RACIJA U ZAGREBAČKOM VISOKOM DRUŠTVU

NASILJE NA TULUMU HRVATSKE ELITE Arhitekt: 'Krim inspektori su mi upali u stan i pretukli djevojku'

Nazočni na zabavi tvrde kako imaju osjećaj da policija zataškava nasilni ispad svojih inspektora

ZAGREB - Privatna zabava u središtu Zagreba pretvorila se prošle subote usred noći u okršaj s policijom nakon što su se dvije gošće verbalno, a zatim i fizički sukobile s policajcima koji su tulum nakon dojave o buci došli prekinuti.

Zabava je organizirana u stanu uglednog zagrebačkog arhitekta M. M., a gosti su redom bili ugledni liječnici, arhitekti i umjetnici, uglavnom srednjih godina. U stanu ih je bilo više od dvadeset, a nakon ponoći kad se dio gostiju razišao, netko od stanara u ulici Pavla Hatza u blizini hotela Sheraton pozvao je policiju zbog buke.

I tu počinju problemi, jer dok u policiji tvrde kako su njihovi službenici bili spriječeni u obavljanju svoje dužnosti, a to je da smire razuzdani tulum, gosti zabave tvrde kako su dvije žene brutalno napadnute bez očitog razloga i zbog svega će policajce i kazneno prijaviti. Nema govora o raskalašenom tulumu, tvrde, već o uobičajenoj zabavi na kojoj se pilo vino i slušala glazba, što je primjereno njihovim godinama.

Draško Šoć, odvjetnik napadnutih žena koje su kasnije i uhićene, objašnjava kako je ustvari do incidenta došlo i tvrdi da su se uz dvojicu temeljnih policajaca na intervenciji pojavila i dva policajca u civilu, i to bez ikakavog povoda i razloga.

Policajci u civilu

- Gosti na zabavi su redom bili ugledni Zagrepčani, kirurzi i arhitekti. Dakle, nema govora o nasilnom ili bezobraznom ponašanju ili vrijeđanju policije. Moguće je, naravno, da su bili malo preglasni, ponoć je već bila prošla. Netko od susjeda je pozvao policiju, uostalom na to je imao pravo ako ga je smetala buka - govori Šoć, koji je zamolio da se zbog istrage u tijeku imena gostiju javno ne objave.

Kada su gosti otvorili vrata, dvojica temeljnih policajaca su prekontrolirala situaciju, tvrdi Šoć. Vidjeli su da je glazba stišana i da su se gosti umirili. Međutim, problem su, kaže, izazvala dvojica muškaraca koji su u stan nakon njih ušli a da se nisu predstavili ni legitimirali. Riječ je o, kako je kasnije saznao, dvojici krim inspektora iz I. policijske postaje.

- Tko ste vi i zašto se ušli u stan? - pitala je jedna od gošći zabave policajce u civilu. Oni joj se nisu željeli predstaviti, već su zatražili isprave gostiju - kaže Šoć i dodaje kako vlasniku stana, sinu poznatog slikara, nisu pokazali nikakav nalog ili ispravu koja bi im dopustila ulazak u njegov privatni posjed.

- Ako se vi meni nećete predstaviti, neću ni ja vama - inzistirala je gošća, a onda je policajac posprdno izvadio značku - kažu svjedoci - i postao iznimno bezobrazan.

Udario je u trbuh

Nakon toga ženu je uhvatio za vrat, stisnuo uz zid, a kad je njena prijateljica krenula u obranu, nju je, tvrdi odvjetnik, policajac u civilu udario šakom u trbuh i u glavu i nastavio je udarati dok je bila na podu. Tada su joj u pomoć priskočili ostali gosti i maknuli policajca s nje.

Tučnjava je prekinuta, nakon čega su policajci uhitili obje žene i još jednog muškarca na zabavi, a ostale kao svjedoke poveli u postaju.

U zagrebačkoj policiji potvrđuju da su izašli na intervenciju u subotu iza ponoći na navedenu adresu te da su tamo zatekli veći broj gostiju. Policijski službenici nad dvjema gošćama upotrijebili su sredstva prisile jer su bile vidno alkoholizirane i sprečavale ih u obavljanju dužnosti. U intervenciji je, službeno objašnjavaju, ozlijeđena jedna gošća, žena od 39 godina, ali i jedan policijski službenik koji je napadnut. Riječ je o lakšim tjelesnim ozljedama, tvrdi PUZ, a privedena je još jedna žena od 47 godina i muškarac od 55 godina.

- Ona ima šavove na glavi, mučnine i vrtoglavice pa je vjerojatno riječ o potresu mozga, a primila je i nekoliko udaraca po tijelu - tvrdi odvjetnik Draško Šoć. Dodaje da nitko od njegovih klijentica nije tražio da daju krv ili urin kako bi se utvrdila točna razina alkohola u tijelu.

Svjedoci protiv policije

- Rečeno mi je da su podvrgnute alkotestu i da su napuhale 1,85 promila. Zašto im nisu vadili krv? Nitko nije vidio to alkotestiranje - tvrdi odvjetnik.

U policiji nisu dali odgovore o broju službenika koji su izašli na intervenciju, a nije jasno što su na običnoj dojavi o preglasnoj zabavi radili i krim inspektori u civilu. Kao dokaz gosti su Jutarnjem dali na uvid fotografije krvavog poda stana.

- Svi svjedoci koji su dali iskaz govore kako je na njih vršen pritisak i kako imaju osjećaj da se zataškava nasilni ispad inspektora. Zakonski oni nisu imali pravo ući u stan niti su pokazali dokument koji im to dozvoljava. Nećemo dozvoliti da se ovaj slučaj zataška jer je očito riječ o prekoračenju ovlasti - zaključuje odvjetnik Šoć i napominje da će slučaj prijaviti Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Prema policijskoj verziji, gošća koja je kasnije i sama ozlijeđena prva je napala policajca, i to tako što ga je noktima grebala po licu i vratu. S tom verzijom ostali se svjedoci ne slažu i tvrde da su policajci prvi napali.

'Vrijeđale su nas i omalovažavale'

U zagrebačkoj policiji potvrđuju intervenciju i privođenje tri osobe na adresi Pavla Hatza u noći sa subote na nedjelju. Zagrepčanka od 47 godina prijavljena je zbog prisile prema službenoj osobi, a 39-godišnjakinja za vrijeđanje i omalovažavanje službene osobe. Nad trećom privedenom osobom, 55-godišnjim muškarcem za kojeg nije potvrđeno na koji je način sudjelovao u incidentu, traje obrada. Vlasnik stana M. M. saslušan je kao svjedok. Obje žene su bez službenog objašnjenja puštene na slobodu u nedjelju kasno navečer i sada im liječnici utvrđuju zadobivene ozljede. ( D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:02