, inače rodom iz Tuzle, od siječnja pa do 26. lipnja prošle godine u garaži obiteljske kuće u Petrovini Turopoljskoj posadio je sjemenke marihuane. Ne bi li se što brže trud naplatio u improviziranom laboratoriju, Tomić je stotinama stabljika stvorio idealne uvjete za rast - od instaliranog skupocjenog sustava osvjetljavanja i navodnjavanja preko filtriranja i cirkulacije zraka.

Po sazrijevanju, sumnjaju istražitelji, Tomić je plodove rada marljivo sušio, usitnjavao, ali i vagao. Pojedine stabljike dosezale su i metar visine, a osim stabljika, kriminalisti su oduzeli i 27 grama sasušenih stabljika koji su sadržavali više od 0,3 posto tetrahidrokanabinola. Osim zbog proizvodnje droge namijenjene prodaji, Tomić je optužen i za krađu. Na štetu HEP-a tijekom kućnog vrtlarenja, krao je struju, točnije preinačio je razvodnu kutiju i brojila kućanstva te se neovlašteno priključio na glavni dolazni kabel, pa se potrošnja struje, koja je stostruko premašivala prijašnji prosjek, nije evidentirala. Šteta? HEP je izračunao oko 16.300 kuna.

- Tijekom lipnja 2017. obaviješten sam da se jedna kuća u Petrovini Turopoljskoj ilegalno priključila na javnu mrežu HEP-a. Naša dežurna ekipa izišla je na poziv JVP-a Velika Gorica koja je gasila požar na toj kući te je o zatečenom stanju obavijestila kolegu Zlatka M.

On je, pak, obavijestio druge djelatnike koji su utvrdili da se doista na kući radi o ilegalnom priključku za električno napajanje. Izuzeli su spoj žica, aluminija i bakra, što obično dovodi do elektrolize i zapaljenja kablova.

Obavijestili smo i službu za neovlašteno korištenje električne energije koja vrši izračun nastale štete. Sjećam se da je nakon toga u velikogorički HEP došla osoba koja se predstavila kao Sanja Tomić i rekla da na njezinoj kući nema struje, pa sam je uputio na policiju rekavši joj što je prethodno utvrđeno - ispričao je djelatnik HEP-a Velika Gorica.

Ispitana i susjeda

U tužiteljstvu je ispitana i susjeda Brigita Đ., ujedno i bivša šogorica odbjeglog vlasnika kuće, a čija se kuća nalazi uz kuću koju je koristio Tomić zajedno sa suprugom, točnije njezinom sestrom. - Prije otprilike pet godina sestra Sanja se sa Zoranom i djecom odselila u Njemačku. Međutim, brzo su se rastali, pa se Zoran krajem 2016. vratio u kuću u Petrovini Turopoljskoj. S obzirom na brakorazvod, moj odnos s bivšim šogorom nakon njegova povratka bio je distanciran, a komunikacija se svodila samo na pozdravljanje. Zoran je povremeno boravio u toj kući. Viđala sam ga jednom do dva puta mjesečno, ali je njegovo vozilo stranih tablica bilo češće na dvorištu.

Lani nisam bila u Zoranovu dvorištu, pa tako ni u kući, a o uzgoju marihuane ništa ne znam, kao ni o krađi struje. Moja sestra Sanja s djecom u toj kući nije bila sigurno unazad tri godine.

Dan prije požara kuće vidjela sam Zoranov auto, a idućeg jutra više ga nije bilo - zaključila je bivša šogorica odbjeglog uzgajivača trave.

Od tada je Tomić nedostupan organima progona koji o događaju uopće nisu izvijestili, pa mu je u listopadu prošle godine rješenjem suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici određen istražni zatvor. U međuvremenu je utvrđeno da je požar izbio nešto prije 4.30 sati 25. lipnja prošle godine, a Tomić je u 5.27 sati napustio RH preko graničnog prijelaza Macelj. Prema podacima Interpola Tomić je odjavljen s adrese u Duisburgu i trenutno se za njim traga i na tjeralici je MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:07